Dependența de jocuri de noroc – sau cum să-ți joci viața la păcănele

Gambling-ul poate fi definit ca acțiunea de a paria bani pe o situație cu rezultate incerte în a câștiga bani. Toate formele de jocuri de noroc, chiar și acelea în care se crede că este nevoie de anumite aptitudini, cum ar fi poker-ul sau pariurile sportive, conțin un element de noroc. Unii jucători sunt motivați, în principal, de visul de a câștiga, în timp ce alții recurg la această acțiune din dorința de a scăpa de probleme.

Problematica jocurilor de noroc a devenit din ce în ce mai evidentă în societatea ultimilor ani.

Deși dependența pleacă de la o simplă distracție, ea poate ajunge în timp la obsesie cu consecințe serioase, uneori catastrofale, cum ar fi pierderea relațiilor, a familiei, a locului de muncă sau poate duce la dezastru financiar și de acolo la ideație suicidară sau chiar suicid.

Dependența de jocuri de noroc, cunoscută și sub denumirea de gambling patologic sau gambling compulsiv, este o tulburare de control al impulsului și se manifestă printr-o dorință nestăpânită de a juca, care nu ține cont de consecințele negative sau de dorința de a se opri a dependentului. În Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Psihiatrice- (DSM-5) – dependența de jocuri de noroc este descrisă ca având multe similarități cu dependența de substanțe.

Ca și consumatorii de droguri, gamblerii caută activarea mecanismelor de recompensă ale creierului. Această tulburare este foarte des asociată cu dependența de alcool sau droguri. O tulburare comună a persoanelor care suferă de aceasta tulburare este impulsivitatea.

Studii recente au evidențiat faptul că victimele bulling-ului sau persoanele cu stimă de sine scăzută sunt mult mai vulnerabile și pot deveni mai ușor dependente de jocurile de noroc.

Dependența poate afecta viața individului pe multiple niveluri- financiar, de sănătate, emoțional și psihologic.

La nivel de societate, dependența de jocuri de noroc reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, cu impact negativ major economic și social.

 

Factori ce pot conduce la dependență:

  • tulburări mintale;
  • trăsături de personalitate;
  • medicație psihiatrică cu efecte secundare ( ex: antipsihotice);
  • traume;
  • stres în legătură cu locul de muncă;
  • singurătatea;
  • tulburări cognitive (iluzia controlului, optimism nerealist);
  • alte adicții.

Probleme cu efecte pe termen lung:

– probleme cu legea, încarcerarea;

– probleme de sănătate (stres emoțional- vinovăție, anxietate, rușine);

– suicid, gânduri și tendințe suicidare.

Simptome

  • nevoia de a păstra secret sau de a minți în legătură cu sumele jucate, având convingerea că ceilalți nu vor observa;
  • probleme în a controla nevoia de joc;
  • nevoia de a juca chiar dacă nu are bani;
  • familia și prietenii sunt îngrijorați în legătură cu această activitate.

Ca și concluzie, dependența de jocuri de noroc afectează multe persoane, nu doar pe gambler. De exemplu, problemele financiare afectează viața tuturor membrilor familiei, cu consecințe pe termen lung care pot trece la generațiile următoare.

 

error: Content is protected !!