cocaina

cocaina

Obținută din frunze de coca, cultivata in America de Sud, India, Indochina.

Cocaina pura este o pudra alba, cristalina, cu gust amar si miros slab de benzina. Ea este consumata prin prizare (aspirarea pe nas cu ajutorul unui tub subtire de plastic) sau poate fi dizolvata cu apa si injectata.

Prin prelucrarea ei cu alte substante s-au obtinut derivatele: crackul (sub forma de pietricele albe). Acestea se incalzesc in pipe sau recipiente special, vaporii fiind aspirati in plamani.

Intoxicatia cu cocaina trece prin trei faze:

  • Faza euforica; in primele modificări euforice apar deja la scurt timp după administrare. Consumatorii sunt foarte bine dispuşi şi se simt fericiţi, starea lor de spirit îmbunătăţindu-se din ce în ce mai mult, simţind nevoia să vorbească foarte mult. In paralel, se manifestă o scădere a discernământului critic, inhibiţiile sunt înlăturate, dispare teama, contactele devin mai Stadiul euforic este descris de către consumatori ca fiind efectul dorit al consumului.
  • Faza confuzionala; pe lângă modificările descrise anterior, apar frecvente aprecieri greşite ale realităţii, halucinaţii optice şi auditive.Persoanele care se droghează cu cocaină aud voci ameninţătoare şi dojenitoare. De multe ori, afirmă că s-ar vorbi despre ei, că s-ar şti totul despre ei. În plus, la unii dintre ei se instalează şi halucinaţii tactile sau mixte în care, de exemplu, cei în cauză simt prezenţa unor animale mici sau a unor obiecte minuscule pe pielea lor; uneori, ei le şi “văd”.
  • Faza de somnolenta. se manifestă în principal prin oboseală, indiferenţă şi pasivitate, adesea infiltrate de gânduri şi idei suicidare. Această fază este un episod periculos al consumului de cocaină, deoarece apare riscul latent, necontrolabil al suicidului, ce se poate actualiza în mod iminent.

Efecte cautate/dorite:

  • Euforie, stimularea psihica puternica, sentimentul puterii, hiperactivitate, diminuarea oboselii, inlaturarea somnului , a senzatiei de sete si foame, de durere, cresterea vigilentei, a performantelor fizice, sexuale. Nu produce suprimarea luciditatii.

Efecte nedorite/nocive:

  • Intoxicatia acuta: la doze mari – angoasa, hiperestezie, tahicardie, idei delirante, halucinatii vizuale (pe un fond luminos apar pete intunecate care sugereaza imagini de cosmar). Toxicomanii au senzatii stranii: simt ace sub piele sau insecte/animale care se tarasc pe suprafata corpului lor. Aceste senzatii sunt atat de reale, incat toxicomanii sunt foarte periculosi, atat pentru ei cat si pentru anturaj, deoarece devin violenti, imprevizibili, capabili sa comita acte necontrolate. Isi pot provoca leziuni pentru a indeparta senzatiile de pe piele, iar instinctele lor sexuale se exacerbeaza, putand comite violuri sub influenta drogului.

Supradozele de cocaina sunt fatale, deoarece acest drog are o afinitate deosebita pentru muschiul inimii, pe care se fixeaza, blocandu-i activitatea, astfel incat persoana respectiva moare prin stop cardiac.

  • Pe termen mediu si lung: ulceratii sau chiar perforari ale mucoasei nazale, datorita prizei nazale, leziuni definitive ale creierului (spasme si hemoragii care distrug celulele nervoase) care determina dureri de cap severe si comportamente bizare, instabilitate extrema si panica; scaderea libidoului, a apetitului, a somnului si a capacitatii de a simti placerea.

Fizic, un cocainoman are un aspect specific: fata rosie, ochi injectati si lacrimosi, nas curgand in permanenta, pupile dilatate, este agitat, vorbaret, rade sau se cearta nemotivat.

Determina o dependenta psihica rapida si intensa si de aceea iesirea de sub influenta cocainei este dificila si necesita un tratament specific indelungat.

Sindromul de sevraj:

  • Aritmii cardiace, paralizii respiratorii, convulsii generalizate: depresie.

Întreabă

Este mai bine să întrebi acum decât să regreți mai târziu. Folosește formularul de contact pentru a ne adresa orice întrebare legată de tratament sau pentru a face o programare. Asigurăm confidențialitatea datelor furnizate prin intermediul formularului online sau telefonic.

Vreau să știu

error: Content is protected !!