Inhibitoare ale sistemului nervos

Inhibitoare ale sistemului nervos

Opiacee

Cele mai ultilizate substanțe din această categorie sunt opiul, morfina, heroina, codeina.

Opiul se obtine din capsulele speciei de mac Papaver somniferum, care sunt crestate inainte ca plantele sa ajunga la maturitate. Rezulta un latex alb, care, in contact cu aerul, devine brun si se intareste. Este inghitit sau fumat.

Morfina se obtine prin extractie de opium, este un puternic analgezic, are si efect narcotic. Este o pudra alba, solubila in apa, cu gust amar. Morfina este inhalata sau injectata subcutanat, intramuscular sau intravenos.

Heroina se obtine prin tratarea morfinei cu anhidrida acetica sau clorura de acetil. Se prezinta sub forma de pudra alba sau bruna cu miros specific, asemanator otetului. Este un puternic drog depresiv care actioneaza rapid.  Se mai poate administra prin prizare, inhalare de vapori, masticare. Duce la instalarea rapida a dependentei iar toleranta se instaleaza rapid, fiind nevoie de tot mai mult drog pentru a obtine efectul. Este de cinci ori mai puternica decat morfina.

Codeina este un opiaceu natural ce insoteste morfina extrasa din opiu. Are o utilizare medicala pentru proprietatile sale antitusive si analgezice. Este injectata (singura sau in asociere cu amfetaminele) sau inghitita sub forma de pilule sau lichid. Este de zece ori mai slaba decat morfina.

Efecte dorite:

  • Reducerea sensibilitatii si reactiei emotionale la durere, a disconfortului si anxietatii; senzatia de bunastare fizica, relaxare psihica si euforie, reverie, detasare de realitate; inhibarea senzatiilor de foame si de sete; senzatia intensa de placere, care apare imediat dupa injectarea pe cale intravenoasa a heroinei.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia actuta: tulburari ale atentiei, somnolenta; miosis (contractarea pupilelor), tremuraturi, tulburari digestive, reflexe diminuate sau absente; starea de naucire, brandipnee (reducerea ritmului respirator, pana la stop respirator), stupoare, inconstienta, convulsii, coma, chiar moarte (mai ales la heroina);
  • P e termen mediu si lung: carii dentare, caderea parului, unghii casante, astenie, impotenta si frigiditate, complicatii obstetricale (prematuritate, mortalitate perinatala), sindrom de sevraj la nou-nascut, slabirea memoriei, declin intelectual si al intregii personalitati.

La toate acestea se adauga riscul aparitiei infectiilor datorate injectarii drogurilor (seringi folosite in comun, absenta asepsiei):abcese, infectii pulmonare, hepatite virale B si C, septicemii, endocardita, HIV.

Sindromul de sevraj:

  • (mai ales la heroina): tremur, panica, iritabilitate, dureri musculare puternice, tuse, ochi inlacrimati, letargie, ameteli, crampte abdominale puternice.

Tranchilizante, anxiolitice – benzodiazepine

Cele mai cunoscute ca si utilizate sunt: diazepamul, meprobamul, nitrazepamul, bromazepamul, oxazepramul. Toate acestea sunt medicamente ce ar trebui utilizate numai la indicatie si sub supraveghere medicala. Consumul este pe cale orala. Utilizate o perioada mare de timp, dau dependenta puternica fizica si psihica.

Efecte dorite:

  • Sedare, relaxare, reducerea angoasei si a anxietatii; favorizarea instalarii somnului.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia acuta – somnolenta, ameteli; cefalee, slabiciune musculara, tulburari de vedere, tulburari digestive, hipotensiune, uneori, agitatie psihomotorie;
  • Pe termen lung – diminuarea capacitatii intelectuale si fizice, in special, ca urmare a scaderii interesului pentru o activitate normala; tulbuirari ale memorieipana la amnezie in cazul administrarii prelungite, scaderea atentiei, depresie, diminuarea libidoului, uneori agresivitate, excitatie psihica.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Anxietate, insomnie, agitatie, excitatie, greturi, convulsii (in cazuri grave).

Barbiturice – somnifere

Cel mai frecvent intalnite sunt fenobarbitalul, ciclobarbitalul, amitalul. Si acestea sunt medicamente ce ar trebui utilizate numai la indicatia medicului. Consumul este pe cale orala. Utilizate pe o perioada mare de timp, dau dependenta puternica fizica si psihica. Sunt foarte periculoase in combinatie cu alcoolul.

Efecte dorite:

  • Inducerea unui somn artificial; senzatie de bunastare, cu vaga euforie si relaxare fizica.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia acuta: hipotensiune, ataxie (pierderea capacitatii de coordonare a miscarilor), disartrie (dificultati de articulare a cuvintelor), tablou confuzo-oniric, somnolenta, coma cu depresie cardio-respiratorie si chiar moarte in caz de supradoza.
  • Pe termen mediu si lung: deprimarea sistemului nervos, scaderea eficientei funnctiilor fizice si mentale, vorbire greoaie, dificultati in mers si in coordonarea miscarilor, tulburari de echilibru, lentoare intelectuala, incetineala, apatie, scaderea atentiei si a memoriei, diminuarea autocontrolului, inapetenta, paloare, scaderea ponderala, dermatoze, algii.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Tremur, insomnie, astenie, agitatie, transpiratie, dezorientare, greata, varsaturi, diaree, stari confuzionale, convulsii.

Solvenți, gaze volatile

Sunt substante organice (de obicei hidrocarburi) volatile:

  • Solventi din componenta adezivilor, cleiurilor, lacurilor si vopselelor;
  • Lichide folosite pentru curatarea obiectelor (tetraclorura de carbon, neofalina, benzen, acetona);
  • Petrol, benzina;
  • Gazul utilizat la umplerea brichetelor;
  • Aerosolii din spray-uri (si lacul fixativ pentru par).

Modul lor de utilizare in scopul drogarii este variat:

  • Prin aspirarea vaporilor dintr-o punga de plastic („aurolaci”);
  • Prin imbibarea unei tesaturi cu aceste substante si apoi mirosirea sau aplicarea ei pe fata (in special pe nas);
  • Prin aplicarea unui jet dintr-un spray direct in gura sau in regiunea nazala.

Datorita acestui mod de administrare, vaporii substantelor volatile ajung in plamani si de acolo direct in sange. Efectul apare rapid si consta intr-o stare asemanatoare betiei alcoolice.

Efecte dorite:

  • Relaxare, euforie, stare de bine, de desprindere de realitate, de putere, curaj pentru a face lucruri „trasnite”; inlaturarea senzatiei de foame si de frig.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia acuta – senzatie de caldura; inflamarea gatului si aparitia de pete rosii in jurul gurii, nasului sau pe obraji (datorita actiunii toxice a solventilor asupra tegumentelor), tuse, stranut, curgerea nasului, greata, varsaturi, dureri de cap puternice, ameteli, somnolenta puternica, incetinirea reflexelor, lipsa de coordonare motrica (mers dificil si greoi), vorbire incoerenta, halucinatii vizuale, auditive, confuzie mentala, pierderea autocontrolului, lesin, deces prin stop cardiac sau prin sufocare (cei care lesina pot varsa, aspirand in plamani vomismentele si astfel pot muri sufocati).
  • Pe termen mediu si lung – toxicitate hepatica, renala, cardiaca si pulmonara (afecteaza grav ficatul, rinichii, inima, plamanii, incetinindu-le ritmul normal de activitate), tulburari digestive grave, pierderea apetitului, scadere in greutate, tulburari psihice grave, deteriorarea intelectuala, a intregului comportament.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Neliniste, tremur, agitatie, agresivitatea, tulburari digestive.

error: Content is protected !!