Capcane “frumoase” şi subtile ale Jocurilor de noroc

Capcane “frumoase” şi subtile ale Jocurilor de noroc

Dragă dependentule,

Te-ai întrebat ce te ţine legat de sala de jocuri? De ce, deşi eşti conştient că acel loc te-a lăsat sărac lipit, tot acolo te întorci după ce cu greu ai făcut rost de 100 de lei? Nu uita că miza sunt banii reali. Nu pierzi acele jetoane cu care te joci în Cazinouri. Pierzi maşina, casa… bani reali! Dealerii îţi dau acele jucării ca tu să pierzi contactul vizual cu banul, să ai impresia că pierzi doar nişte bucăţi de plastic pe care le-ai primit bonus. Este acelaşi efect ca în cazul bonurilor de masă primite odată cu salariul. Nu ai bani, ai nişte hârtii pe care le cheltui după o singură vizită la magazin, pentru că oricum erau un surplus. Poate mai plăteşti şi o diferenţă de 100 de lei pentru că nu ţi-au ajuns. Când te vei mai afla într-o sală de joc, gândeşte-te că ai hârtii în valoare de 3000 de lei pe masă. Îi vei da cu aceeaşi uşurinţă? “Prima oară când am intrat într-o sală de joc am pus la bătaie 3000 de dolari. După jumătate de oră mi-am dat seama ce am făcut”. Asta ar putea fi şi povestea ta.

Ai putea rămane chiar şi 20 de ore uitându-te la rotirea imaginilor de la aparatele mecanice sau la ruletă. Îţi dai seama din ce motiv? Vezi mişcări circulare şi constante, te uiţi fără să clipeşti şi rămâi ca într-o capcană legat de acel mecanism. În spatele acestei urmăriri obsesive nu este o plăcere. Este creat un simplu efect hipnotic ce te va face să pierzi noţiunea timpului. Am vrea să auzim mai rar: “Ruleta nu te mai ţine in viaţă. M-a luat SMURD-ul de pe jos. 18 ore am fumat continuu şi am băut doar cola”.

Noi, ca fiinţe umane, avem în structură două seturi mentale de bază: setul mental de caştig şi setul mental de pierdere. Omul reacţionează diferit la pierdere, faţă de momentul în care caştigă. La pierdere se declanşează o nevoie mare de a reduce dauna. Iniţial tu gândeşti: “Amanetez lanţul, bag banii la pariuri, scot banii pentru amanet şi mai fac şi ceva în plus!”. Pariezi banii. Nu te simţi confortabil că începi să pierzi şi atunci când vei conştientiza acest lucru nu te vei putea opri din joc pentru că trebuie să recuperezi paguba. La un moment dat vei ajunge să nu îţi mai doreşti câştigul, ci doar ce ai pierdut. În final pierzi tot. Cum vezi alegerea făcută iniţial?

Ştim că îţi plac ţigările gratuite şi gustările primite la Cazino, dar oare dacă nu ai pierde milioane, poate sute de milioane, nu ţi-ai permite să îţi iei singur un pachet de ţigări? Plateşti înzecit acest protocol. Trebuie să ştii că gratuităţile primite în sălile de joc sunt tot un bonus ce îţi activează setul mental de câştig despre care vorbeam mai devreme. Nu-i aşa că nu e prima oară când auzi “Hai să mergem şi noi să mâncăm şi să fumăm ţigări la Cazino, pentru că merităm! La câţi bani băgăm acolo…”? Ştii că ai lăsat suficient de mulţi bani în contul dealerilor, dar paradoxul este că tot nu te opreşti.

Trebuie să-ţi dai seama că nici apartenenţa la elită nu este ceva real. E doar un vis frumos de care te-ai legat. În sălile de joc ţi s-a vorbit cu respect, angajaţii ţi-au gâdilat orgoliul, ai auzit vorbe frumoase, însă e doar o metodă de a-ţi spori sentimentul demnităţii. Astfel vei avea un motiv în plus să rămâi în Cazino, implicit să joci cât mai mulţi bani. De asemenea, dealerii îţi acordă atenţie, te întreabă cum te simţi şi vor să îţi creeze iluzia că însemni ceva pentru ei. De fapt, vor doar banii tăi. Am mai auzit gambleri spunând: “Când m-au văzut că mi-e rău, au venit şi mi-au spus să merg acasă, să nu mai joc”. Deşi te încurajează să mergi acasă, dealerii ştiu prea bine că tot acolo vei rămâne, pentru că primeşti afecţiune. Uneori ai impresia că nici cei de acasă nu te înteleg atât de bine.

Ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să faci o “frăţie” cu alţi jucători. Nu reuşiţi decât să vă susţineţi viciul. Numeşti ajutor banii pe care îi primeşti pentru a-i pierde la ruletă sau la “păcănele”? Ai mai povestit şi altora că “dacă ceri cuiva de pe stradă un ban, nu-ţi dă… dar noi, jucătorii, ne ajutam între noi”. Adevăratul sprijin îl ai în persoanele care nu îţi alimentează datoriile.

În final ar mai fi o credinţă ce trebuie demontată. Cunoşti acea facilitate prin care o persoană poate să roage proprietarul Cazinoului să nu o mai primească? Este doar o metodă de a-ţi forma o falsă iluzie că deţii controlul. Tu eşti foarte conştient că poţi ridica oricând această interdicţie, ba mai mult, ai libertatea să mergi să joci în oricare altă locaţie. Dacă vreţi să aveţi cu adevărat controlul propriului corp ar trebui să vă retrageţi din acest viciu îmbracat atât de frumos.

State Mariana

Albu Norina

Centrul Equitas


Vreau să știu

error: Content is protected !!