Atât sexualitatea, cât și exprimarea sexualității, sunt părți importante din viața noastră.

Exprimarea sexualității ne îmbogățește relația partenerială, creează o conectare prin care împărtășim partenerului/ partenerei dragostea și grija față de el/ ea, creează intimitate și apropiere fizică și psihică.

Sexualitatea și problemele legate de sex au făcut parte dintotdeauna din natura umană dar problemele legate de sex au fost tratate diferit de-a lungul timpului: ignorare, reprimare, pedepsire. De-a lungul timpului, odată cu evoluția, cu cunoașterea și cu schimbările culturale, viziunea asupra sexualității s-a schimbat în bine, oamenii au început să își exprime mai mult încrederea că nevoile lor sexuale și problemele legate de sex pot avea rezolvare pe cale științifică și nu cu ajutorul poțiunilor și licorilor „de dragoste”.

Centrul EQUITAS, specializat în tratarea dependențelor, aduce în discuție și dependența de sex care, ca orice dependență este o boală cronică ce afectează treptat toate domeniile vieții: sănătate, familie, profesie, relații și se caracterizează în special prin pierderea controlului, tulburări emoționale de tip anxios/ depresiv, preocupare excesivă pentru sex.

Dependența de sex, sau comportamentul sexual compulsiv, este o condiție în care o persoană simte nevoia irezistibilă de a se angaja în activități sexuale, chiar și atunci când acestea au consecințe negative.

Printre simptomele dependenței de sex, se numără:

  • Preocupare excesivă: gândurile obsesive legate de sex sau activități sexuale.
  • Masturbare excesivă, chiar în condițiile unei relații sexuate stabile cu partenerul/partenera.
  • Neglijarea responsabilităților: activitățile sexuale interferează cu munca, școala sau relațiile.
  • Încercări eșuate de a reduce comportamentul: persoana încearcă să controleze sau să reducă comportamentele, dar nu reușește.
  • Sentimente negative: senzația de rușine, vinovăție sau anxietate legată de comportamentele sexuale.
  • Comportamente riscante: participarea la activități sexuale nesigure sau inadecvate, ignorând riscurile pentru sănătate sau consecințele legale.
  • Neglijarea responsabilităților: activitățile sexuale interferează cu munca, studiile sau relațiile personale.
  • Dorința de a juca roluri: Implicarea în comportamente sexuale repetate, care pot include utilizarea excesivă a pornografiei sau întâlniri sexuale cu multiple persoane.
  • Retragerea din relații: distanțarea de prieteni și familie din cauza timpului petrecut cu activități sexuale.
  • Dorința de a evita problemele: folosirea sexului ca o modalitate de a face față stresului, anxietății sau problemelor emoționale.
error: Content is protected !!