Clasificarea dependențelor

Dependențele pot fi:

 1. Dependența fizică se referă la apariția unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substanței sau a comportamentul adictiv. Aceasta se poate manifesta în mod diferit, în funcție de drogul consumat. Ca semne comune ale sevrajului, menționăm: dorința acută de a consuma substanța, accelerarea pulsului, crampe musculare, tremurături, sensibilitate la lumină, grețuri, etc. La reluarea administrării drogului, simptomele dispar și se reinstalează o stare de normalitate aparentă.
 2. Dependența psihică pe de altă parte, se referă la dorința imperioasă de a consuma substanțe sau de a repeta comportamente pentru a obține o stare de bine (tradusă prin euforie, senzație de putere, energie, performanță sau relaxare) sau pentru a înlătura disconfortul psihic (neliniște, tulburări de somn, etc.).

O altă clasificare este în funcție de natura dependenței:

 1. Dependența de substanțe
  Aceste substanțe, denumite droguri, funcție de acțiunea lor asupra sistemului nervos central, se clasifică în:
  1. substanțe inhibitoare ale sistemului nervos central:
  2. substanțe stimulatoare ale sistemului nervos central:
  3. substanțe care produc modificări ale percepției și gândirii:
 2. Dependența de comportamente
  În dependența de comportament persoana devine prizoniera unui circuit generator de momente de stări de bine. Funcționarea creierului și a corpului este tulburată. Consecințe negative sunt și în domeniul familial, profesional și social. Aceste dependențe se manifestă față de o acțiune sau un obicei:

Se consideră dependență doar dacă comportamentul de adicție se încadrează în anumite criterii.


Oare am ajuns la dependență?

Este mai bine să întrebi acum degeaba decât să regreți mai târziu. Folosește formularul de contact pentru a ne adresa orice întrebare legată de tratament sau pentru a face o programare. Asigurăm confidențialitatea datelor furnizate prin intermediul formularului online sau telefonic.

Vreau să știu

error: Content is protected !!