canabis

canabis

Cânepa indiană (Cannabis Sativa Indica), este o plantă care conține o substanță (THC) care modifică funcționarea creierului, mai ales prin tulburarea simțurilor și a modului de percepere a realității.

Hașișul este rășina extrasă din plantă și poate depăși 40% de THC. El se administrează pe cale orală, se fumează sau se prizează.

În marijuana, amestecul de frunze și flori conține pana la 15% THC.

THC intră în plămâni în timpul fumatului, se absoarbe în sânge, care îl transportă în diferite parți ale organismului. THC-ul „iubește” grăsimile și se concentrează în membranele celulare și în țesuturile bogate în grăsimi, în creier și în glandele sexuale și adrenale.

O țigară tipică de marijuana are în jur de 10 mg de THC, din care 1 pana la 5 mg vor pătrunde în sânge.

Consumatorul de canabis, în funcție de cantitatea inhalată, trece prin patru faze:

  • Faza de excitație euforica: veselie, ilaritate, flux ideatic bogat, logoree, euforie;
  • Faza confuzionala: în care apar iluzii, halucinații, confuzie, individul „se contemplă”;
  • Faza de extaz: caracterizată prin stări onirice, stări psihotice;
  • Faza de somn: de durată variabilă, nereconfortanta;

Efecte căutate/dorite:

  • Senzația de bunăstare și de relaxare, euforie și dezinhibiție, logoree, destindere, stimulare imaginativă și ideatică, hiper-activitate emoțională și senzorială.

Efecte nocive/nedorite:

  • Intoxicația acută: tahicardie, excitație, accelerarea pulsului, anxietate, distorsiune spatială și temporală, tulburări de judecată, diminuarea autocontrolului;
  • Pe termen mediu și lung – inerție psihomotorie, pasivitate, infertilitate masculină și feminină, afectarea nou-născutului, leziuni ale sistemului respirator, scăderea libidoului, modificări de somn și de memorie, lipsa concentrării, depresie, suspiciune, iritabilitate, apatie, plictiseală, pierderea motivației pentru o activitate sau alta, lipsa oricărui scop, evitarea celorlalți, eșec profesional și social.

La fumătorii de marijuana există riscul intoxicării cu pesticide și erbicide.

Antrenează o puternică dependență psihică.

Sindromul de sevraj:

  • Anxietate, transpirație, pierderea apetitului, insomnie, hiperaciditate, greață, disconfort general și o poftă imensă de drog.

Simptomele pot dura mai multe zile. Dorința de drog poate dura mai multe luni, dar este mai accentuată în prima luna.


Vreau să știu

error: Content is protected !!