Ajutând pe cineva care dorește să întrerupă prematur tratamentul
Category : De la specialiștii noștri , Equitas
• Este o decizie importantă să intre într-un tratament pentru tratarea dependenței.. Toată lumea vine cu un grad de ambivalență;
• În cazul în care comunitatea de pacienți funcționează bine veți observa că oamenii recunosc această ambivalență unii la alții;
• O apropiere empatică este de obicei mai eficientă decât încercările ˮde a convingeˮ
Este o decizie importantă să intre într-un tratament pentru tratarea dependenței. Oamenii intră în ceva complet nou și necunoscut și toată lumea vine cu un grad de ambivalență.
Nu durează mult pentru a înclina balanța într-un fel sau altul: ar putea să se atașeze de oamenii pe care îi simt aproape și care se mulează cu modul lor de gândire: ˮOamenii de aici sunt destul de buni. Pot înțelege despre ce vorbesc. Poate fi bine pentru mine până la urmăˮ.
De cealaltă parte, dacă ei ajung și dau semne de retragere și se simt ciudat cu ei înșiși, pot da vina pe tratamentul centrului: ˮAcest loc nu mă face să mă simt bine.ˮ Trebuie să înțelegem că există un proces chimic ce are loc în corpul și creierul lor care îi face agitați și acest lucru poate duce la anumite acțiuni de descărcare, îi poate face chiar să caute un taxi la cea mai apropiată stație.
Ce se întâmplă în această situație? Nu ajungi prea departe punând pacientul să stea jos și încercând să îl convingi să stea. Pentru fiecare motiv pe care i-l dai ca el să rămână va contracara. De exemplu, dacă ar fi să spun ˮDacă nu rămâi aici nu te vei face bineˮ, ar putea replica: ˮAh, dar știu pe cineva cu o problemă în adicție care a fost într-o situație mai rea decât a mea și s-a făcut bine fără niciun tratamentˮ.
Non-confruntare
Nu confrunți în felul acela. Te întorci la origini și întrebi motivul pentru care au dorit să vină aici, în primul rând, și îi ajuți să pună în balanță argumentele pro și contra. Îi rog să îmi spună despre dezavantaje, pe măsură ce ei le observă.
Pe măsură ce îmi spune dezavantajele (ˮNu îmi place să dorm într-un pat străin…., oamenii de aici sunt ciudați.) ai putea să îl găsești spunând ˮdar a fost un tip pe care l-am plăcut. Mi-a amintit de cineva pe care îl știam și chiar l-am ascultat.ˮ
Oameni tind să creadă ceea ce își spun ei înșiși. Cei cărora alții le-au ținut predici foarte des, în general cei cărora li s-a spus ce este bine și ce nu este bine pentru ei și-au dezvoltat o imunitate puternică la acest gen de discuție.
În cazul în care comunitatea (grupul altor pacienți) funcționează bine observați că oamenii recunosc această ambivalență în alții. Se regăsesc mulți dintre ei în această situație și ar putea spune ˮȘtiu cum este, eram nesigur dacă să vin să urmez tratamentulˮ.
Are un impact foarte puternic atunci când altcineva îți spune ˮȘtiu cum te simți. Acesta este un moment dificil pentru tine.ˮ
Emaptia este de multe ori mai eficientă decât încercările de a convinge. Filozofia AA nu este despre a ți se spune ce să faci. AA este acolo ca un exemplu. Cineva ar putea spune: ˮAsta a funcționat pentru mine. Vino la întâlniri, vezi cum decurg și vezi dacă ți se potrivește.ˮ
Este vorba despre Motivație
Procesul în sine este despre a aduce la suprafață aspectul motivației, argumentele pro și contra, și dând individului spațiul necesar, liniștea necesară să cântărească toate aceste lucruri și să nu acționeze impulsiv. Desigur, oamenii care au o dependență tind să devină impulsivi.
Mulți dintre oamenii pe care îi vedem aici au avut succes în propriul lor mod. Nu mă refer neapărat la a conduce o afacere de succes, dar făcând lucruri într-o manieră decisivă și eficientă și luând decizii de unii singuri. Ei tind să creadă că știu cel mai bine despre problemele lor legate de alcool, și tind să considere acest lucru ca pe un principiu: ei știu ceea ce este mai bine pentru ei.
La sfârșitul zilei fiecare este propriul lui expert. Dar există un obstacol interesant faptul că AA este folosit pentru a ajuta oamenii mai mult de atât- să lase un pic din ego și să accepte că ar putea fi alții care știu ceva despre asta.
Acesta este felul în care mulți oameni interpretează frazeologia AA despre a atinge o putere superioară, o ˮputere mai presus de mineˮ.
Uneori, oamenii care renunță la tratament în ciuda sfaturilor specialiștilor fac bine, iar uneori nu – și doresc să revină la o dată ulterioară. Poate cel mai important lucru este să respecți decizia pacientului – au motivele lor pentru decizile pe care le iau. Trebuie să ne străduim să evităm deteriorarea spiritului de colaborare care este esențial în cazul în care o relație este una terapeutică.
Prof. Jonathan Chick, Director medical Castle Craig