Substanțe noi
Etnobotanicele
Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substanţe chimice. In componenţa lor se pot găsi urme de amfetamine, methamfetamine, cocaina, heroina, canabinoizi sintetici (care imită acţiunea THC-ului, dar efectul lor este trei-patru ori mai puternic). Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate semnificativă de substanţe neutre. Proporţia acestor substanţe diferă, de aceea unii consumatori riscă să consume substanţe impure, amestecuri nocive sau supradoze. Se cunosc peste 373 de canabinoizi sintetici, unii folosiţi în medicină ca anestezici, iar unii pot fi chiar şi de 28 de ori mai puternici decât THC.
Consumul de prafuri din plicuri “etnobotanice” poate dezvolta dependenţă fizică şi psihică încă de la primul consum, mai ales în cazul substanţelor care conţin methamfetamine.
Efecte dorite
Euforie, râs tară motiv, relaxare; iluzii senzoriale; distorsiuni spaţio-temporale; halucinaţii; viziuni autoscopice (iluzia de ieşire din corp), rememorarea amintirilor uitate; senzaţie de omnisciență (persoana se crede atotcunoscătoare).
Efecte nocive
Iritabilitate; scăderea motivaţiei; instabilitate psihică şi comportamentală; idei paranoide; agresivitate nejustificată şi neadecvată; depresie, apatie; lapsusuri şi dificultăţi de vorbire; diminuarea randamentului şcolar/profesional; nervozitate; comportament iraţional; problemele de relaţionare.
Pe termen mediu si lung: respiratorii (tuse cronică şi bronşită în cazul persoanelor ce consumă în mod regulat); cardiovasculare (amplificarea simptomelor cardiace); ale sistemului endocrin (alterarea hormonilor responsabili cu sistemul reproducător); reducerea capacităţii de funcţionare a sistemului imunitar. Consumul zilnic poate încetini funcţionarea mecanismelor psihice (ex. concentrarea atenţiei şi memoriei); în cazul persoanelor cu predispoziţii patologice pot apărea o serie de tulburări psihiatrice de tip schizofrenic; reacţii acute de panică sau nelinişte şi lipsa coordonării psihomotorii.
Sevrajul se manifestă prin:
Efecte fizice: senzaţie de greaţă şi vărsături; încetinirea ritmului cardiac; hipotensiune arterială; hipertermie; transpiraţie excesivă; dilatarea pupilelor; tremurături ale corpului.
Efectele psihice: imposibilitatea de a se concentra, probleme de raţionament logic; senzaţie de moarte iminentă; sentiment de depersonalizare; frică, angoasă, tristeţe, paranoia etc.
Crocodil
‘Crocodil’ este un drog sintetic extrem de periculos. ‘Crocodilul’ este o ‘rudă’ a morfinei, Acesta acţionează cam la fel ca heroina, însă costă de cel puţin două ori mai puţin, fiind uşor de preparat. Componenta-cheie – codeina – poate fi cumpărată din farmacii fără reţetă. După injecție pielea devine verde şi rugoasă, ca la crocodile.
De obicei, o persoană care devine dependentă de ‘crocodil’ moare în următorii doi-trei ani,
Efecte pr termem mediu si lung:: vorbirea anevoioasă, privirea pare uneori vidată de orice sens, ca după o lobotomie. Funcţiile locomotorii sunt afectate din cauza leziunilor de pe creier, mers clatinat, împiedicat. Putrefactia muschilor si a pielii. vasele de sânge se sparg si asa ţesuturile mor. De obicei, lucrurile se termină cu o cangrenă şi amputare, iar ţesutul osos poros, în special mandibula de jos, începe să se descompună,