halucinogene

halucinogene

Cele mai utilizate sunt mescalina, psilocybina, LSD (dietilamina acidului lisergic), Ecstasy.

Mescalina se extrage din cactusul Lophophora williamsii din America Centrala (cunoscut sub numele de Peyotl). Se prezinta ca un lichid uleios, iar derivatul sau, sulfatul de mescalina, este o substanta solida. Provoaca imagini deformate, intens colorate, la inchiderea ochilor, sunetele sunt percepute colorat. Da o stare de euforie, forta, lipsa de foame si sete, dezorientare temporo-spatiala, halucinatii. Consumul este pe cale orala, sub forma injectabila este morala. Antreneaza o puternica dependenta psihica.

Psilocybina este una dintre cele mai cunoscute ciuperci halucinogene, face parte din familia Agaricacee, creste in Mexic si a fost denumita de catre azteci „Carnea Zeilor”, fiind folosita e catre acestia in ritualurile lor magico-religioase. Consumul este pe cale orala. Antreneaza o puternica dependenta psihica.

LSD este un produs de sinteza si se prezinta sub forma lichida, pudra alba prelucrata in tablete sau capsule, sau imprimata pe hartie cu desene si culori diferite. Se consuma pe cale orala sau injectat, producand o puternica dependenta psihica.

Ecstasy este un drog sintetic care actioneaza simultan ca stimulent si halucinogen. In forma pura are aspect de praf alb cristalin, dar se gaseste si sub forma de tablete, capsule colorate care au imprimate pe ele diferite figuri – delfini, tauri, caini, elefanti, trifor etc. – fiecare avand o anumita intensitate si producand o altfel de senzatie. Se consuma pe cale orala. Este un drog foarte periculos, deoarece provoaca o sete puternica si senzatia de „gura uscata” si in acelasi timp retine apa in organism, ducand la „umflarea” celulelor putand provoca astfel moartea.

Efecte cautate/dorite:

  • Sensibilitate accentuata la toate simturile (hiperestezie), euforie, halucinatii, iluzii senzoriale (mai frecvent vizuale), distorsiuni temporale, senzatii de plutire si amorteala asociate uneori cu viziuni vii si senzatia de detasare de corp, cresterea rezistentei la efort fizic.

Efecte nocive/nedorite:

  • Intoxicatia acuta: greata, varsaturi, dureri de stomac, tahicardie, hipertensiune arteriala, transpiratie, coma cu convulsii, cu mare pericol pentru viata consumatorului;
  • Pe termen mediu si lung – sentimente de depersonalizare cu angoase si agitatii extreme, anxietate, depresie, comportament paranoid, tulburari ale somnului, halucinatii terifiante, dezorientare spatio-temporala, tulburari ale vederii, confuzie mentala, reactii de panica cu auto sau heteroagresivitate, tentative de automutilare, de suicid, stari de agitatie cu trecere spre acte extrem de violente.

Sindromul de sevraj:

  • Anxietate, transpiratie, insomnie, tulburari digestive, disconfort general.

In cazul toxicomaniei cu substante halucinogene se intalneste recurenta simptomelor halucinator-delirante, dupa o perioada de abstinenta (flash back). Acest lucru este favorizat de stres, oboseala sau intoxicatie cu marijuana. Ele dureaza cateva secunde, pana la minute. Unii consumatori se bucura de aceste trairi, iar altii se sperie.


Vreau să știu

error: Content is protected !!