cofeina

cofeina

Cofeina (sau cafeina) se extrage din boabele arbustului Coffea. Substanta se gaseste si in frunzele de ceai (Thea Sinensis), in nuca de cola, arborele de cacao (Theobroma cacao) si in unele sortimente de ciocolata, precum si in unele medicamente.

Cofeina este larg utilizata sub forma de „bauturi stimulante”: cafea, ceai, racoritoare (Coca-Cola, Pepsi-Cola), cacao.

O ceasca obisnuita de cafea contine circa 50-150 mg cofeina, una de ceai circa 50-100 mg, iar o sticla de Pepsi-Cola (250 ml) circa 25-30 mg. Consumul exagerat al acestora poate determina efecte nedorite si antrena dependenta.

Efectele cautate/dorite:

  • Stimularea activitatii intelectuale, cresterea puterii de concentrare si memorizare, diminuarea senzatiei de somn si oboseala, ameliorarea cefaleei la hipotensivi (prin vasoconstrictie la nivel cerebral), efect diuretic, stimularea digestiei, stare de bine.

Efecte nocive/nedorite:

  • Intoxicatia acuta: tremuraturi, tulburari de ritm cardiac, tahicardie, extrasistole, tulburari senzoriale (de vedere, de auz), voma, diaree, uneori convulsii;
  • Pe termen mediu si lung (consumul excesiv si cronic) – neliniste, anxietate, agitatie, insomnie, iritabilitate, risc pentru infarctul miocardic (la marii consumatori de cafea), hipersecretie gastrica cu favorizarea aparitiei gastrice, a ulcerului gastric si/sau duodenal, tulburari ale tranzitului intestinal, diskinezii biliare, cresterea rescului de cancer vezical si de pancreas, hiperglicemie, epuizare fizica si psihica, oboseala accentualta.

Simptom de sevraj:

Somnolenta, apatie, depresie, neliniste.


Vreau să știu

error: Content is protected !!