canabis

canabis

Cânepa indiană (Cannabis Sativa Indica), este o plantă care conține o substanță (THC) care modifică funcționarea creierului, mai ales prin tulburarea simțurilor și a modului de percepere a realității.

Hașișul este rășina extrasă din plantă și poate depăși 40% de THC. El se administrează pe cale orală, se fumează sau se prizează.

În marijuana, amestecul de frunze și flori conține pana la 15% THC.

THC intră în plămâni în timpul fumatului, se absoarbe în sânge, care îl transportă în diferite parți ale organismului. THC-ul „iubește” grăsimile și se concentrează în membranele celulare și în țesuturile bogate în grăsimi, în creier și în glandele sexuale și adrenale.

O țigară tipică de marijuana are în jur de 10 mg de THC, din care 1 pana la 5 mg vor pătrunde în sânge.

Consumatorul de canabis, în funcție de cantitatea inhalată, trece prin patru faze:

  • Faza de excitație euforica: veselie, ilaritate, flux ideatic bogat, logoree, euforie;
  • Faza confuzionala: în care apar iluzii, halucinații, confuzie, individul „se contemplă”;
  • Faza de extaz: caracterizată prin stări onirice, stări psihotice;
  • Faza de somn: de durată variabilă, nereconfortanta;

Efecte căutate/dorite:

  • Senzația de bunăstare și de relaxare, euforie și dezinhibiție, logoree, destindere, stimulare imaginativă și ideatică, hiper-activitate emoțională și senzorială.

Efecte nocive/nedorite:

  • Intoxicația acută: tahicardie, excitație, accelerarea pulsului, anxietate, distorsiune spatială și temporală, tulburări de judecată, diminuarea autocontrolului;
  • Pe termen mediu și lung – inerție psihomotorie, pasivitate, infertilitate masculină și feminină, afectarea nou-născutului, leziuni ale sistemului respirator, scăderea libidoului, modificări de somn și de memorie, lipsa concentrării, depresie, suspiciune, iritabilitate, apatie, plictiseală, pierderea motivației pentru o activitate sau alta, lipsa oricărui scop, evitarea celorlalți, eșec profesional și social.

La fumătorii de marijuana există riscul intoxicării cu pesticide și erbicide.

Antrenează o puternică dependență psihică.

Sindromul de sevraj:

  • Anxietate, transpirație, pierderea apetitului, insomnie, hiperaciditate, greață, disconfort general și o poftă imensă de drog.

Simptomele pot dura mai multe zile. Dorința de drog poate dura mai multe luni, dar este mai accentuată în prima luna.


Întreabă

Este mai bine să întrebi acum decât să regreți mai târziu. Folosește formularul de contact pentru a ne adresa orice întrebare legată de tratament sau pentru a face o programare. Asigurăm confidențialitatea datelor furnizate prin intermediul formularului online sau telefonic.

Vreau să știu

error: Content is protected !!