top of page

CUM AJUTĂM UN PRIETEN SAU UN MEMBRU AL FAMILIEI CARE ESTE DEPENDENT ?

 

 

La Centrul EQUITAS familia este implicată în procesul terapeutic destinat persoanelor dependente. Dependența aduce cu sine destrămarea relațiilor cu familia și cu prietenii. Programul nostru îi sprijină pe cei apropiați dependentului să învețe să-i însoțească pe aceștia pe calea recuperării, într-un mod sănătos, să facă față stărilor de anxietate, rușine și furie și mai ales să deprindă abilități pentru a reface relațiile afectate. 

 

Centrul EQUITAS a schimbat vieți și a readus armonia în viața familiilor afectate de dependență.

Sprijinul oferit unei persoane dependente, ca membru al familiei, poate fi o provocare emoțională și practică, dar acest sprijin este esențial pentru procesul de recuperare a acesteia. Dependența afectează întreaga familie, nu doar persoana direct implicată; de aceea, rolul tău este crucial pentru a oferi suport și încurajare. 

Deseori, membrii familiei sau prietenii apropiați închid ochii la dependența unei persoane sau se prefac că nu există o astfel de situație, sperând că aceasta își va reveni singură. Dependența, însă nu va disparea de la sine, iar negarea va împiedica persoana în cauză să facă o evaluare corectă a problemei și a consecințelor acesteia. Iată câteva modalități prin care poți ajuta:

Învață despre dependență

 

Înțelegerea dependenței ca boală este fundamentală. Dependența este o boală complexă, care implică factori biologici, psihologici și sociali, nu o alegere sau o lipsă de voință. Informarea te va ajuta să ai mai multă răbdare, să înțelegi mai bine comportamentele persoanei dependente și mai ales, te va ajuta să răspunzi corect și empatic la reacțiile, uneori nepotrivite, ale acesteia.

Oferă sprijin emoțional

 

Oferă sprijin emoțional constant și sincer. Ascultă fără a judeca, arată compasiune și înțelegere. Persoana dependentă poate simți rușine sau vinovăție, iar criticile sau judecățile pot întări sentimentul de izolare. Poate fi nevoie de mult timp pentru ca acea persoană să fie dispusă să îți împărtășească cum se simte, dar este esențial să îi arăți că ești acolo pentru ea, fără a o judeca.

Încurajează tratamentul profesional

 

Ajută persoana dependentă să acceseze tratamente adecvate. Acționează cu tact pentru a ajuta perosoana dependentă să iasă din faza de negare și să conștientizeze că are o problemă cu dependența. Recuperarea începe odată cu recunoașterea dependenței, atât de către membrii de familie, cât și de către cel/cea în cauză. Ca persoană de sprijin, poți ajuta persoana dependentă, să găsească un centru de tratament sau un terapeut specializat în terapia dependențelor, oferindu-i în acest fel posibilitatea de a face o alegere. 

Stabilește limite sănătoase

 

Mai mult decât în orice alt tip de interacțiune umană, în relația cu o persoană dependentă este esențial să stabilești limite pentru a proteja atât sănătatea ta, cât și pe a lui. Nu uita că o persoană dependentă poate fi foarte manipulatoare. Ca membru de familie, a nu fi de acord cu comportamentul său adictiv, nu înseamnă că nu o susții, ci că protejezi sănătatea mentală și fizică a întregii familii. Nu fi niciodată de acord să susții stilul său de viață disfuncțional, cum ar fi să-i dai tu bani pentru droguri sau jocuri de noroc.

Participă la grupuri de sprijin pentru familii

 

​Aceste grupuri îți vor oferi informații valoroase și sprijin emoțional. Vei învăța cum să faci față situației și cum să îți păstrezi echilibrul emoțional, având un spațiu sigur pentru a împărtăși experiențe. Ia legătura cu Grupul Al-Anon din proximitatea ta, unde vei avea ocazia să împărtășești experiențele tale altor familii, să înțelegi ce este dependența și să găsești soluții pentru tine și pentru cei dragi. 

Fii un model pozitiv

 

Comportamentele tale pot influența în mod direct procesul de recuperare a persoanei dependente. Având un stil de viață sănătos și respectându-ți propriile limite, poți inspira persoana dependentă să își modifice comportamentul. Încurajează persoana dependentă să participe la activități care să o ajute la restabilirea unei rutine sănătoase și la înlocuirea comportamentelor distructive.

Fii răbdător și înțelegător

 

Recuperarea nu se întâmplă peste noapte. Este un proces lung și adesea presărat cu recăderi. Persoanele care se confruntă cu dependența pot avea momente grele de-a lungul procesului de recuperare, iar acest lucru poate fi frustrant pentru întreaga familie. Fii răbdător și înțelege că, uneori, drumul către recuperare este anevoios. Diferența o poate face sprijinul tău constant și necondiționat, fără a pune presiune, fără a da ordine și fără a judeca comportamentul său, odată ce persona dependentă a fost de acord să intre într-un program de recuperare. Specialiștii vă vor învăța cum să treceți împreună peste perioadele dificile. 

Fii atent la sănătatea ta mentală și emoțională

 

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac membrii de familie a unei persoane dependente este faptul că se neglijează din toate punctele de vedere. Preocuparea lor constantă devine persoana dependentă și comportamentul adictiv al acesteia. Propria sănătate emoțională aproape că nu mai contează. Este important să îți acorzi timp pentru tine. Dacă te simți copleșit, epuizat, dacă nu mai știi cum să acționezi, nu ezita să ceri sprijin din partea unui specialist. Ai grijă de tine pentru a putea oferi sprijin celor dragi.

Respectă procesul lor de vindecare

 

Fiecare persoană are propriul ritm de recuperare. Este important să nu forțezi evoluția tratamentului și să îți amintești că, deși sprijinul tău este vital, schimbarea vine din interiorul persoanei dependente.

Câteva lucruri importante de reținut:

  • Fii flexibil, dar rămâi ferm: Procesul de recuperare poate aduce cu sine perioade dificile, însă tu trebuie să rămâi constant în sprijinul tău, chiar și atunci când lucrurile devin complicate.

  • Nu accepta comportamentele abuzive: Dacă persoana dependentă devine agresivă sau abuzivă, este esențial să te protejezi și să ceri ajutor. Siguranța ta este pe primul loc.​

  • Nu înlocui rolul specialistului: Deși sprijinul tău este valoros, dependența este o problemă complexă ce necesită ajutor profesional. Asigură-te că persoana are acces la resursele potrivite (terapie, grupuri de sprijin, tratamente) și ajut-o să le acceseze. Pentru aceasta, de multe ori, tu ești cel care trebuie să-i prezinte dovezi clare cu privire la consumul de alcool sau droguri prin orice modalitate găsești de cuviință. Este important să convingi persoana dependentă că abstinența este singura modalitate de a face față acestei boli și să o asiguri că-i vei oferi sprijinul pe tot parcursul recuperării. Oferiți-vă să contactați un centru specializat în numele său, imediat ce este pregătită să accepte ajutorul.

Ca părinte, partener, copil, prieten sau coleg al unei persoane dependente, situația poate părea, uneori, imposibil de gestionat.

Avem o veste bună:

Nu sunteți singuri!​​

bottom of page