nicotină

nicotină

Nicotina (alfa 3 piridil-N-metilpirolidina) este un alcaloid pirolidinic identificat în Nicotiana tabacum, fam. Solanaceae, ce reprezintă aproximativ 0.6-3.0% din greutatea uscată de tutun. Era folosită în trecut ca și insecticid, iar în prezent, sunt utilizați pe scara larga analogii de nicotină, cum ar fi imidacloprid.

În concentrații mici (aproximativ 1 mg de nicotină absorbită), substanța acționează ca un stimulent la mamifere și este principalul factor responsabil pentru dependență. Potrivit American Heart Association, dependența de nicotină a fost istoric, una dintre cele mai grele, în timp ce caracteristicile farmacologice si comportamentale care determină dependența de tutun sunt similare cu cele ale dependenței de heroină și cocaină. Conținutul de nicotină din țigări a crescut încet de-a lungul anilor, iar un studiu a constatat că a existat o creștere medie de 1,6% pe an între anii 1998 și 2005. Acest lucru a fost constatat pentru toate categoriile de piață importante de țigări.

Cercetări în 2011 au descoperit că nicotina inhibă modificarea enzim-cromatinei (clasa I și II histon deacetilaze), care crește capacitatea cocainei de a provoca dependență.

[Wikipedia]


Vreau să știu

error: Content is protected !!