Mituri despre dependență

Dependența de droguri este mai periculoasă decât dependența de alcool

Această preconcepție este susținută de reglementările legale împotriva consumului de droguri ilegale. Oamenii cred adesea că alcoolul este mai puțin periculos doar pentru că nu este interzis prin lege. Însă efectele produse de consumul abuziv de alcool sunt mai nocive decât consumul de heroină sau cocaină (cunoscută și sub denumirea “crack”).

Dependenții de substanțe sunt oameni răi

Dependenții  nu sunt oameni răi care aleg calea degradării. Dependența este o boală, nu o alegere conștientă a persoanei sau un defect moral. Mecanismele prin care o persoană ajunge să dezvolte o problemă în ceea ce privește abuzul de substanțe sunt foarte complexe și diferă de la caz la caz. O altă percepție greșită a persoanelor care consumă ocazional este aceea că nu vor deveni dependente niciodată pentru că pot ține consumul sub control.

Dacă ai devenit dependent, nu te poți vindeca complet

Multe studii atestă că un program terapeutic de durată ajută dependentul pentru o recuperare completă. Chiar și persoanele cu o dependență cu un istoric îndelungat se pot recupera odată ce urmează un program adecvat și se dedică printr-o motivația puternică.

Eu nu am probleme, pot ține consumul sub control

Această prejudecată este folosită greșit pentru a justifica consumul abuziv de substanțe sau adoptarea de comportamente compulsive ca jocurile de noroc, jocurile online, tulburări alimentare. Persoana trebuie să înțeleagă că pe măsură ce consumă o doză din ce în ce mai mare de substanțe, va crește și toleranța pentru acestea, și astfel se ajunge în scurt timp la dependență.

Există droguri “ușoare” și droguri “tari”

Există diverse forme de clasificare a drogurilor, în funcție de criteriile adoptate.
O clasificare frecvent utilizată, face distincție între drogurile ușoare (hașiș, halucinogene) și drogurile tari (cocaină, heroină). Diferențierea este arbitrară deoarece drogurile “ușoare” sunt pe de o parte poarta de intrare a drogurilor “tari”, iar pe de altă parte, efectele devastatoare pe care le au asupra sănătății fac din orice drog un drog „tare”.

Marijuana medicinala este aceeasi cu marijuana de la dealer

Termenul de “marijuana medicinală” se referă la anumiţi compuşi din ea şi mai precis la THC şi CBD  şi niciodată la plantă. Marijuana medicinală este controlată întotdeauna din punct de vedere al concentraţiei de THC sau CBD, planta fiind cultivată în condiţii foarte bine si riguros controlate,  pe cand cea de la dealer nu trece prin acest proces de verificare.
Dar cea mai importantă deosebire este în ceea ce priveşte cantitatea de THC sau CBD din plantă şi anume, marijuana medicinală are o concentraţie mult mai mică din aceşti doi compuşi si intotdeauna controlată pe cînd marijuna de la colţ de stradă prezintă o cantitate mult mai mare de THC care predispune la deteriorare psihică şi fizică în timp.

Mitul urban al dependenţei de marijuana

Există mitul urban care încearcă sa acrediteze ideea că marijuana nu dă dependenţă . Studiile şi cazuistica arată ca marijuna dezvolta o dependenţă psihică cât şi una fizică.  Dependenţa psihică este dobandită prin consum  regulat , cantitate, perioadă de timp iar dependenţa fizică este dată de acţiunea substanţelor active la nivelul receptorilor neuronali. Stări de nelinişte, depresie,agitaţie psihomotorie, insomnie, agresivitate, tulburări gastrointestinale sunt caracteristice sevrajului dat de marijuana.

Marijuna nu mă afectează !

Conform numeroaselor studiilor, consumul de canabis  afecteaza în sens negativ capacitatea de invatare si memoria.. Această afectare se menţine mult timp dupa oprirea consumului , efectele fiind mult mai vizibile la adolescenţi.
Un studiu longitudinal realizat în Noua Zeelandă şi dat publicităţii în 2012 arată că persoanele cu debut al consumului în adolescenţă şi menţinerea consumului şi la vîrsta adultă pierdeau in medie 8 puncte la scorul IQ.
Consumul în doze ridicate declanşează stări de panică, exacerbarea gândurilor şi senzaţiilor , stări paranoide. Deasemeni, consumul de marijuana generează scărederea apetitului sexual şi a fertilităţii. La consumatorii de sex masculin consumul ridicat de marijuana este asociat şi cu afectarea oncologică a testiculelor.

Ce ai fumat ? Iarbă…

Un alt mit al adolescenţilor este că substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, adică etnobotanicele, sunt acelaş lucru cu iarba-marijuana. Întrebaţi fiind ce au fumat mai toţi spun ca au tras iarba , cand de fapt au tras iarbă din gradina sau de pe marginea drumului, uscată si tocată, sau frunze de cine ştie ce plantă stropite cu aceste droguri de sinteză. Atenţie, deterioararea psihică si fizică în cazul etnobotanicelor este mult mai rapidă si mai greu reversibilă!


error: Content is protected !!