Sănătatea ta depinde de cum funcționează mintea ta
Pentru a fi fericită, ființa umană are nevoie să-și împlinească toate nivelele fundamentale: nevoile trupului, nevoile de securitate, nevoile sociale, nevoile individuale, autorealizarea, nevoile spirituale. În cursul vieții, omul are nevoie de identitate, de siguranță, de apartenență, de apreciere, de valorizare, de iubire. În momentul în care una dintre aceste nevoi este nesatisfăcută o perioadă de timp, mintea umană detectează discomfort, tensiune, și induce starea de alarmă. Din punct de vedere somatic, corpul simte tensiunea și o manifestă. Cu cât perioada de nesiguranță este mai mare în timp, cu cât deficitul este mai profund, cu atât mai mult, în corp apar dezechilibrele. Ele se manifestă inițial ca tensiuni, agitație, oboseală, dar cu timpul, induc boli organice. Este cunoscută expresia,, mens sana in corpore sano,,. Un individ sănătos din punct de vedere mental(psihic) posedă o adaptare suplă și armonioasă la cerințele personale și sociale. Sănătatea mentală trebuie apreciată în funcție de etapa de dezvoltare în care se află individul. Copilul sănătos psihic se comportă ca un copil. Inteligența intelectuală se dezvoltă în același timp cu creșterea biologică și acumularea de informații. Adultul sănătos psihic își asumă responsabilitățile, găsește soluții. Când mintea este in armonie, corpul este și rămâne sănătos. Pentru a trăi în armonie nu este suficient să fii inteligent. Este nevoie de o inteligență emoțională. Cei care reușesc să trăiască în echilibru sunt cei care știu să-și gestioneze emoțiile. În acest fel, stresul oxidativ este întârziat, starea de sănătate este asigurată.
Omul optimist este o persoană activă,nu un visător pasiv. Este angrenat atât pentru starea lui de bine, cât și a celorlalți. Optimiștii au încredere în ei, atrag simpatii și suportul necondiționat al celor din jur. Ei sunt magneți pentru lucrurile bune care se produc și devin modele de urmat. Optimismul este benefic pentru sănătate, fericire, putere de muncă, succes, relații armonioase. Ne menține în stări tonice, positive, creatoare. Omul optimist este imun la boli, la bârfe, la judecăți, la presupuneri. Optimistul este cel care are o inteligență emoțională mărită. El vede în orice conjunctură oportunitate. Hormonii secretați atunci când suntem optimiști, sunt hormonii fericirii. În situația pesimistului, acesta este o ființă închisă afectiv, vede jumătatea goală a paharului, în orice conjunctură vede doar probleme. Este predispus către anxietăți, către depresie. Prin starea dominant pesimistă, atrage stări rele, boli.
Prin setare mentală ne putem vindeca mai rapid
Pentru a produce vindecarea, este necesar să acceptăm că modul în care am avut grijă de noi, a fost defectuos. Este necesară o analiză pentru a vedea care sunt punctele slabe. Unde a început boala, cauza ei. Daca setăm mintea să ne vindece, dar nu vindecăm cauza care a generat boala, nu vom reuși să producem schimbări. Pentru a funcționa, este benefic să acceptăm că avem o problemă nerezolvată. Poate fi o stare conflictuală sau o traumă. În cazul bolilor incurabile, cancere, boli autoimmune, traumele sunt atât de adânci, încât nu vor ieși la suprafață ușor și nu vor ceda la gândirea pozitivă. În momentul identificării traumei, acceptăm, iertăm, schimbăm fluxul mental. Toate aceste procese se fac cu ajutor de specialitate.Singur, te poți informa, dar nu te poți vindeca. Când ești împăcat și vindecat de trecut, poți gândi cu lumină și pozitiv către viitor. Abia după vindecarea traumelor, schimbăm comportamentele, ne focalizăm pe partea benefică a vieții , pentru a nu se produce recăderea în stilul mental distructiv. Bolile sunt atenționări că suntem în neregulă noi cu noi, firește, apoi cu exteriorul. Nicio ființă care trăiește în echilibru și pace nu va face cancer vreodată. Cancerul, este boala sufletului. Ca și bolile autoimune sau cele cardiace, toate acestea sunt boli psihosomatice.
Ce sunt bolile psihosomatice, cum și când debutează ele, care sunt acelea?
Medicina actuală se îndreaptă spre orientarea psihologică, atât în privința factorului de risc sau declanșant, cât și în cea a considerării lui ca agent furnizor de sănătate. Devine tot mai clar că suferințele în plan psihologic generează nu doar boli psihice, ci și boli somatice( denumite psihosomatice), dar și că anumite boli somatice, ca de exemplu tumorile cerebrale, insuficiențele de organ, pot antrena tulburări psihice importante(mergând până la stări delirante sau comatoase). Omul este întregul format din corp fizic, minte, emoție, suflet, spirit. Când sunt în armonie, omul este sănătos. Sănătatea se păstrează cu armonia dintre Conștient și Inconștient. Atunci când există discordanță între cele două(conștient și inconștient), apar mesaje, semnale de alarmă. Aceste semnale sunt tensiunile fizice și nervoase, traumatismele fizice sau psihologice și bolile organice sau psihologice. Primul mod de exprimare este acela de a resimți o tensiune, un discomfort(exemplu-oboseală, tensiuni dorsale, dificultăți digestive, coșmaruri, tulburări psihologice).Este stadiul normal de manifestare a tensiunii interioare. Inconștientul exprimă ce se petrece. Dacă persoana este deschisă și accept mesajul, la nivel conștient va face schimbări comportamentale și tensiunile dispar. Din păcate, la acest nivel, omul este puțin receptiv. Și pentru că nu este auzit, Inconștientul trebuie să recurgă la alte mesaje de tipul traumatismelor și bolilor pentru a se face auzit. Traumatismele apar de obicei la nivelul părților expuse exteriorului pentru a produce deblocarea, eliberarea tensiunilor( membre, bust,cap). Pot fi de intensitate minora sau majoră, cu durată scurtă sau mai lungă de timp, accidente. Când nici la acest nivel nu este înțeles mesajul, apar bolile organice, psihologice sau ambele. De data aceasta tensiunile și distorsiunile se elimină la modul ,,închis,, prin boli. Bolile interne(boala ulceroasă, infarctul miocardic și alte forme clinice ale bolii cardiace ischemice, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, bolile alergice-astm, dermatita atopică), bolile dermatologice(pelada, psoriazisul), bolile infecțioase( tuberculoza,zona zoster, hepatita de tip A), bolile metabolice( diabetul zaharat, obezitatea, anorexia), neoplasmul, bolile endocrine(boala Basedow, nanismul, amenorea de stress, hipocoticismul cronic), etc., acestea sunt parte din bolile psihosomatice.
Cum tratăm bolile psihosomatice?
Boala este semnalul de alarmă. Ne vorbește despre ce se petrece în interiorul nostru. Boala ne permite să eliberăm tensiunile acumulate și în acest sens, rolul important îl are supapa prin care vindecăm. Putem recurge la metoda alopată(medicamente chimice), reducându-le la tăcere sau distrugându-le din ,,fașă,,nelăsându-le să se exprime. Dacă se apelează doar la varianta alopată, și nu este vindecată cauza bolii, apariția peste ani a unei boli incurabile nu ar trebui să mire pe nimeni. Boala reprezintă inconștient sau nu, o permanență a eșecului sau incapacității de a înțelege, de a accepta sau a resimți tensiunile interioare. Dacă ne învățăm lecția, vom deveni imuni și sănătoși.
Mesajele corpului
Corpul acumulează endotoxinele produse din emoții și gânduri nepotrivite. Se depozitează în anumite locuri din corp; în articulații, în sistemul limfatic, organe interne și la nivelul capului. Inima stochează blocaje emoționale ca: regrete, tristețe, pierderea, frica, respingerea, jignirea. Plămânii stochează blocaje emționale ca: furia, frica, lipsa de vitalitate și iubire. Stomacul stochează blocaje emoționale ca: neputinâa de a mai digera o situație de viață. Intestinele stochează blocaje emoționale provocate din constrângeri. Ele, reprezintă creierul abdominal. Ficatul, vezica biliară stochează blocaje emoționale din: furie, mânie.Lacrimile neexprimate se depozitează la acest nivel. Splina stochează blocaje emoționale din: probleme nefinalizate, moartea cuiva drag, pierderi. Rinichii stochează blocaje emoționale din: frică, lipsa de încredere, aspecte legate de planul social, sexual.Coxartroza este manifestarea în planul fizic al stării de abandon.
Cum putem face în situațiile mai dificile, tensionate o detoxifiere mentală?
Este ideal să spunem ,,STOP,, minții când trecem prin situații dificile. Este minunat să înțelegem mesajul acelei situații pentru noi. De ce a apărut, ce trebuie să înțelegem de aici. Este necesar să înțelegem că nu putem schimba pe nimeni, doar noi putem să ne schimbăm. Tensiunile apar când suntem în pericol, în conflict. Conflictul este creat de minte. În situațiile conflictuale dacă am reușit să detectăm emoția, este perfect. O identificăm apoi în corp. Înțelegem ce ne transmite și care sunt gândurile care apar în legătură cu propria persoană. Se reactivează o suferință depusă prin sertarele minții, dar nerezolvată. Când am depistat emoția, lucrăm apoi la gestionarea ei. Aceasta înseamnă să învățăm să stăpânim emoția , să ne rezolvăm frustrările. Lucrăm cu noi pentru a exprima emoția natural, fără a deveni agresivi. Când învățăm să ne apreciem pe noi, vom aprecia și pe cei din jur. Ajunși la acest nivel înțelegem că prin agresiune ne autodistrugem și distrugem relațiile cu cei dragi. Ne focalizăm apoi pentru a reacționa pozitiv în condiții de stres. Doar printr-un comportament asertiv, reușim să stabilim relații armonioase.
Pentru a fi echilibrați și sănătoși este necesar să creștem din punct de vedere psihologic la vârsta biologică. Dezvoltarea personală se face lucrând permanent cu noi. Sunt necesare cărți, filmulețe inspiraționale, ateliere de lucru, întâlnirile interactive, grupurile terapeutice. Când ne preocupă să citim tot ce este nou în media, ne informăm. Creștem inteligența intelectuală. Inteligența emoțională se dobândește prin perseverență și lucrul cu noi, ea nu apare odată cu vârsta. Un psihic puternic este acela care trăiește în prezent, fără conflicte. Liniștea interioară se dobândește prin vindecarea trecutului, prin iertare și reconectarea cu noi. Conectându-ne la sinele nostru interior, găsim resursele, găsim pacea. Ființa umană care trăiește în prezent, nu face proiecții în viitor(anxietate) și nu se hrănește cu trecutul(depresie). Când ne-am vindecat mintea, lăsăm viața să curgă prin noi, mai departe. Când mintea face pace cu inima, corpul rămâne sănătos. O stare de liniște mentală induce corpului un mediu alcalin, organelele interne lucrează ca un întreg, se susțin. O minte liniștită, secretă hormoni ai fericirii(dopamina, serotonina), astfel că glandele endocrine funcționează în armonie cu organele interne.Fericirea și sănătatea ar trebui să fie calea și nu scopul. Sunt diferite practici ce aduc liniște minții: meditația, exercițiile de respirație, rugăciunea, practica iertării, folosirea sugestiilor pozitive, practica yoga, tao, meloterapia, identificarea cu minunile naturii,etc.
Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ, specializat în stiințele nutriției