Capcane “frumoase” şi subtile ale Jocurilor de noroc

Capcane “frumoase” şi subtile ale Jocurilor de noroc

Dragă dependentule,

Te-ai întrebat ce te ține legat de sala de jocuri? De ce, deși ești conștient că acel loc te-a lăsat sărac lipit, tot acolo te întorci după ce cu greu ai făcut rost de 100 de lei? Nu uita că miza sunt banii reali. Nu pierzi acele jetoane cu care te joci în Cazinouri. Pierzi mașina, casa… bani reali! Dealerii îți dau acele jucării ca tu să pierzi contactul vizual cu banul, să ai impresia că pierzi doar niște bucăți de plastic pe care le-ai primit bonus. Este același efect ca în cazul bonurilor de masă primite odată cu salariul. Nu ai bani, ai niște hârtii pe care le cheltui după o singură vizită la magazin, pentru că oricum erau un surplus. Poate mai plătești și o diferență de 100 de lei pentru că nu ți-au ajuns. Când te vei mai afla într-o sală de joc, gândește-te că ai hârtii în valoare de 3000 de lei pe masă. Îi vei da cu aceeași ușurință?
“Prima oară când am intrat într-o sală de joc am pus la bătaie 3000 de dolari. După jumătate de oră mi-am dat seama ce am făcut”.
Asta ar putea fi și povestea ta.

Ai putea rămâne chiar și 20 de ore uitându-te la rotirea imaginilor de la aparatele mecanice sau la ruletă. Îți dai seama din ce motiv? Vezi mișcări circulare și constante, te uiți fără să clipești şi rămâi ca într-o capcană, legat de acel mecanism. În spatele acestei urmăriri obsesive nu este o plăcere. Este creat un simplu efect hipnotic ce te va face să pierzi noțiunea timpului. Am vrea să auzim mai rar: “Ruleta nu te mai ține în viață. M-a luat SMURD-ul de pe jos. 18 ore am fumat continuu și am băut doar cola”.

Noi, ca ființe umane, avem în structură două seturi mentale de bază: setul mental de câștig și setul mental de pierdere. Omul reacționează diferit la pierdere, față de momentul în care câștigă. La pierdere se declanșează o nevoie mare de a reduce dauna. Inițial tu gândești: “Amanetez lanțul, bag banii la pariuri, scot banii pentru amanet și mai fac și ceva în plus!”. Pariezi banii. Nu te simți confortabil că începi să pierzi și atunci când vei conștientiza acest lucru nu te vei putea opri din joc pentru că trebuie să recuperezi paguba. La un moment dat vei ajunge să nu îți mai dorești câștigul, ci doar ce ai pierdut. În final pierzi tot. Cum vezi alegerea făcută inițial?

Știm că îți plac țigările gratuite și gustările primite la Cazino, dar oare dacă nu ai pierde milioane, poate sute de milioane, nu ți-ai permite să îți iei singur un pachet de țigări? Plătești înzecit acest protocol. Trebuie să știi că gratuitățile primite în sălile de joc sunt tot un bonus ce îți activează setul mental de câștig despre care vorbeam mai devreme. Nu-i așa că nu e prima oară când auzi “Hai să mergem și noi să mâncăm și să fumăm țigări la Cazino, pentru că merităm! La câți bani băgăm acolo…”? Știi că ai lăsat suficient de mulți bani în contul dealerilor, dar paradoxul este că tot nu te oprești.

Trebuie să-ți dai seama că nici apartenența la elită nu este ceva real. E doar un vis frumos de care te-ai legat. În sălile de joc ți s-a vorbit cu respect, angajații ți-au gâdilat orgoliul, ai auzit vorbe frumoase, însă e doar o metodă de a-ți spori sentimentul demnității. Astfel vei avea un motiv în plus să rămâi în Cazino, implicit să joci cât mai mulți bani. De asemenea, dealerii îți acordă atenție, te întreabă cum te simți și vor să îți creeze iluzia că însemni ceva pentru ei. De fapt, vor doar banii tăi. Am mai auzit gambleri spunând: “Când m-au văzut că mi-e rău, au venit și mi-au spus să merg acasă, să nu mai joc”. Deși te încurajează să mergi acasă, dealerii știu prea bine că tot acolo vei rămâne, pentru că primești atenție. Uneori ai impresia că nici cei de acasă nu te înțeleg atât de bine.

Ar trebui să te gândești de două ori înainte să faci o “frăție” cu alți jucători. Nu reușiți decât să vă susțineți viciul. Numești ajutor banii pe care îi primești pentru a-i pierde la ruletă sau la “păcănele”? Ai mai povestit și altora că “dacă ceri cuiva de pe stradă un ban, nu-ți dă… dar noi, jucătorii, ne ajutăm între noi”. Adevăratul sprijin îl ai în persoanele care nu îţi alimentează datoriile.

În final ar mai fi o credință ce trebuie demontată. Cunoști acea facilitate prin care o persoană poate să roage proprietarul Cazinoului să nu o mai primească? Este doar o metodă de a-ți forma o falsă iluzie că deții controlul. Tu ești foarte conștient că poți ridica oricând această interdicție, ba mai mult, ai libertatea să mergi să joci în oricare altă locație. Dacă vreți să aveți cu adevărat controlul propriului corp ar trebui să vă retrageți din acest viciu îmbrăcat atât de frumos.

Albu Norina
Mariana State


Vreau să știu

error: Content is protected !!