Dependența

11151043_1018630424863660_5440834143040705356_n
Dependența este o afecțiune cronică, cu efecte nocive asupra sănătății organismului și a psihicului, determinate de consumul de substanțe sau de practicarea unor comportamente compulsive. Deși este o boală complexă, dependența se poate trata și persoanele afectate se pot recupera complet.

Dependența se manifestă în primă fază prin consumul compulsiv de substanțe ca alcoolul sau drogurile, până în punctul în care consumatorul își pierde auto-controlul și își organizează viața în jurul consumului.

Deși în mod tradițional dependența a fost asociată cu consumul de alcool și de droguri ilegale, astăzi cunoaștem un spectru mai larg de manifestări. Exista forme de dependență ce se manifestă prin dependența față de o acțiune sau un obicei. Acestea sunt dependențele comportamentale.

Toate activitățile specifice dependenței (respectiv consumul sau comportamentul compulsiv) urmăresc obținerea plăcerii sau a stării de bine, în ciuda apariției unor consecințe negative. Acestea ajung să acapareze complet atenția și preocupările zilnice ale individului.

Drog-substanţele/clasele de substanţe psihoactive, solide, lichide, gazoase, care produc modificări ale funcţiilor organismului (activitate mentală, percepţie, comportament, conştiinţă) şi generează dependenţă: alcool, opiacee, derivate ale cannabisului, sedative şi hipnotice, cocaina, halucinogene, tutun, solvenţi volatili, alte substanţe psihoactive utilizate în asociere. Etimologic, cuvântul ar putea proveni din persana: “drowa” (miros aromat), ebraică “drog” (substanţă uscată), olandeză “droog”.

Consumatorul este persoana care îşi administrează sau permite să i se administreze droguri, în mod ilicit, prin înghiţire, fumat, injectare, prizare, inhalare sau alte căi prin care drogul poate ajunge în organism, iar consumatorul dependent este consumatorul care, ca urmare a administrării drogului în mod repetat şi sub necesitate ori nevoie, prezintă consecinţe fizice şi psihice conform criteriilor medicale şi sociale.

Semne ale dependenței

Există o serie de trăsături comune pe care le putem observa la toți dependenții, fie ca este vorba de dependența de droguri, alcool sau jocuri de noroc.

Dependenții manifestă în general:

 • preocupare permanentă pentru satisfacerea dependenței;
 • pofte necontrolabile pentru substanța sau acțiunea de care sunt dependenți;
 • mințit compulsiv;
 • tendința de a ține secrete: în general dependenții nu vor să dezvăluie unde se află sau ce fac;
 • schimbarea anturajului;
 • comportament antisocial în medii în care nu se consumă droguri sau alcool;
 • proleme financiare deoarece își cheltuie mare parte din bani pe satisfacerea dependenței;
 • neglijarea aspectului fizic;
 • evitarea responsabilităților: dependenții nu își asumă responsabilitatea pentru activitățile de zi cu zi și pentru greșelile comise ca urmare a consumului;
 • randament și interes scăzut la locul de muncă.

Dependența acționează asupra mai multor resorturi emoționale precum:

 • lipsa de încredere de sine;
 • accese de furie;
 • traume personale.

Întreabă

Este mai bine să întrebi acum decât să regreți mai târziu. Folosește formularul de contact pentru a ne adresa orice întrebare legată de tratament sau pentru a face o programare. Asigurăm confidențialitatea datelor furnizate prin intermediul formularului online sau telefonic.

Vreau să știu

error: Content is protected !!