Dependența ca boală

Dependența ca boală

Dependența reprezintă o boală cronică. Ea afectează în principal regiunile creierului responsabile pentru căutarea și procesarea recompenselor, pentru controlul motivației și pentru memorie, printre altele; determinând astfel schimbări negative la nivel biologic și la nivel comportamental precum: manifestarea dorinței puternice de consum și/sau implicare în comportamente de dependență, de exemplu: desfășurarea pentru un timp îndelungat a activităților de căutare și consum a factorilor față de care persoana este dependentă, incapacitatea de a mai performa la locul de muncă, neglijarea familiei, etc (ASAM, 2011).

Calea de la inițiere până la utilizarea nocivă a substanțelor este influențată de factori care deseori nu se afla sub controlul persoanelor afectate. Există factori: la nivel personal (inclusiv sănătatea comportamentală și psihică, dezvoltarea organismului în perioada copilăriei sub acțiunea factorilor din mediu, etc), la nivelul micro (relațiile cu părinții și cu ceilalți membrii ai familiei, influențele din mediul școlar și presiunea socială din partea covârstnicilor), și la nivel macro (nivelul socio-economic și mediul fizic). Acești factori diferă între ei de la o persoană la alta, iar interacțiunea lor conduce adesea la dezvoltarea unei dependențe (UNODC, 2018). Fără tratament sau angajarea în activități de recuperare, dependența este progresivă și poate duce la dizabilitate sau chiar la o moarte prematură (ASAM, 2011).

Centrul Equitas oferă susținerea și suportul necondiționat necesare tuturor persoanelor care doresc să se emancipeze de sub imperiul dependențelor (precum: dependența de alcool, dependența de droguri, dependența de jocuri de noroc, dependența digitală, dependența de sex, dependența de muncă, mâncatul compulsiv, codependența), punându-le la dispoziție acestor persoane un program complex care vizează recuperare de durată, prin renunțarea la comportamentele nocive și schimbarea stilului de viață. Acest program cuprinde: evaluarea psihologică; consilierea familiei; psihoeducație; psihoterapie individuală; psihoterapie de grup; educație nutrițională; terapie de grup pentru dezvoltarea personală; terapii complementare: terapie prin artă, terapie prin meditație, consiliere spiritual; consiliere, suport şi evaluare periodică după finalizarea programului. Specialiștii centrului Equitas au o bogată experiență în sprijinirea, înțelegerea și tratarea persoanelor afectate de diverse dependențe, ajutând de-a lungul anilor numeroase persoane să se mențină abstinente și să își reclădească o viață autonomă, cu sens, eliberată de influența dependențelor. Dacă îți dorești acest lucru, și tu poți face primul pas în recâștigarea independenței tale prin contactarea centrului Equitas și intrarea în program!

Bibliografie

ASAM – American Society of Addiction Medicine (2011, 04 11). Resources: Definition of Addiction. Retrieved 07 11, 2019, from American Society of Addiction Medicine: https://www.asam.org/resources/definition-of-addiction

UNODC – The United Nations Office on Drugs and Crime (2018). World Drug Report 2018 – Drugs and Age. United Nations Office on Drugs and Crime. Vienna: United Nations publication.


Vreau să știu

error: Content is protected !!