DEPENDENȚA DE SMARTPHONE, TABLETĂ, INTERNET
Manualul de diagnostic și clasificare a tulburărilor mintale definește dependența ca angajare în folosirea unei substanțe sau angajarea într-un comportament care presupune o recompensă imediată, ceea ce determină repetarea comportamentului indiferent de consecințe (parafrazat).
Sunt doar două tipuri de afaceri care își numesc clienții „utilizatori”: furnizorii de droguri (dealer-ii) și furnizorii de programe IT (software).
Sunt studii care arată că o persoană dependentă de „device-uri” (computer, smartphone, tabletă), le poate folosi chiar zile și nopți de-a rândul, cu mici pauze, poate atinge ecranul smartphone-ului de mai mult de 26000 de ori pe zi, poate avea un comportament riscant folosind telefonul când conduce mașina sau pentru „sefie”.
Dependențele de substanțe și comportamente ( droguri, pastile, alcool, jocuri online sau aparate, etc) vin la pachet cu consecințe care sărăcesc viața persoanei, o îmbolnăvesc, o izolează.
Simptomele comportamentale sunt aceleași: pierderea noțiunii timpului, atitudini de apărare și justificare, agitație, schimbări de dispoziție, frică, anxietate, plictiseală în rezolvarea sarcinilor de zi cu zi, amânare, izolare, minciună, sentimente de vinovăție, inabilitate in a respecta un program prestabilit, euforie la folosirea computerului/ aparatelor/ substanțelor, depresie, igienă personală deficitară, evitarea muncii.
Simptomele fizice se aseamănă foarte mult: dureri de ceafă, sindrom de tunel carpian, dureri de cap, insomnii, dureri de stomac și boli de stomac în urma alimentației deficitare dar și a stresului, ochi uscați sau alte probleme legate de vedere, îngrășare sau slăbire.
Și în cadrul dependenței de telefon există consecințe, pe lângă multe din cele de mai sus: vorbesc despre ele mame și tați care resimt vinovăție pentru că s-au lăsat distrase de telefon în timp ce copiii lor voiau să se joace cu ele, cupluri care au admis că sexul trecea pe locul doi dacă atenția le era distrasă de telefon, angajații deranjați de apelurile terorizante ale unor șefi controlatori, familii care, deși stau împreună, se simt deconectați unii de ceilalți, fiecare având lumea sa virtuală.
Cu toate acestea, folosite inteligent, telefoanele, internetul, tableta ne pot ușura și îmbunătăți viața atât la nivel individual, cât și la nivel de comunitate.
Dalai Lama a spus odată că „ orice tehnologie poate avea un efect bun sau rău în funcție de utilizator”
Tu, cât de dependent ești de smartphone-ul tau?
Vino să te testezi, să vezi cât de dependent ești de „device-urile” tale, în ce relație ești de fapt cu acestea!
Sursă: The Phone Addiction, Hilda Burke
DSM 5
Putting a Finger on Our Phone Obsession, M. Winnick,