Muzica și efectele ei benefice

Muzica și efectele ei benefice

poza-meloMeloterapia, ca metodă complementară, este folosită în tratarea dependențelor pentru atenuarea simptomatologiei de sevraj.
Muzica acționează asupra organismului prin sistemul nervos căruia i se adresează, a instinctelor și a emoțiilor primare, a funcțiilor psihice superioare realizate în scoarța cerebrală.
Muzicoterapia are ca principal obiectiv diminuarea simptomelor, înlăturarea inhibițiilor, facilitarea reorganizării vieții interioare.
Printre indicațiile simptomatice ale muzicoterapiei menționăm următoarele: anxietatea, depresia, nevrozele, tulburările de personalitate, dizarmoniile somatice, inhibiția emoțională, inhibițiile melancolicului, delirantului, alte afecțiuni care se pot asocia cu dependența.
În cadrul terapiei de grup, am folosit muzica pentru a facilita exprimarea emoțiilor și a îmbunătăți comunicarea.
O altă etapă a fost conștientizarea efectului muzicii. În acest sens beneficiarii au experimentat diverse stări induse în funcție de muzica aleasă. Au înțeles astfel cât de importantă este alegerea muzicii care poate avea rol terapeutic și au constatat că, deși nu erau familiarizați cu muzica clasică, aceasta le-a indus o stare de calm, liniște și le-a îmbunătățit starea.
În același timp, beneficiarii s-au bucurat experimentând limbajul muzicii cu diverse instrumente, exprimând propriul ritm interior sau exersându-și memoria muzicală.
Muzica armonioasă este astfel folosită pentru a induce armonie sufletească alături de alte terapii folosite în centru.


Vreau să știu

error: Content is protected !!