TERAPIA TULBURĂRILOR DE ALIMENTAȚIE
Printre simptomele tulburării de alimentare compulsivă se numără:
- Mâncatul în viteză, într-un ritm mult mai rapid decât cel obișnuit.
- Mâncatul până la o sațietate inconfortabilă.
- Mâncatul unor cantități mari de alimente în absența senzației de foame.
- Mâncatul în singurătate, ca urmare a sentimentelor de rușine legate de cantitățile ingerate.
- Sentimente de dezgust față de sine, tristețe sau vină.
Cauzele tulburării de alimentare compulsivă
Ca și în cazul tuturor tipurilor de dependențe și în această boală, se presupune că următorii factori ar sta la baza declanșării acestei boli:
- Factori genetici – o parte din preocuparea cu privire la aspectul estetic al corpului și dimensiunea acestuia (preocupări cu privire la greutate și alimentație: frica de a fi gras, dorința de a fi slab) poate fi explicată prin prisma variațiilor genetice.
- Factori personali – perfecționismul, trăsăturile de personalitate, evaluarea negativă a propriei persoane și impulsivitatea pot, de asemenea, pune în mișcare mecanismul mâncatului compulsiv. Perfecționismul presupune existența unor așteptări greu de atins (atât de la sine, cât și de la alții), iar când acest ideal dorit nu este atins apare suferința emoțională.
- Factori sociali – prin promovarea în mass – media și social – media a unui ideal de corp, caracterizat de o siluetă atletică, uneori imposibil de atins.
- Factori psihologici specifici– atașamentul nesecurizant are implicații asupra dezvoltării tulburării de alimentare compulsivă.
Programul nostru de terapie a dependenței de jocuri de noroc este bazat pe Modelul Minnesota, combinat cu terapia cognitiv-comportamentală și-i ajută pe dependenți să înțeleagă natura complexă a acestei dependențe; efectele pe termen scurt și lung ale acestei dependențe; pattern-ul de impulsivitate, mecanismele implicate în generarea și menținerea tulburării alimentare de tip compulsiv.
Terapiile abordate au ca obiectiv restructurarea emoțională, cognitivă și comportamentală prin dobândirea unor mecanisme de reglare emoțională adaptative, construirea unei perspective realiste cu privire la sine, la propriul corp și la mâncare.
În cadrul terapiilor se pune accent pe explorarea cercului vicios al sentimentelor, stărilor și comportamentelor negative referitoare la propriul corp și la relația cu mâncarea.