opiacee

opiacee

Cele mai ultilizate produse sunt opiul, morfina, heroina (produsul cel mai frecvent utilizat din aceasta grupa), codeina.

Opiul se obtine din capsulele de mac, care, crestate inainte ca plantele sa ajunga la maturitate, produc un latex alb. Acesta in contact cu aerul, devine brun si se intareste. Este inghitit sau fumat.

Morfina se obtine prin extractie de opium si are efect in reducerea durerii si inducerea somnului. Este o pudra alba, solubila in apa, cu gust amar. Ea poate fi inhalata sau injectata subcutanat, intramuscular sau intravenos.

Heroina se obtine din morfina prin tratarea ei cu alte substante chimice. Se prezinta sub forma de pudra alba sau bruna cu miros specific, asemanator otetului. Este un puternic drog depresiv care actioneaza rapid. Injectata, ea afecteaza creierul in 15-30 de secunde, iar fumata in 7 secunde. Se mai poate administra prin prizare, inhalare de vapori, masticare. Duce la instalarea rapida a dependentei iar toleranta se instaleaza rapid, fiind nevoie de tot mai mult drog pentru a obtine efectul. Este de cinci ori mai puternica decat morfina.

Codeina este un opiaceu natural ce insoteste morfina extrasa din opiu. Are o utilizare medicala pentru proprietatile sale de calmare a tusei si a durerilor. Este injectata (singura sau in asociere cu amfetaminele) sau inghitita sub forma de pilule sau lichid. Este de zece ori mai slaba decat morfina.

Efecte cautate/dorite:

  • Reducerea sensibilitatii si reactiei emotionale la durere, a disconfortului si anxietatii; senzatia de bunastare fizica, relaxare psihica si euforie, reverie, detasare de realitate; inhibarea senzatiilor de foame si de sete; senzatia intensa de placere, care apare imediat dupa injectarea pe cale intravenoasa a heroinei.

 

Efecte nocive/nedorite:

  • Intoxicatia actuta: tulburari ale atentiei, somnolenta; miosis (contractarea pupilelor), tremuraturi, tulburari digestive, reflexe diminuate sau absente; starea de naucire, brandipnee (reducerea ritmului respirator, pana la stop respirator), stupoare, inconstienta, convulsii, coma, chiar moarte (mai ales la heroina);
  • Pe termen mediu si lung: carii dentare, caderea parului, unghii casante, astenie, impotenta si frigiditate, slabirea memoriei, declin intelectual si al intregii personalitati.. Evolutia unei sarcini este afectata prin: prematuritate, mortalitate perinatala, sindrom de sevraj la nou-nascut.

La acestea se adauga riscul aparitiei infectiilor datorate injectarii: abcese, infectii pulmonare, hepatite virale B si C, septicemii, endocardita, HIV.

Sindromul de sevraj:

  • (mai ales la heroina): tremur, panica, iritabilitate, dureri musculare puternice, tuse, ochi inlacrimati, letargie, ameteli, crampte abdominale puternice.

Vreau să știu

error: Content is protected !!