Stimulente ale Sistemului Nervos

Cocaina

Cocaine este obținută din frunze de coca, cultivate in America de Sud, India, Indochina.

Cocaina pură este o pudră albă, cristalină, cu gust amar și miros slab de benzină. Sub această formă ea este consumată prin prizare (aspirarea pe nas cu ajutorul unui tub subțire de plastic) sau poate fi dizolvată cu apă și injectată. Se poate găsi sub formă de mai mulți derivați

  • Clorhidratul de cocaină: forma principală de consum, cunoscută popular drept cocaină, se prezintă ca o pulbere cristalină, albă, asemănătoare zăpezii, de unde şi denumirea: zăpadă, pudră, gheaţă, Albă ca Zăpada etc.
  • Sulfatul de cocaină (pasta realizată din planta de coca), cunoscut sub denumirea de crack, care se fumează în combinaţie cu tutun/marijuana.
  • Cocaina bază: se obţine din clorhidratul de cocaină (cocaină pudră).

Intoxicația cu cocaină trece prin trei faze:

  • Faza euforică; in primele modificări euforice apar deja la scurt timp după administrare. Consumatorii par foarte bine dispuşi şi  simt nevoia să vorbească foarte mult. În paralel, se manifestă o scădere a discernământului critic iar inhibiţiile sunt înlăturate. Stadiul euforic este descris de către consumatori ca fiind efectul dorit al consumului.

  • Faza confuzionala; pe lângă modificările descrise anterior, apar frecvente aprecieri greşite ale realităţii, halucinaţii optice şi auditive.Persoanele care se droghează cu cocaină aud voci ameninţătoare şi dojenitoare. De multe ori, afirmă că s-ar vorbi despre ei, că s-ar şti totul despre ei. În plus, la unii dintre ei se instalează şi halucinaţii tactile sau mixte în care, de exemplu, cei în cauză simt prezenţa unor animale mici sau a unor obiecte minuscule pe pielea lor.

  • Faza de somnolență. se manifestă în principal prin oboseală, indiferenţă şi pasivitate, adesea infiltrate de gânduri şi idei suicidale. Această fază este un episod periculos al consumului de cocaină, deoarece apare riscul latent, necontrolabil al suicidului, ce se poate actualiza în mod iminent.

Efecte dorite:

  • Euforie, stimularea psihica puternica, sentimentul puterii, hiperactivitate, diminuarea oboselii, inlăturarea somnului , a senzației de sete si foame, de durere, creșterea vigilenței, a performanțelor fizice, sexuale. Nu produce suprimarea luciditatii.

Efecte nocive:

  • Intoxicația acuta: la doze mari – angoasa, hiperestezie, tahicardie, idei delirante, halucinatii vizuale (pe un fond luminos apar pete intunecate care sugerează imagini de cosmar). Toxicomanii au senzații stranii: simt ace sub piele sau insecte/animale care se târăsc pe suprafața corpului lor. Aceste senzații sunt atât de reale, încât toxicomanii sunt foarte periculoși, atât pentru ei cât și pentru anturaj, deoarece devin violenți, imprevizibili, capabili să comită acte necontrolate. Își pot provoca leziuni pentru a îndepărta senzațiile de pe piele, iar instinctele lor sexuale se exacerbeaza, putând comite violuri sub influența drogului.

Supradozele de cocaină sunt fatale, deoarece acest drog are o afinitate deosebită pentru mușchiul inimii, pe care se fixează, blocându-i activitatea, astfel încât persoana respectivă moare prin stop cardiac.

  • Pe termen mediu si lung: ulceratii sau chiar perforari ale mucoasei nazale, datorita prizei nazale, leziuni definitive ale creierului (spasme si hemoragii care distrug celulele nervoase) ce pot produce dureri de cap severe si comportamente bizare, instabilitate extrema si panica; scaderea libidoului, a apetitului, a somnului si a capacitatii de a simti placerea.

Fizic, un cocainoman are un aspect specific: fata rosie, ochi injectati si lacrimosi, nas curgand in permanenta, pupile dilatate, este agitat, vorbaret, rade sau se cearta nemotivat.

Determina o dependenta psihica rapida si intensa si de aceea iesirea de sub influenta cocainei este dificila si necesita un tratament specific indelungat.

Sevrajul se manifestă prinj:

  • Aritmii cardiace, paralizii respiratorii, convulsii generalizate: depresie.

Amfetamine

Sunt droguri sintetice (amfetamina, metamfetamina, metilfenidad), folosite in diferite scopuri medicale. Trebuie utilizate numai la indicatia medicului si sub supraveghere medicala. Se prezinta sub forma de tablete, capsule sau pudra, se inhaleaza, se inghit, se injecteaza sau se fumeaza. Sunt droguri accesibile si relativ ieftine. Uneori sunt asociate cu heroina sau cu barbituricele.

Efecte dorite:

  • Stimularea rapida psihica, sexuala, senzatie de forta, veselie, incredere in sine, disparitia senzatiei de oboseala si foame, diminuarea apetitului, lipsa senzatiei de somn, imbunatatirea dispozitiei, usurinta ideatica, cresterea capacitatii de lucru fizice si intelectuale, cresterea randamentului sportivilor, accentuarea libidoului.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia acuta: tremuraturi, cresterea tensiunii, palpitatii, tahicardie, neliniste, anxietate, insomnii, accelerarea respiratiei, dilatarea pupilelor, hipertranspiratie, vertij, cefalee. Supradoza provoaca coma.
  • Pe termen mediu si lung – epuizare fizica, anorexie, deshidratare, sensibilitate la infectii, crize convulsive, aritmii, halucinatii (auditive, vizuale, olfactive, tactile), agitatie, iritabilitate, panica, delir de persecutie, reactii heteroagresive, violente si periculoase, justificate ca autoaparare, dezorganizare si incompetenta intelectuala; deteriorare etica.

Antreneaza o rapida dependenta psihica.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Anxietate, apatie, depresie, stări de epuizare, tulburari cardiace.

Produse pe baza de cofeina (cafea, ceai, coca-cola)

Cofeina (sau cafeina) este un alcaloid extras din boabele arbustului Coffea, care are un numar de 40 de specii, dintre care cele mai cunoscute sunt in Coffea arabica si Coffea robusta. Substanta se gaseste si in frunzele de ceai (Thea Sinensis), in nuca de cola, arborele de cacao (Theobroma cacao).

Pentru actiunea sa excitanta centrala, cofeina este larg utilizata sub forma de „bauturi stimulante”: cafea, ceai, racoritoare (Coca-Cola, Pepsi-Cola), cacao. Cofeina se mai gaseste si in unele sortimente de ciocolata, precum si in unele medicamente.

Cafeaua, alaturi de tutun si alcool sunt numite „toxice de placere” si reprezinta droguri foarte accesibile, larg raspandite si utilizate, fiind consumate de cele mai multe ori impreuna. Uneori abuzul de cafea este insotit de utilizarea medicamentelor din grupa sedativelor.

O ceasca obisnuita de cafea contine circa 50-150 mg cofeina, una de ceai circa 50-100 mg, iar o sticla de Pepsi-Cola (250 ml) circa 25-30 mg. Aceste bauturi, folosite cu moderatie, sunt palcute, dau o senzatie de bine, pot inlesni unele activitati psihomotorii. In mod obisnuit, ele nu pun probleme individuale si sociale dar abuzul, consumul exagerat al acestora poate determina efecte nedorite si antrena dependenta.

Efectele cdorite:

  • Stimularea activitatii intelectuale, cresterea puterii de concentrare si memorizare, diminuarea senzatiei de somn si oboseala, ameliorarea cefaleei la hipotensivi (prin vasoconstrictie la nivel cerebral), efect diuretic, stimularea digestiei, stare de bine.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia acuta: tremuraturi, tulburari de ritm cardiac, tahicardie, extrasistole, tulburari senzoriale (de vedere, de auz), voma, diaree, uneori convulsii;
  • Pe termen mediu si lung (consumul excesiv si cronic) – neliniste, anxietate, agitatie, insomnie, iritabilitate, risc pentru infarctul miocardic (la marii consumatori de cafea), hipersecretie gastrica cu favorizarea aparitiei gastrice, a ulcerului gastric si/sau duodenal, tulburari ale tranzitului intestinal, diskinezii biliare, cresterea rescului de cancer vezical si de pancreas, hiperglicemie, epuizare fizica si psihica, oboseala accentualta.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Somnolenta, apatie, depresie, neliniste.

Nicotina

Nicotina este alcaloidul extras din frunzele de Nicotiana Tabacum. Este continuta in tigari, trabucuri, tutun pentru pipa, plasturi si ajunge in organism prin fumat si absorbtie cutanata. Are o larga raspandire si utilizare alaturi de alcool si cafea.

O tigara contine in mod obisnuit 6-8 mg nicotina, din care se absorb in organism 1-4 mg.

Nicotina nu este singurul suport al toxicitatii tutunului (fumatului). Prin ardere, tutunul isi modifica compozitia initiala, dand nastere la unele substante toxice cum ar fi monoxidul de carbon, gudronul si alte substante iritante.

Efectele dorite:

  • Stimulare fizica si intelectuala, cresterea puterii de concnetrare, calmare, relaxare, senzatie de bine, de placere.

Efectele nocive:

  • Intoxicatia acuta: cresterea ritmului inimii, tahicardie, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, iritarea mucoasei nazo-faringiene, a laringelui, a ochilor, tuse, greata, voma, diaree, salivatie, paloare, stare de slabiciune musculara, stare de rau general, convulsii, colaps, moarte prin paralizia respiratiei;
  • Pe termen mediu si lung – lezarea mucoaselor buzelor, limbii si patului moale (cerul gurii), cu modificarea simtului gustativ si favorizarea aparitiei infectiilor cavitatii bucale, ingalbenirea dintilor, patarea degetelor, aparitia prematura a ridurilor faciale, tuse specifica, „tabagica”, dispnee (greutate la respiratie), cefalee cronica, reducerea rezistentei la infectiile respiratorii, bronhopneumonii, bronsile cronice, emfizem pulmonar, gastrita, ulcer gastric si duodenal, boli cadiovasculare, hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac, infarct miocardic, cardiopatie ischemica, accidente vasculare cerebrale, risc mare pentru aparitia cancerului cavitatii bucale, esofagului, laringelui, vezicii urinare, sanului si mai ales al celui pulmonar.

Antreneaza dependenta fizica si phihica mare.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Trebuinta imperioasa de a fuma, senzatie de foame, cresterea poftei de mancare, tulburari ale somnului, iritare, nervozitate, furie, anxietate, agitatie motorie, dureri de cap, tremuraturi ale extremitatilor, dificultati de concentrare, comportament distrat, superficial, stari depresive, sentiment de frustrare, tulburari digestive, accese de tuse.


error: Content is protected !!