dependența de muncă

dependența de muncă

Workaholismul este un tip de dependență – dependența de muncă și se manifestă prin nevoia obsesivă de a lucra. Viciul sau obsesia pentru munca este înrudită cu tulburarea obsesiv-compulsivă, o obsesie mai amplă pentru ordine, perfecțiune și control în detrimentul flexibilității, deschiderii și eficienței.

Efecte dorite: respectul colegilor și aprecierea șefilor, obținerea de performanțe, creșterea auto-stimei, reducerea stresului asociat greșelilor, evitarea emoțiilor negative asociate cu nerealizarea, greșeala, eșecul, satisfacția, mulțumirea etc.

Efecte nedorite: stres, pierderea contactului cu realitatea, cu cei apropiați, lipsa mișcării, lipsa timpului liber etc.

Sevraj:

Dependența de muncă poate fi tratata atunci când persoana afectată de dependență își acceptă situația și ca urmare dorește tratamentul. Beneficiile sunt cu atât mai mari, cu cât persoanele apropiate, care vor să ajute, înțeleg cât mai curând că renunțarea la dependență nu este o chestiune de opțiune sau de voință, ci este o afecțiune psihică, ce nu se va rezolva de la sine la un moment dat.

Semne:

Te gândești la muncă în permanență. Îți asumi toate responsabilitățile la locul de muncă și nu permiți nimănui să te ajute. Nu mai știi să te relaxezi. Neglijezi toate celelalte aspecte ale vietii tale. Nu mai ai prieteni. Nu mai știi să te bucuri de familie. Ești atât de ocupat cu problemele profesionale încât te-ai îndepărtat de toate persoanele dragi. Te gândești în permanență la problemele de la serviciu. Munca ta a devenit singura metoda de relaxare.


Întreabă

Este mai bine să întrebi acum decât să regreți mai târziu. Folosește formularul de contact pentru a ne adresa orice întrebare legată de tratament sau pentru a face o programare. Asigurăm confidențialitatea datelor furnizate prin intermediul formularului online sau telefonic.

Vreau să știu

error: Content is protected !!