Grupuri de suport

Grupurile de suport se adresează persoanelor cu comportamente adictive, cu tulburări sau boli psihice, ori pentru familiile acestora. Posibilitatea de a participa la grupuri de suport poate influența favorabil evoluția personală și poate optimiza climatul familial. Coordonăm grupuri de suport pentru:
• depresie
• dependențe
• codependență
• tulburări de alimentație
• sindrom post-traumatic

Grupul terapeutic sau grupul de suport se bazează pe participarea voluntară a unui număr restrâns de persoane, sub coordonarea consilierilor sau a terapeuţilor, pentru a discuta despre probleme sau dificultăți pe care le experimentează și care le afectează calitatea vieții: dependențe, co-dependențe, dificultăţi de conştientizare şi de exprimare a emoțiilor, nevoia de înțelegere și de depășire a unor traume și descoperirea sinelui autentic, optimizarea performanțelor individuale etc.
În cadrul grupului de terapie, participanții se transpun în situaţii de viață reale, în care pot exprima și analiza emoții și trăiri din viața de zi cu zi și pot identifica eventualele cauze ale acestora. Astfel, se pot înţelege pe sine, dar şi relaţiile cu ceilalți și pot găsi soluții la problemele lor.

În Centrul Equitas ședințele de grup durează aproximativ două ore, timpul fiind structurat astfel:
-prezentarea participanților și introducerea noilor veniți,
-descrierea situațiilor care i-au determinat să adere la grup,
-împărtășirea experiențelor personale pe o problematică specifică (la zi) indicată de către mediatorul discuției,
-autoadministrarea unor inventare sau chestionare de interese, valori sau motivații, manifestări în situații de limita etc.
-discuții structurate pe tema propusă, pe rezultatele obținute la evaluare si identificarea soluțiilor viabile
-identificarea și accentuarea pe „mesajul zilei”, așa cum a fost perceput el, de către fiecare participant la grup.
Este eliberator să poți face parte dintr-un grup de persoane care se confruntă cu dificultăți asemănătoare cu ale tale, care simt ceea ce simți și tu și care te pot înțelege și accepta fără să te judece. Încurajat de ceilalți și de experiențele lor, participantul la grupul terapeutic câștigă mai multă încredere în sine și în capacitatea sa de a se folosi în viața cotidiană, de ceea ce a învățat.


error: Content is protected !!