De ce este nevoie de un grup de suport?
Persoanele dependente cred, de cele mai multe ori, că sunt singurele care trec prin astfel de probleme, că nu pot fi ajutate și că nu se pot lăsa vreodată de droguri, jocuri, alcool, etc. În cadrul întâlnirilor de grup, sub anonimat, aceștia cunosc alți oameni ce trec prin experiențe similare, care suferă de aceeași lipsă de încredere și respect de sine, dar și oameni care se află de ani de zile în recuperare și care au reușit să-și îmbunătățească viața. Efectul grupului de suport este recunoscut ca fiind extrem de valoros. În plus, relațiile de într-ajutorare dezvoltate în cadrul acestuia reprezintă un instrument extrem de valoros pentru recuperare.
Centrul Equitas asigură spațiul pentru desfășurarea întalnirilor și permite persoanelor abstinente să se implice în ajutorarea altor persoane dependente.
Grupurile de suport diferă de grupurile de terapie prin faptul că primele sunt coordonate de persoane abstinente de cel puțin un an, iar cele terapeutice sunt coordonate de psihoterapeuți. Grupurile de suport sunt și vor rămâne gratuite, respectând regulile după care funcționează aceste comunități.
Modelul după care funcționează grupurile de suport este cel al grupurilor „Alcoolici Anonimi”. Metoda terapeutică Minnesota utilizată în cadrul Centrului de terapie Equitas presupune folosirea resurselor comunitare pentru menținerea abstinenței, prin formarea grupurilor de suport. Aceasta metodă este folosită în toată lumea de peste 60 de ani și și-a arătat efectele în timp.
Tipuri de grupuri de suport:
– dependenții anonimi (DA)
– alcoolicii anonimi (AA)
– narcoticii anonimi (NA)
– dependenții de sex anonimi (SA)
– gamblerii anonimi (GA)
– grupul anonim pentru tulburări alimentare (TAA)
– codependenții anonimi (Al Anon)
Cum funcționează grupurile de suport?
Dependenții Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtaşesc experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma dependenței. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta consumul. Grupurile de suport nu percep cotizaţii, taxe de înscriere și se finanțează contribuţiile proprii. Grupurile de suport nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii; ei nu doresc să se angajeze în nicio controversă, nu sprijină şi nu contestă nicio cauză. Scopul esențial al membrilor grupului este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi dependenți să ajungă la abstinenţă.
Întâlnirile se desfășoară după un protocol ce se transmite de la un membru la altul.
Oricine poate coordona un astfel de grup, cu condiția să fie abstinent de cel puțin un an.