Psihoterapia cu ajutorul mediilor de realitate virtuală oferă în primul rând un grad mai mare de confidențialitate și intimitate în comparație cu expunerea la situații reale. Oferă siguranță, deoarece terapeutul și clientul controlează în permanență ceea ce se întâmplă.

Un alt aspect este legat de costul redus, fiindcă nu este necesar ca, de exemplu, terapeutul să se deplaseze în afara cabinetului (imaginați-vă cum ar fi să vă tratați teama de zbor și pentru asta să fie nevoie ca terapeutul să vă însoțească!).

În cadrul cabinetului se poate desfășura tratamentul în configurații stimulante care ar fi dificil de accesat în mediul real: terapeutul poate decide dacă este noapte sau zi, dacă plouă sau este soare, adaptând astfel condițiile din mediul virtual la nevoile clientului. Mai mult, se pot configura situații care pot depăși ceea ce poate oferi realitatea – de exemplu, se pot recrea 10 aterizări consecutive, sau se poate simula o defecțiune a liftului.

Este facilitată auto-antrenarea și învățarea, deoarece un client nu este nevoit să aștepte ca un eveniment să aibă loc în viața reală, el se poate produce și reproduce în cadrul cabinetului; el are astfel un rol activ și participativ, rezultatul final fiind modificarea comportamentului.

error: Content is protected !!