jocuri de noroc

jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc este o preocupare crescută față de joc, însoțită de pierderea controlului, care afectează domeniile importante ale vieții.

O persoană poate deveni dependentă de jocuri de noroc în casino, la aparatele mecanice (păcănele), loterii, pariuri, jocuri de cărți pe bani, etc.

Efecte căutate:
stimularea secreției de adrenalină, câștigul rapid a unor sume mari de bani, recuperarea banilor pierduți, distragerea atenției de la îngrijorările sau temerile pe care le prezintă, evadarea din stările emoționale negative, starea de bine într-un mediu atractiv.

Efecte nedorite:

  • probleme profesionale, scăderea randamentului la serviciu, absenteism, pierderea serviciului;
  • probleme cu familia și prietenii, izolare, abuzuri în familie, neglijarea responsabilităților, conflicte, probleme financiare și/sau legale, datorii, înșelătorii, furturi etc.;
  • probleme fizice și psihice: stres, insomnie, depresie cu tentative de suicid, anxietate, scăderea capacității de a gândi corect și de a memora, creșterea tensiunii arteriale, dureri musculare și articulare, migrene, creștere în greutate etc.

Sevraj:

Iritabilitate, neliniște, dificultăți de concentrare, dispoziție depresivă accentuată însoțită uneori de gânduri/tentative de suicid.

Dependența de jocuri de noroc se poate remarca atunci când cineva:

  • este obsedat de jocuri de noroc și de următoarea sesiune de joc, de următorul pariu;
  • pariază sume din ce în ce mai mari;
  • folosește scuze precum “îmi recâștig banii și mă las”;
  • nu reușește să se oprească din jucat;
  • prin acțiunile sale duce la deteriorarea relațiilor cu cei din jur;
  • este iritat și agitat atunci când nu poate juca, manifestând semne de sevraj întocmai ca dependenții de droguri.

Dependența de jocuri duce către stări frecvente de rușine și depresie, pe măsură ce dependenții de jocuri de noroc pierd din ce în ce mai mulți bani.

Dependența de jocuri de noroc este tot o boală, ca și dependența de droguri și alcool iar tratamentul este similar. Persoana trebuie să realizeze că are o problemă iar apoi să învețe să își învingă impulsurile, să se abțină de la orice activitate ce poate conduce la practicarea jocurilor de noroc și să își redobândească autocontrolul.


error: Content is protected !!