Dependența de nicotină

Dependența de nicotină este o boală cronică, evolutivă și fatală!

Fiind o dependență acceptată social (citește și articolul În spatele acceptării sociale) și care nu provoacă tulburări psihice și comportamente problematice, aceasta îl va duce pe fumător până în faza finală.

Planta Nicotiana tabacum a fost cultivată cu mii de ani înainte iar oamenii uscau frunzele ca să le fumeze sau să le mestece. În timp, medicii au făcut o legătură între diferite tipuri de cancer și această plantă.

În tutun însă, există sute de substanțe deosebit de toxice pentru organism, dar una singură dă dependență fumătorilor: nicotina. Nicotina este un alcaloid lichid care în contact cu aerul capătă o culoare gălbuie, un drog care are efecte similare cu cele produse de cocaină.

La doar 10 secunde după primul fum nicotina este absorbită (prin piele și mucoasele nasului, gurii și plămânilor), ajungând foarte repede în sânge și în creier.

În creier creste rapid secreția de dopamină („hormonul plăcerii”) și fumătorul resimte repede o stare de bine, de plăcere, de calmare, de relaxare.

Această stare de bine nu durează mult timp deoarece nicotina se desprinde de pe neuronii ce secretă dopamină și prin sânge ajunge la ficat și rinichi unde este descompusă în proporție de 80%,  apoi este eliminată prin urină, salivă, piele, păr. Astfel, după un timp (în medie 45 minute) apar senzații neplăcute de iritabilitate, nervozitate, nerăbdare, care uneori par chiar insuportabile. Ele se datorează scăderii concentrației de nicotină din sânge și scăderii producției de dopamină, ceea ce marchează „sevrajul de nicotină”.

Nicotina stimulează și alte glande (suprarenale), determinând secreția de adrenalină, hormonul eliberat de organism în momente de stres. Astfel creierul va face față mai bine situațiilor de stres, prin îmbunătățirea concentrării în timpul rezolvării unor sarcini.

Acest hormon duce la creșterea presiunii sângelui și la accelerarea bătăilor inimii, ca urmare a constricției vaselor de sânge, la o respirație scurtă și rapidă și la creșterea cantității de zahăr din sânge.

Nicotina determină pancreasul să secrete mai puțină insulină. Excesul de zahăr din sânge nu mai este consumat prin activitate musculară, iar senzația de foame este inhibată. Crește astfel riscul de hiperglicemie sau hipoglicemie, diabet de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare.

Nu în ultimul rând, nicotina afectează hormonii tiroidieni, pe cei pituitari, sexuali și suprarenali.
Dintre consecințele fumatului enumerăm: pneumonia, emfizemul pulmonar, infecțiile respiratorii, bolile de inimă, cataracta, cancerul oral, de laringe, faringe, esofag, de stomac, de pancreas, de rinichi, de plămâni și leucemia. Acestea sunt doar câteva dintre consecințele fumatului. De asemenea, fumătorii au risc mult mai mare de parodontoză, diabet, infertilitate, complicații în sarcină, îmbătrânire prematură.

În medie, fumătorii trăiesc cu 10 ani mai puțin decât nefumătorii.

Fumătorii cunosc riscurile de îmbolnăvire dar în dependență, posibilitatea de a menține abstinența este redusă. Mulți fumători spun că vor să renunțe la fumat dar mai mult de 85% dintre ei se reapucă de fumat după o săptămână – arată statisticile National Institute on Drug Abuse. Într-o primă fază se vor instala simptomele sevrajului, cum ar fi: apetit exagerat, insomnie sau alte tulburări de somn, probleme gastrointestinale și schimbări de dispoziție (anxietate, furie, frustrare, depresie, iritabilitate, neliniște) – potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic.

Renunțarea la fumat este un proces mai complex decât pare la prima vedere, iar prezența voinței este importantă însă nu suficientă pentru a menține alegerea. Sunt multe aspect implicate în schimbare și intervenția trebuie să fie adaptată nevoilor fiecărei persoane.

Noi abordăm dependența de nicotină printr-un pachet de servicii terapeutice complex și personalizat. Evaluăm gradul de severitate al dependenței în funcție de frecvența și modul de consum al țigărilor dar evaluăm și personalitatea persoanei, cu structura și tulburările ei.

Psihoterapia individuală aduce metode pentru identificarea aspectelor interioare care susțin consumul (vulnerabilități, inabilități, prezența unor tulburări, etc.).

Recuperarea abstinenței se bazează pe cei “12 pași” pentru Dependenții de Nicotină, pe programul de prevenire a recăderilor și terapiile pentru dezvoltare personală.


error: Content is protected !!