DESCRIEREA PROGRAMULUI
Programul terapeutic oferit clienților Centrului EQUITAS este cunoscut sub denumirea de “Tratament în 12 Pași” sau „Modelul Minnesota”, acesta reprezentând cea mai răspândită abordare a tratamentului dependenței din Satele Unite ale Americii și Europa de Vest.
Pe acest program, care presupune o abordare bio-psiho-socio-spirituală a dependenței prin parcurgerea a “12 Pași” pentru menținerea abstinenței și redobândirea autocontrolului, construim recuperarea prin ședințe de psihoterapie individuale și de grup, ședințe de psihoeducație, ședințe de dezvoltare personală, consiliere în carieră, consiliere a grupului de egali, consiliere spirituală.
Programul în „12 pași este un PROGRAM DE RECUPERARE, de însănătoșire fizică, mentală, emoțională, spirituală, care oferă un set de principii directoare și se concentrează pe motivația de a schimba tiparele de comportament nesănătoase în unele sănătoase.
Terapiile se concentrează pe înțelegerea dependenței ca boală și pe dobândirea de abilități prin care dependentul să poată menține abstinența pe termen lung.
Această boală care afectează condiția fizică, mintală și emoțională a persoanei dependente și determină deteriorarea continuă a acesteia pe plan social, familial și interpersonal necesită o abordare multidisciplinară.
Activitățile terapeutice ale Centrului EQUITAS urmăresc începerea și susținerea unui proces de recuperare pe mai multe niveluri pentru construirea unui suport interior pe care să se susțină abstinența.
- Cognitiv, pentru înlăturarea unor tulburări în activitățile creierului gânditor;
- Emoțional, pentru redobândirea echilibrului emoțional și învățarea unor modalități eficiente de a gestiona emoțiile;
- Comportamental, pentru înlăturarea unor comportamente asociate cu dependența, neadaptate vârstei, statutului și învățarea altor comportamente care să susțină abstinența;
- Somatic, pentru înlăturarea unor tulburări în funcționarea corpului;
- Spiritual, pentru reconstruirea unui suport de valori și al unui sens în viața care să susțină schimbarea.
În programul de terapie sunt integrate principiile grupurilor de tip Alcoolici Anonimi/ Narcotici Anonimi/Jucători Anonimi, iar scopul final al acestuia este menținerea abstinenței.
Dintre cei “12 Pași”, un rol esențial îl are cel referitor la spiritualitate, la credință. Astfel, se consideră că persoana dependentă ar fi să-și dezvolte o concepție personală a unei “Forțe Superioare” sau a unui “Dumnezeu asa cum îl întelege fiecare”, conform cu propriile credințe.
Interpretarea unei “Forțe Superioare” în contextul programului celor 12 Pași este una liberă, niciun client nefiind obligat să își definească “Forța Superioară” prin raportare la o anumită zeitate religioasă.
Un alt pas important este cel care presupune o reevaluare profundă a sistemului personal de valori, urmat de pașii care evidențiază necesitatea refacerii relațiilor distruse din cauza dependenței și nevoia de a ajuta alți alcoolici și dependenți.
Orice dependent care a încercat să se lase de obiceiurile distructive, știe că nu este simplu, că drumul spre recuperare este un proces dificil și complex, iar schimbarea cere multă disciplină.
În același timp, cei care au urmat programul știu că acest lucru este posibil cu susținerea specialiștilor Centrului, cu respectarea recomandărilor acestora, la care se adaugă exemplul altor dependenți în recuperare, sprijinul familiei sau a prietenilor.
Programul nostru este conceput în așa fel, încât clientul învață în fiecare zi cum să-și îmbunătățească abilitățile de a face față tentațiilor, să obțină încredere și securitate interioară și să își asume un angajament de recuperare.
Recuperarea este un proces care începe la noi și se continuă și după ieșirea din program.
Recuperarea presupune parcurgerea unui traseu cu dificultăți, pe care sunt posibile recăderile. Este foarte important din punct de vedere terapeutic să se învețe din aceste situații, în scopul dezvoltării personale și a consolidării unui suport interior pentru abstinență.
Pașii care se parcurg pentru urmarea programului terapeutic propus de Centrul EQUITAS sunt următorii:
Pasul 1. Pregătirea pentru admiterea în program
- Evaluare și diagnosticare: Oferirea unei evaluări complete pentru a înțelege nevoile individuale ale fiecărui pacient și a dezvolta un plan de tratament personalizat.
- Testare psihologică
- Consilierea familiei
- Oferirea de informații cu privire la activitatea Centrului
- Semnarea contractelor
Pasul 2. Parcurgerea programului
- Psihoterapie individuală
- Psihoterapie de grup
- Psihoeducaţie
- TRT
- Educaţie nutriţională
- Terapie de grup pentru dezvoltarea personală
- Terapie prin artă
- Terapie prin meditaţie
- Tearapie prin muzică
- Consiliere spirituală
Pasul 3. Ieşirea din program
- Evaluarea finală.
- Recomandări la ieşirea din program.
Pasul 4. Suport după ieșirea din program
- Consiliere, suport şi evaluare periodică (o evaluare/lună)
- Orientarea pacientului către grupurile de suport cu locaţie apropiată de domiciliul acestuia
La prima întâlnire, psihologul va evalua starea pacientului și problemele sale. Scopul acestei evaluări este de a înțelege nevoile clientului și de a dezvolta un plan de recuperare adaptat fiecăruia în parte. În urma evalurării inițiale, se determină starea fizică și mentală a pacientului și se stabilește istoricul de consum. Pentru o evaluare completă se utilează și chestionare psihologice specializate. La finalul acestei ședințe se vor face recomandările terapeutice. Se stabilește dacă se impune urmarea unei cure de detoxifiere, realizată în cadrul unei unități medicale specializate, evaluare psihiatrică, dacă este cazul sau/și parcurgerea unuia dintre pachetele terapeutice ale Centrului EQUITAS. Discuția este strict confidențială.
Psihoterapeutul va recomanda un plan personalizat de terapie, adaptat situației specifice a individului. Pentru a afla mai multe informații despre metodele de terapie care se derulează în Centrul nostru, vizitați pagina despre terapie.
Parcurgerea programului presupune – cei 4 C
În program poate intra oricine, indiferent de vârstă, sex, religie sau de tipul de drog consumat (canabis, cocaină benzodiazepine, cristal, metadonă, etc.)/ comportamentul adictiv (jocuri de noroc, mâncat compulsiv, etc.).
Terapiile practicate în Centrul EQUITAS sunt integrate într-un program personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui client în parte. Terapiile complementare abordează metode din domeniul artei, meditației și relaxării, coordonate de către persoane cu experiență terapeutică și aplicate în contextul tratamentului dependenței.
Abordarea Centrului se bazează pe tratarea dependenței ca fiind o boală progresivă, ce poate fi vindecată cu succes doar în condițiile în care se urmează un plan de tratament complet, iar beneficiarul respectă recomandările chiar și după externare.
Importanța urmării unui program de recuperare este acela de te vindeca, nu doar de a te opri din consumul de substanțe sau din comportamentele adictive.
Recuperarea presupune, pe lângă abstinență, identificarea motivelor, a cauzelor, a factorilor care v-au determinat să începeți consumul sau comportamentul adictiv și are ca scop final, pe lângă menținerea abstinenței, obținerea stării de bine din punct de vedere emoțional, mental, fizic și spiritual.
În recuperare realizăm că alcoolul sau drogurile sunt în fapt soluția aleasă de noi la o problemă pe care o avem sau credem că o avem.
Recuperarea presupune mai mult decât o abstinență propriu-zisă, care la un moment dat, dacă nu este susținută de schimbări reale este posibil să nu mai poată fi menținută.
Așadar, recuperarea presupune parcurgerea unui drum lung și anevoios la finalul căreia va fi să ne schimbăm comportamentelor noastre distructive, iar abstinența este doar despre schimbarea obiceiurilor de a bea.
Recuperarea înseamnă vindecare. Abstinența înseamnă doar să nu bem.
Recuperarea este despre a ne găsi liniștitea sufletească, despre a începe să ne iubim pe noi și pe cei din jurul nostru, de a ieși din zona de victimă, de a nu-i mai acuza pe cei din jurul nostru despre lucruri care poate încă nu ne-au ieșit în viață, despre a ne asuma acțiunile noastre.
Recuperarea nu este un lucru pe care îl faci o dată și gata, este o călătorie pentru tot restul vieții tale.
După finalizarea programului rămânem alături de clienții noștri prin ședințe de consiliere și suport continuu, pentru a-i ajuta să mențină abstinența pe termen lung și să dezvolte, totodată un stil de viață echilibrat!.
Abordarea noastră începe de la premisa că fiecare caz este diferit, fiecare pacient este unic, și are nevoi specifice, de aceea, ne asigurăm că planul de terapie al fiecăruia este creat potrivit acestor nevoi.
Pe măsura derulării programului, terapeuții Centrului vor aborda împreună cu beneficiarii, cauzele specifice declanșatoare ale tulburărilor consumului de substanțe și-i vor sprijini pe beneficari în dezvoltarea de abilități de viață în vederea menținerii abstinenței pe termen lung.
În procesul de recuperare, etapa de dezintoxicare este esențială, în funcție de tipul de drog, de cantitatea și de perioada de timp alocată consumului. Această procedură va ușura pofta, dar nu o vor opri complet. De aceea este important ca dependenții să intre în programul de terapie cât mai curând posibil. Abia acum putem afirma că începe procesul de însănătoșire.
Așadar, dezintoxicarea și administrarea de suport medicamentos este o etapă importantă în procesul de recuperare dar nu este suficientă în stoparea consumului compulsiv de substanțe sau a comportamentelor adictive.
Pentru o recuperare completă și de durată este obligatorie ca la acestea să se adauge psihoterapia individuală și terapii specializate, sub monitorizarea unei echipe cu experiență în tratamentul dependențelor.
Perioada minimă de tratament pe care o recomandăm, în funcție de %%%al dependenței, este de minim două luni, în program de zi, unde clienții învață prima parte a programului celor “12 Pași”, urmate de opt, 10 luni în program de terapie simplificat, interval în care clienții finalizează programul celor “12 Pași”, identifică și tratează problemele pshihologice de fond care stau în spatele declanșării dependențelor (cum ar fi trauma, abuzuri, etc) achiziționează principalele abilități necesare pentru a menține abstinența pe termen lung.
O parte însemnată a terapiei o constituie întocmirea, împreună cu terapeutul a unui plan de prevenire a recăderilor, astfel încât în momentul încheierii programului, recuperarea să continue și abstinența să fie menținută.
Acesta include recomandări pentru viitoare ședințe de consiliere de grup sau individuale (după necesitățile fiecărui client) și accentuează importanța participării în mod regulat la întâlnirile locale de Alcoolici Anonimi, Narcotici Anonimi sau Dependenți de Jocuri Anonimi.
La fel ca în perioada derulării programului, clienții sunt îndemnați să evite mediile în care sunt predispuși la reluarea consumului sau comportamentelor adictive (de exemplu barurile, cazinourile, grupurile de prieteni consumatori) și să nu întrerupă legătura cu Centrul pentru a depăși fazele dificile din procesul recuperării.