Dependența este o boală, nu un defect moral
Interviu cu psihoterapeutul Mariana State
Interviu cu Mariana State, psiholog clinician, psihoterapeut și coordonatorul centrului privat de tratare a dependențelor Equitas
„Deși este o boală complexă, dependența se poate trata și persoanele afectate se pot recupera complet. Dependența fizică se referă la apariția unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substanței sau a comportamentul adictiv. Aceasta se poate manifesta în mod diferit, în funcție de drogul consumat. Dependența psihică, pe de altă parte, se referă la dorința imperioasă de a consuma droguri sau de a manifesta comportamente, pentru a obține o stare de bine, tradusă prin euforie, senzație de putere, energie, performanță sau relaxare sau pentru a înlătura disconfortul psihic: neliniște, tulburări de somn, etc”.
Despre dependențe și soluții
ISE: Ce este dependența și ce înseamnă să fii dependent de ceva/cineva?
Mariana State: Dependența este o afecțiune cronică, cu efecte nocive asupra sănătății organismului și a psihicului, determinată de consumul de substanțe sau de practicarea unor comportamente compulsive. Deși este o boală complexă, dependența se poate trata și persoanele afectate se pot recupera complet.
Dependența fizică se referă la apariția unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substanței sau a comportamentul adictiv. Aceasta se poate manifesta în mod diferit, în funcție de drogul consumat. Dependența psihică, pe de altă parte, se referă la dorința imperioasă de a consuma droguri sau de a manifesta comportamente, pentru a obține o stare de bine, tradusă prin euforie, senzație de putere, energie, performanță sau relaxare sau pentru a înlătura disconfortul psihic: neliniște, tulburări de somn, etc.
ISE: Cum ne dăm seama dacă tu sau o persoană din jurul tău a căpătat dependență de ceva/cineva? Care sunt principalii pași cu ajutorul cărora identificăm o dependență?
M.S.: Dependenții manifestă în general: preocupare permanentă pentru satisfacerea dependenței, pofte necontrolabile pentru substanța sau acțiunea de care sunt dependenți, mințit compulsiv, tendința de a ține secrete. În ge-neral dependenții nu vor să dezvăluie unde se află sau ce fac. Alți indicatori ar fi: schimbarea anturajului, comportament antisocial în medii în care nu se consumă droguri sau alcool, probleme financiare (deoarece își cheltuie mare parte din bani pe satisfacerea dependenței), neglijarea aspectului fizic, evitarea responsabilităților (dependenții nu își asumă responsabilitatea pentru activitățile de zi cu zi și pentru greșelile comise ca urmare a consumului), randament și interes scăzut la locul de muncă.
ISE: Care sunt cele mai frecvente contexte, situații în care oamenii tind să se îndrepte către false evadări care, ulterior, se transformă în dependențe?
M.S.: Dacă ne referim doar la contexte, aș enumera dificultățile cotidiene, fuga de probleme, familii dezorganizate, tensiuni, conflicte, violență, anturaje și multe alte aspecte personale.
ISE: Există dependențe mai ”ușoare” și dependențe mai ”grele”? Cum ar putea fi catalogate dependențele, în funcție de gradul de intensitate și efecte pe termen lung?
M.S.: Există dependențe acceptate social mai ușor și dependențe mai greu acceptate social, lucru care a determinat în timp, falsa impresie că dependențele sunt mai „ușoare” sau mai „grele”.
ISE: Care sunt categoria de vârstă și segmentul social în care sunt identificate cele mai multe dependențe?
M.S.: Din observațiile perso-nale, incidența cazurilor de dependență de droguri, jocuri de noroc, Internet, este mai ridicată în rândul adolescenților și tinerilor. Dependența de alcool este mai frecventă în rândurile adulților.
ISE: Există statistici despre principalele dependențe cu care se confruntă românii, respectiv constănțenii?
M.S.: Statisticile se referă numai la cazurile identificate și înregistrate. În afară de aceste cazuri, mai există încă multe altele care rămân ca secrete personale și/sau de familie, care nu sunt cuantificate.
ISE: Există soluții pentru orice fel de dependență? Există ”tratamente” pentru toți dependenții?
M.S.: Terapia prin metoda Minnesota se adresează tuturor tipurilor de dependență. În cazul persoanelor dependente de substanțe este necesară mai întâi o cură de detoxifiere.
ISE: Se înregistrează o creștere sau o scădere a numărului dependenților, în ultimii ani? Cum s-ar explica acest lucru?
M.S.: Tot din observațiile personale, în ultimii ani, numărul dependenților de diverse categorii a crescut continuu. Din această nevoie socială a apărut și ideea deschiderii unui centru specializat în terapia dependențelor.
ISE: Care sunt principalii pași și cum arată drumul, în ansamblu, pe care un om trebuie să îi parcurgă pentru a scăpa de dependență?
M.S.: Pasul cel mai important este recunoașterea existenței problemei, însoțită de dorința de schimbare. Acest pas face mai departe, posibilă participarea la un program terapeutic derulat în cadrul centrului Equitas.
ISE: În societatea românească există o tendință de a-i marginaliza pe cei care sunt dependenți din diferite motive? Cum afectează/influențează acest lucru situația celor dependenți?
M.S.: Frecvent, se consideră că dependenții sunt oameni răi, care aleg calea degradării. Dependența este o boală, nu o alegere conștientă a persoanei sau un defect moral. Mecanismele prin care o persoană ajunge să dezvolte o problemă în ceea ce privește abuzul de substanțe sunt foarte complexe și diferă de la caz la caz.
Equitas. Echipă și misiune
ISE: Ce înseamnă Equitas și în ce context a fost înființat la Constanța? De ce acum, aici?
M.S.: Numele Equitas își are originea în latinescul aequitas, care se referă la echilibru. Această noțiune ne-a inspirat în alegerea numelui pentru centrul nostru și în alegerea unui moto, ”regăsește-ți echilibrul”. Misiunea noastră este de a fi alături de persoanele dependente și de familiile lor, în drumul spre schimbare și spre dobândirea echilibrului.
ISE: Ce aduce nou Equitas în tratarea/terapia dependenței? Ce înseamnă terapia după modelul Minnesota?
M.S.: Modelul nostru în dezvoltarea programului terapeutic al centrului Equitas este inspirat de clinica britanică Castle Craig din Scoția. Metoda terapeutică pe care o aplicăm este metoda Minnesota, metodă consacrată în SUA și folosită în toată lumea de mai bine de 60 de ani. Această metodă presupune parcurgerea a 12 pași, pentru menținerea abstinenței și redobândirea autocontrolului.
ISE: Ce costuri implică tratarea în cadrul centrului Equitas? Cum se derulează tratarea celor dependenți? Care sunt pașii urmați în colaborarea dintre clienți și echipa Equitas?
M.S.: Prima etapă este evaluarea, în urma căreia se vor face recomandările terapeutice. Aceste recomandări vor constitui programe complexe și variate iar costurile vor fi diferite. Aș preciza că la grupurile de suport care vor fi organizate participarea nu implică costuri.
ISE: Cum au fost cooptați membri echipei Equitas? Ce criterii au fost esențiale în formarea echipei?
M.S.: Echipa este formată din specialiști selectați în funcție de experiență și performanță, atitudine, motivație.
ISE: Care este relația dintre Castle Craig, reprezentată prin Rupert Wolfe Murray, și centrul Equitas? Veți colabora cu reprezentantul unuia dintre cele mai importante centre de tratare a dependenței din Europa?
M.S.: Este o relație de colaborare cu privire la metodă și la formarea de personal. Deasemeni, la Equitas pot fi evaluate persoanele care doresc să se trateze în Scoția, la Castle Craig și pe de altă parte, asigurăm o continuare a terapiei prin metoda Minnesota persoanelor care revin în țară.
(http://www.castlecraig.ro/despre-noi/mass-media/comunicate/parteneriat-constanta)
A consemnat
Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro