Începerea tratamentului pentru dependență

Începerea tratamentului pentru dependență

Să nu crezi că tratamentul presupune ca tu să stai și să aștepți ca alții să-ți rezolve problemele;
• Trebuie să fii proactiv. Alții îți poti oferi îndrumare. Ei nu te pot schimba;
• Cea mai importantă unealtă pentru recuperare pe care o ai este terapia de grup.

Când începi tratamentul te poți simți prins în cursă și anxios. Dar aceasta este o oportunitate să te confrunți cu problemele de adicție și să îți schimbi viața. Profită din plin de asta! Dacă poți avea o viziune pozitivă în a veni la tratament atunci poți avea un început nou.
Te rog să nu crezi că tratamentul înseamnă ca tu să stai și să aștepți ca alții să-ți rezolve problemele. Aceasta ar putea funcționa în cazul unui picior rupt dar nicidecum în cazul dependenței. Trebuie să fii proactiv. Alții îți pot oferi îndrumare. Îți pot da inspirația necesară. Ei nu te pot schimba. Doar tu poti face asta.
Unele obiceiuri vor fi înlăturate – fără băutură și fără droguri, probabil fără prea multe distracții și fără lenevit în pat. Dar treptat, aceste obiceiuri vor reveni. Trebuie să înveți să faci alegerile corecte – între ceea ce vrei și ceea ce este bine pentru tine. Vei fi încurajat să îți asumi responsabilitatea pentru recuperarea ta.
Întregul proces al tratamentului este unul al schimbării – ești aici să te schimbi pe tine însuți. Schimbarea se produce prin provocări constante, suport și educație și acest lucru se întâmplă zi de zi prin interacțiunea cu colegii. Asta înseamnă să fii într-o comunitate terapeutică.
Terapeutul se va întâlni cu tine și te va ajuta să concepi un tratament care să te treacă prin procesul schimbării. Acest plan va fi adaptat nevoilor tale dar va fi unul flexibil.
O parte vitală a tratamentului este terapia de grup. Pentru nou-veniți acest lucru poate fi ceva de speriat. Foarte puțini oameni au avut o astfel de experiență anterioară. Participarea este foarte importantă. Grupul este cel mai eficient mod pentru schimbare și cea mai importantă unealtă pentru recuperare pe care o ai. Învață să te pui pe tine în centrul atenției – făcând asta, ceilalți vor fi capabili să te ajute.
Pentru cei mai mulți oameni, etapele tratamentului au următoarea schemă:
• înfruntă realitatea, învață despre dependență și gestionează negarea;
• sunt dornici de schimbare și cer ajutorul;
• descoperă și explorează spiritualitatea ca o sursă de ajutor și ca un mijloc de ˮumplere a goluluiˮ;
• se descoperă pe ei înșiși;
• identifică, cu ajutorul grupului și a terapeutului, obstacole ce stau în calea schimbării;
• se obligă să facă schimbări;
• iau măsuri pentru a se schimba.
Tratamentul este o oglindă a lumii exterioare și un loc pentru a exersa abilitățile de viață.
Tot ceea ce se întâmplă este o șansă de a exersa – dacă cineva ne deranjează, dacă ne întreabă de ce, și concep modalități de a face față; dacă este plictisit, înfruntă acel sentiment și învață să se confrunte cu el; Vezi totul ca pe o oportunitate.
Pe măsură ce faci progrese în tratament vei învăța să folosești mai bine uneltele puse la dispoziția ta. Vei fi provocat dar de asemenea vei fi susținut. Acest lucru ar putea să fie dureros dar va fi plin de satisfacții. Până în momentul în care vei pleca din tratament vei avea o atitudine diferită asupra vieții – o schimbare în bine. Poate nu vei dori să nu mai repeți experiența dar nu o vei uita niciodată.
Tratamentul este începutul schimbării dar procesul continuă pentru tot restul vieții. Ești într-o călătorie dar nu vei ajunge niciodată la destinație. Bucură-te de itinerariu.

Christopher Burn, terapeut Castle Craig


Vreau să știu

error: Content is protected !!