DEPENDENȚA DE JOCURI DE NOROC – SAU CUM SĂ-ȚI JOCI VIAȚA LA PĂCĂNELE

Gambling-ul poate fi definit ca acțiunea de a paria bani pe o situație cu rezultate incerte pentru a câștiga bani. Toate formele de jocuri de noroc, chiar și acelea în care se crede că este nevoie de anumite aptitudini, cum ar fi poker-ul sau pariurile sportive, conțin un element de noroc. Unii jucători sunt motivați, în principal, de visul de a câștiga, în timp ce alții recurg la această acțiune din dorința de a scăpa de probleme.

Pentru mulți dintre noi, pariurile la meciurile de fotbal sau cumpărarea unui bilet de loterie sunt gesturi inofensive de petrecere a timpului liber. Din nefericire, pentru alții, jocurile de noroc pot deveni o adevărată obsesie și pot conduce la dependență.

Studii recente au arătat că în țara noastră, acest tip de dependență este în creștere, problematica jocurilor de noroc devenind din ce în ce mai evidentă în societatea ultimilor ani. O cercetare realizată in județele Cluj-Napoca și Harghita în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 11 si 19 ani a arătat că jocul patologic de noroc este întâlnit într-o proporție mult mai mare la băieți (92%) față de fete (8%).

Cele mai răspândite jocuri sunt pariurile sportive și păcănelele (36%); loto, jocurile de casino online și pariurile la biliard (pool) reprezintă un procent de 25%, urmate de ruletă și black-jack cu 22%. Dintre cei care au recunoscut că practică jocul patologic de noroc, 67% consumă alcool, 14% droguri ilegale și 19% droguri legale.

Rezultatele scot în evidenta rate de consum și dependența de jocuri de noroc mai mari în cazul adolescenților români decât în alte țări din centrul și estul Europei.

Deși dependența pleacă de la o simplă distracție, ea poate ajunge în timp la obsesie cu consecințe serioase, uneori catastrofale, cum ar fi pierderea relațiilor, a familiei, a locului de muncă sau poate duce la dezastre financiare și de acolo la ideație suicidară sau chiar suicid.

Se apreciază că dependența de pariuri, în special de cele online este tipul de dependență care înregistrează cea mai mare rată de creștere din lume.

Dependența de jocuri de noroc, cunoscută și sub denumirea de gambling patologic, gambling compulsiv sau joc patologic de noroc (ludomania), este o tulburare de control al impulsului și se manifestă printr-o dorință nestăpânită de a juca, care nu ține cont de consecințele negative sau de dorința de a se opri a dependentului.

Pentru prima oară în istorie, Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale – (DSM-5) menționează în capitolul dedicat tulburărilor legate de consumul de substanțe și jocul patologic de noroc (ludomania) ca fiind o activitate care activează sisteme de recompensă similare celor activate de drogurile de abuz și care determină unele simptome comportamentale asemănătoare celor din tulburările consumului de substanțe.

Ca și consumatorii de droguri, gamblerii caută activarea mecanismelor de recompensă ale creierului. Această tulburare este foarte des asociată cu dependența de alcool sau droguri. O tulburare comună a persoanelor care suferă de aceasta tulburare este impulsivitatea.

Estimările privind numărul persoanelor dependente de jocurile de noroc în România variază, dar se apreciază că între 300.000 și 1 milion de români ar putea avea probleme legate de jocurile de noroc. Aceste cifre includ atât persoanele cu dependență diagnosticată, cât și cele care manifestă comportamente de joc problematic.

Dependența poate afecta viața individului pe multiple niveluri- financiar, de sănătate, emoțional și psihologic.

Deși este o dependență acceptată social, dependența de jocuri de noroc reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, cu impact negativ major economic și social.

Printre simptomele dependenței de jocurile de noroc se numără:

  • stări de spirit schimbătoare, anxietate, iritabilitate atunci când dependentul se află in imposibilitatea de a juca;
  • nevoia de a păstra secret sau de a minți în legătură cu sumele jucate, având convingerea că ceilalți nu vor observa;
  • probleme în a controla nevoia de joc și încercări eșuate de a stopa jocul;
  • parierea unor sume de bani din ce în ce mai mari și asumarea de riscuri tot mai mari, în vederea câștigului;
  • nevoia de a juca chiar în lipsa banilor;
  • îngrijorarea familiei și a prietenilor în legătură cu timpul alocat de către dependent jocurilor de noroc;
  • preocuparea permanentă pentru jocurile de noroc și obsesia pentru următorului câștig;
  • planificare detaliată pentru următorul joc;
  • fuga după recâștigarea pierderilor suferite: unii pariori pretind că încearcă doar să câștige banii pierduți și că se vor opri odată ce acest lucru se va întâmpla.

Factori ce pot conduce la dependență:

  • tulburări mintale;
  • trăsături de personalitate;
  • medicație psihiatrică cu efecte secundare ( ex: antipsihotice);
  • traume;
  • stres în legătură cu locul de muncă;
  • singurătate;
  • bulling-ul școlar;
  • stima de sine scăzută;
  • tulburări cognitive (iluzia controlului, optimism nerealist);
  • alte adicții.

Dependența de jocuri de noroc afectează multe persoane, nu doar pe gambler. De exemplu, problemele financiare afectează viața tuturor membrilor familiei, cu consecințe pe termen lung care pot trece la generațiile următoare.

Pe măsură ce dependența de jocuri de noroc evoluează, viața dependentului se învârte în jurul următorului joc, următorului câștig, pe o spirală descendentă ce poate conduce la apariția  sentimentelor de rușine și frică, a disperării sau a depresiei.

Din nefericire, mulți gambleri nu caută sprijin decât atunci când problema este gravă, cu probleme financiare care afectează viața tuturor membrilor familiei, cu consecințe pe termen lung (ce pot trece la generațiile următoare).

CONTACTAȚI-NE ȘI VĂ VOM AJUTA!

 

error: Content is protected !!