Memoriile unui creier dependent
Category : Alții despre dependențe , De la specialiștii noștri , Equitas
Vreau să vă povestesc despre un băiat care acum e un important om de știință, Marc Lewis, e neurolog și psiholog dar care în adolescența sa a devenit dependent de alcool, medicamente, droguri până când viața sa a ajuns o continuă disperare, decepție și infracțiune. Vrând să iasă din dependență sau să controleze alcoolul, a trecut la dependența de medicamente, a descoperit alte senzații și a continuat să experimenteze alte droguri riscându-și viața, sănătatea și libertatea.
Relația lui cu alcoolul a început din curiozitate. Era însă deja în căutarea unei soluții care să îl extragă din stresul acumulat prin mutarea de lângă prieteni, de lângă familie, prin intrarea într-o școală militară cu multe restricții dar și mai multe evenimente generate de bullyingul pe care îl făceau unii elevi asupra altora. Era o țintă favorită pentru că era evreu, era firav și era politicos. Acestea erau motive suficient de bune pentru acei indivizi care i-au făcut viața un iad, știind că el nu va riposta.
A găsit soluția de moment (zicea el) când un coleg mai mare l-a atras să consume, a descoperit că observa mai puțin, percepea mai puțin, își amintea mai puțin, simțea mai puțin… și asta și voia: să uite prin ce trecea zilnic, să se simtă curajos sau să nu-i mai pese.
În timp însă, cei din jur au observat că ceva este schimbat la el: a devenit necomunicativ, asculta o anume muzică întins pe jos, mereu și mereu, se refugia în camera sa singur (în vacanțe). Înainte era trist uneori, acum depresia devenise tovarăș zilnic împreună cu anxietatea, neputința, inabilitatea de a-și controla viața.
Prin aceleași stări trecea și amicul care l-a convins să bea, era frustrat și a dezvoltat resentimente față de Marc devenind din tovarăș de sticlă, dușman mai înverșunat decât ceilalți.
Acesta e momentul când începe lupta lui Marc cu dependența, aducând și mai multă suferință ani de zile, până când a ajuns la „fundul sacului” și a decis să ceară ajutor, să se trateze. Apoi a apărut interesul pentru ce se întâmplase în corpul său și așa a început să cunoască, să înțeleagă, să accepte și să facă schimbări de durată.
E o carte care descrie multă suferință, luptă interioară, procese percepute ca dependent dar și explicațiile științifice ale lor, o lume întunecată cu întâmplări neobișnuite dar și speranță.
By Marc Lewis