Abordarea medicală a toxicodependenței

Abordarea medicală a toxicodependenței

Consumul drogurilor, incluzând aici alcoolul, cafeaua și  tutunul, fără un scop terapeutic, este unul dintre cele mai puțin înțelese comportamente umane. Drogurile sunt cunoscute cel mai bine din punct de vedere al structurii lor chimice și al efectelor studiate prin experiențe de laborator.

Sunt cunoscute unele caracteristici ale persoanelor care folosesc mari cantități de droguri sau care au consecințe sociale datorate  consumului, pentru că ei intră ușor în încurcături cu Poliția sau apelează la serviciile medicale de urgență și din această cauză ei reprezintă populația cea mai studiată din punct de vedere medical și psihiatric.

Efectul drogurilor asupra organismului uman este puternic influențată de cantitatea consumată, de durata în timp a utilizării, de tipul de drog preferat, de așteptările individuale legate de consum, de împrejurările în care a fost consumat și modul de reacție al anturajului consumatorului.

Toate aceste  sunt legate și  depind de credințele și atitudinea  privind consumul de droguri și de condiția socială a consumatorului. Sunt situații când aceeași persoană a acționat diferit, în ocazii diferite, deși a luat același tip de drog. În cazul consumului de droguri nu te poți baza pe prezumția simpla de tip cauza-efect, adică  daca X va lua acea cantitate din drogul Y, va reacționa la fel.

Cuvântul  toxic înseamnă periculos sau otrăvitor. Toate drogurile de abuz  au un potențial toxic. Toxicitatea se referă la acele efecte ale drogurilor care interferează cu funcționarea normal a organismului în așa măsură încât pot produce afectarea gravă a acestuia. De exemplu, alcoolul poate fi toxic în anumite concentrații, putând duce chiar la moarte, prin blocarea centrilor respiratori. În concentrație mai mica, alcoolul este toxic în alt mod – ca de exemplu conducerea unui autovehicul sau înotul, acestea reprezentând toxicitate comportamentală.

O altă distincție trebuie făcută între intoxicația cronică și cea acută cu o anumită substanță. Din acest punct de vedere, vorbim de acut atunci când manifestările apar după o singură administrare a drogurilor și sunt rezultate directe a prezenței acestuia în organism. De exemplu, o supradoză de heroină este o intoxicație acută. În schimb, alte efecte secundare consumului cronic de heroina se manifestă chiar dacă substanța a fost în totalitate eliminată din organism. La fel, fumatul duce în timp la apariția de boli pulmonare și de cancer.


Vreau să știu

error: Content is protected !!