Clasificarea dependențelor

Dependențele pot fi:

 1. Dependența fizică se referă la apariția unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substanței sau a comportamentul adictiv. Aceasta se poate manifesta în mod diferit, în funcție de drogul consumat. Ca semne comune ale sevrajului, menționăm: dorința acută de a consuma substanța, accelerarea pulsului, crampe musculare, tremurături, sensibilitate la lumină, grețuri, etc. La reluarea administrării drogului, simptomele dispar și se reinstalează o stare de normalitate aparentă.
 2. Dependența psihică pe de altă parte, se referă la dorința imperioasă de a consuma substanțe sau de a repeta comportamente pentru a obține o stare de bine (tradusă prin euforie, senzație de putere, energie, performanță sau relaxare) sau pentru a înlătura disconfortul psihic (neliniște, tulburări de somn, etc.).

O altă clasificare este în funcție de natura dependenței:

 1. Dependența de substanțe
  Aceste substanțe, denumite droguri, funcție de acțiunea lor asupra sistemului nervos central, se clasifică în:
  1. substanțe inhibitoare ale sistemului nervos central:
  2. substanțe stimulatoare ale sistemului nervos central:
  3. substanțe care produc modificări ale percepției și gândirii:
 2. Dependența de comportamente
  În dependența de comportament persoana devine prizoniera unui circuit generator de momente de stări de bine. Funcționarea creierului și a corpului este tulburată. Consecințe negative sunt și în domeniul familial, profesional și social. Aceste dependențe se manifestă față de o acțiune sau un obicei:

Se consideră dependență doar dacă comportamentul de adicție se încadrează în anumite criterii.

Dependențele de tip comportamental se dezvoltă din activități cotidiene cum ar fi cumpărăturile, utilizarea computerului, a aparatelor de joc, a telefonului mobil sau a rețelelor de socializare.

Aceste dependențe nu presupun consumul de substanțe, așa că tratamentul lor nu necesită o cură de detoxifiere.

Putem vorbi de dependențe doar atunci când aceste comportamente se încadrează în niște criterii:

 • Obsesia pentru o activitate;
 • Schimbări extreme în starea sufletească;
 • Comportamentul afectează profund, prin neglijență, funcționarea în domeniile vieții: familie, muncă, financiar, social, sănătate;
 • Creșterea treptată a nivelului de folosire a obiectului dependenței, alerta psihică permanentă pentru a continua comportamentul pâna la pierderea controlului;
 • Tentative nereușite de a pune capăt dependenței, recăderi;
 • Alterarea și diminuarea relațiilor sociale ca urmare a implicării prelungite în anumite comportamente;
 • Conflicte interpersonale pe fondul exceselor sau abuzului;
 • Incapacitatea îndeplinirii obligațiilor pe fondul comportamentului independent;
 • Angajarea în comportamente ilegale pentru a obține banii necesari, minciuna, abandon școlar etc.;
 • Reacții emoționale negative la interdicția comportamentului (violență, impulsivitate, agresivitate, părăsirea domiciliului etc.);
 • Efectul de sevraj.

Aceste criterii se regăsesc în chestionarele care evaluează dependența.

Persoanele care suferă de dependență comportamentală pot prezenta simptome de sevraj, cum ar fi: dureri de cap, insomnie, palpitații, dificultăți de respirație.


Întreabă

Este mai bine să întrebi acum decât să regreți mai târziu. Folosește formularul de contact pentru a ne adresa orice întrebare legată de tratament sau pentru a face o programare. Asigurăm confidențialitatea datelor furnizate prin intermediul formularului online sau telefonic.

Vreau să știu

error: Content is protected !!