Comunicarea cu persoanele evitante

Cele 18 modalități de a spori intimitatea și de a îmbunătăți comunicarea cu persoanele evitante

Persoanele evitante creează distanțe, limitează comunicarea și „zboară dedesubtul radarului” în orice tip de relație, nelăsându-se descifrate sau înțelese. Lucrul acesta poate seamănă confuzie în mintea persoanelor cu care interacționează, care se pot simți neimportanți, frustrați, abandonați sau chiar invizibili.
Aceste strategii ale persoanelor evitante au de regulă, rădăcini adânci în trecutul lor. Unele dintre ele, probabil au crescut simțindu-se în mod repetat copleșite de presiunea care s-a pus asupra lor de către părinți, în copilărie, pentru a se comporta într-un anume fel, unul dezirabil. Altele, poate că au primit mesajul că nu este în ordine să spună „nu”, să refuze solicitările unui părinte, sau ale unei alte persoane autoritare.
Adesea, copiii care devin ulterior persoane evitante, au fost descurajați sau nu au fost validați de către cel puțin unul dintre părinți. Este posibil ca acești copii să fi simțit adesea că și-au dezamăgit părinții ori familia.
După ce în mod repetat au încercat să câștige aprobarea celorlalți, unii dintre ei au simțit nevoia să renunțe la pariul cu sine. Ca adulți, aceștia pot adopta într-un mod neașteptat tiparul comportamental al dezamăgirii în relații, într-o maniera care scapă controlului conștient.
Chiar dacă persoanele evitante pot părea distante, reci sau lipsite de sentimente, cercetările arată că ele pot fi emoționale, trăind cu tema că nimeni nu ar putea să le satisfacă vreodată nevoile și ajungând la concluzia că se pot baza doar pe ele însele. În felul acesta, simțindu-se pe cont propriu, păstrează distanța, sperând să reducă într-o oarecare măsură inevitabila dezamăgire de care se tem atât de mult. În ciuda temerilor lor, persoanele cu stil evitant, dacă sunt suficient motivate și au parte de suport, pot ajunge la un mai mare grad de intimitate în relații și la o mai bună comunicare cu ceilalți
Am ales să prezentăm în continuare 15 modalități de comunicare cu o persoană evitantă, care vă pot fi de folos:
1. Nu agasați persoana (nu-i dați sentimentul de hăituire). Dacă faceți lucrul acesta, în condițiile în care vi se cere mai mult spațiu personal, mai degrabă va da bir cu fugiții, sau vă va răspunde cu ostilitate; Acest lucru poate fi dureros, dar dacă se va simți hărțuit/ă, îi va lua și mai mult timp sa revină în preajma voastră.
2. Nu o luați personal. Persoanele evitante se distanțează de ceilalți din nevoia de a se proteja. Nu este despre voi! Dacă o persoană evitantă pare să fie foarte critică la adresa voastră, amintiți-vă că este la fel de critică și cu sine.
3. Spuneți-i ceea ce doriți, mai degrabă decât să vă plângeți de ceea face. Plângerile sunt dorințele și tânguielile voastre, deghizate. Puțini dintre noi agreează criticile. Cei mai mulți apreciem faptul că cineva își exprimă direct dorințele, fără să ne critice.
4. Întăriți-i comportamentele pozitive. Oferiți-i feed-back. Când o persoană evitantă face un lucru care vă place, spuneți-i. Vorbiți-i despre ceea ce valorizați în relația voastră și despre ceea ce funcționează între voi. Acest lucru poate echilibra dorința sa de a comunica, în loc de a se concentra pe aspectele negative ale relației cum face de obicei.
5. Oferiți-i înțelegerea și îngăduința voastră. Una dintre marile calități ale unei relații suportive este „ascultarea”. Fiți deschis la modul în care persoana evitantă își exprimă trăirile și problemele, oricum ar face asta (indiferent de forma sau tonul cu care o face). Fiți binevoitor și empatic (exprimați-vă compasiunea). Ascultați pentru a înțelege persoana respectivă și nu încercați să-i oferiți neapărat soluții la probleme.
6. Fiți de încredere. Evitanții pornesc din start de la prezumția că vor fi dezamăgiți. Asta face ca ceea ce spuneți sau faceți, să fie cu atât mai important pentru ei. Nu promiteți ceva ce nu puteți duce la îndeplinire.
7. Respectați-vă diferențele. Recunoașteți faptul că ritmul persoanei evitante poate fi mai redus decât al vostru, dar asta nu înseamnă că aceasta nu dorește să interacționeze cu voi.
8. Cultivați-vă propriile interese. Nimeni nu vă poate împlini toate nevoile. Este bine să aveți proprii voștri prieteni sau activități. Când persoana evitantă vede ca vă descurcați pe cont propriu și că faceți lucruri fără ea, paradoxal va fi în mai mare măsură atrasă către voi, deoarece îi va fi mai puțin teamă că veți deveni dependenți de prezența sa.
9. Recunoașteți că amândoi ați putea avea așteptări nerealiste. Persoana evitantă ar putea trăi cu iluzia unui parteneriat perfect, a unei persoane care sa-i împlinească toate nevoile. Ca partener de viața al unei astfel de persoane, ați putea crede că există relații perfecte în care nu v-ați mai simți niciodată singur sau dezamăgit. Nici una dintre aceste percepții nu este realistă.
10. Fiți atent la modul în care vă exprimați cele mai puternice emoții față de persoana evitantă. Exprimarea emoțiilor cu o prea mare intensitate poate deveni copleșitoare pentru persoanele evitante. Acestea de regulă nu vă pot „auzi” mesajul, deoarece se retrag sau se închid în sine. Aveți șanse mai mari să vă faceți auzit, dacă vă comunicați sentimentele sincer și deschis, dar într-o manieră și pe un ton moderat.
11. Dacă aveți probleme legate de abandon, rezolvați-le pe cont propriu. Dacă persoana evitantă se distanțează, nu înseamnă în mod necesar că nu vă iubește sau că nu este cu adevărat implicată în relația voastră. De regulă, detașarea nu are legătură cu voi. Lucrați-vă separat sentimentul de abandon mai degrabă, decât să așteptați de la cealaltă persoană să facă asta în locul vostru.
12. Nu încercați să „salvați” persoana evitantă. Încercarea de a schimba stilul de atașament al cuiva este de regulă sortită eșecului. Cum spunea Robert Heinlein, „nu încerca vreodată să faci un porc să cânte. Îți pierzi și timpul și enervezi și porcul”. Totuși, într-o relație bazată pe un atașament securizant, o persoană cu tendințe de evitare poate deveni mai dornică să riște să devină mai apropiată și să crească în timp, nivelul de intimitate.
13. Fiți onești în ceea ce privește nevoile voastre. Dacă nevoile sunt mai mari decât ceea ce îți poate oferi cealaltă persoană, probabil că relația nu va merge. Asigurați-vă că vă puteți comunica – clar, calm și cu exemple concrete – nevoile și dorințele. Interlocutorul poate decide cum va răspunde, bazându-se pe o cunoaștere corectă asupra a ceea ce dorești, mai degrabă decât să ghicească sau să presupună că a înțeles.
14. Stabiliți limite sănătoase. Faceți-vă înțeleși în ceea ce privește respectul. Spuneți-i ce anume nu veți tolera. A iubi pe cineva nu înseamnă a-i tolera un comportament disfuncțional.
15. Lucrați în direcția progresului amândurora
Dvs. și persoana evitantă veți avea nevoie să faceți compromisuri pentru ca relația sa meargă. Ați putea fi nevoit să-i dați celeilalte persoane mai mult spațiu decât v-ar plăcea, iar la rândul său, aceasta ar putea să se regăsească mai aproape uneori, decât și-ar dori. În timp, persoanele evitante pot deveni mai sigure pe sine, într-o relație stabilă și securizantă. Căutarea suportului, poate include terapia individuală și de grup. Lucrurile și situațiile se pot îmbunătăți între voi!

După Dan Neuharth, Ph.D., MFT https://blogs.psychcentral.com

You May Have Missed

error: Content is protected !!