top of page

DEPENDENȚA DE MÂNCARE

 

Printre simptomele tulburării de alimentare compulsivă  se numără:

  • Mâncatul în viteză, într-un ritm mult mai rapid decât cel obişnuit.

  • Mâncatul până la o sațietate inconfortabilă.

  • Mâncatul unor cantităţi mari de alimente în absenţa senzaţiei de foame.

  • Mâncatul în singurătate, ca urmare a sentimentelor de rușine legate de cantitățile ingerate.

  • Sentimente de dezgust faţă de sine, tristețe sau vină.

 

Ca și în cazul tuturor tipurilor de dependențe și în această boală, se presupune că următorii factori ar sta la baza declanșării acestei boli: 

  • Factori genetici - Preocupările legate de aspectul fizic și dimensiunile corpului (cum ar fi teama de a fi gras sau dorința de a fi slab), ce pot fi explicate parțial prin variațiile genetice.

  • Factori personali - Trăsături precum perfecționismul, evaluarea negativă a propriei persoane, impulsivitatea și așteptările nerealiste (atât față de sine, cât și față de alții) pot contribui la dezvoltarea comportamentelor de mâncat compulsiv. Atunci când aceste idealuri nu sunt atinse, apare suferința emoțională.

  • Factori sociali - Promovarea unui ideal corporal nerealist, prin intermediul mass-media și rețelelor sociale, care adesea promovează imagini de corp atletic și imposibil de atins.

  • Factori psihologici - Atașamentul nesigur poate influența dezvoltarea tulburărilor de alimentație compulsivă.

 

Programul nostru de terapie pentru dependența de mâncare se bazează pe Modelul Minnesota, îmbunătățit cu terapii complementare. Acesta îi ajută pe clienți să înțeleagă natura complexă a dependenței, efectele pe termen scurt și lung, precum și pattern-ul impulsivității și mecanismele care generează și mențin tulburările alimentare de tip compulsiv.

 

Terapiile abordate au ca obiectiv restructurarea emoţională, cognitivă şi comportamentală prin dobândirea unor mecanisme de reglare emoţională adaptative, construirea unei perspective realiste cu privire la sine, la propriul corp și la mâncare.

 

În cadrul terapiilor se pune accent pe explorarea cercului vicios al sentimentelor, stărilor și comportamentelor negative referitoare la propriul corp și la relația cu mâncarea. 

 

 

CONTACTEAZĂ-NE! Suntem siguri că te putem ajuta!

Dependența de mâncare este un comportament caracterizat printr-un control scăzut asupra consumului alimentar, adesea asociat cu dorințe intense și impulsive de a mânca, chiar și atunci când nu există foame fizică. Aceasta este o formă de comportament adictiv, similară cu alte tipuri de dependență (cum ar fi dependența de substanțe), și poate avea implicații serioase asupra sănătății fizice și mentale.

bottom of page