Substanțe care modifică sistemul nervos central

Canabis (hasis, marijuana)

Numita si canepa indiana (Cannabis Sativa), e o planta al carui produs activ, utilizat pentru efectele lui psihoterapeutice, este tetrahidrocanabinol-ul (THC), continutul acestuia variind in functie de produs.

La hașiș, rasina extrasa din planta poate depasi 40% de THC. Hasisul se administreaza pe cale orala, se fumeaza sau se prizeaza.

In marijuana amestecul de frunze si flori contine numai pana la 15% THC.

Din plamani este absorbit in sange, care il transporta in diferite parti ale organismului. Fiind lipofilic („iubeste” grasimile), se concentreaza in membranele celulare si in tesuturile bogate in grasimi, in creier si in glandele sexuale si adrenale.

O tigara tipica de marijuana are in jur de 10 mg de THC, din care 1 pana la 5 mg vor patrunde in sange.

Consumatorul de canabis, in functie de cantitatea inhalata, trece prin patru faze:

  • Faza de excitatie euforica: veselie, ilaritate, flux ideatic bogat, logoree, euforie;
  • Faza confuzionala: in care apar iluzii, halucinatii, confuzie, individul „se contempla”;
  • Faza de extaz: caracterizata prin stari onirice, stari psihotice;
  • Faza de somn: de durata variabila, nereconfortanta;

Efecte dorite:

  • Senzatia de bunastare si de relaxare, euforie si dezinhibitie, logoree, destindere, stimulare imaginativa si ideatica, hiperactivitate emotionala si senzoriala.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia acuta: tahicardie, excitatie, accelerarea pulsului, anxietate, distorsiune spatiala si temporala, tulburari de judecata, diminuarea autocontrolului;
  • Pe termen mediu si lung – inertie psihomotorie, pasivitate, infertilitate masculina si feminina, afectarea nou-nascutului, leziuni ale sistemului respirator, scaderea libidoului, modificari de somn si de memorie, lipsa concentrarii, depresie, suspiciune, iritabilitate, apatie, plictiseala, pierderea motivatiei pentru o activitate sau alta, lipsa oricarui scot, evitarea celorlalti, esec profesional si social.

La fumatorii de marijuana exista riscul intoxicarii cu pesticide si ierbicide.

Antreneaza o puternica dependenta psihica.

Sevrajul se manifestă prin :

  • Anxietate, transpiratie, pierderea apetitului, insomnie, hiperaciditate, greata, disconfort general si o pofta imensa de drog.

Simptomele pot dura mai multe zile. Dorinta de drog poate dura mai multe luni, dar este mai accentuata in prima luna.

Halucinogene

Cele mai utilizate sunt mescalina, psilocybina, LSD (dietilamina acidului lisergic), Ecstasy.

Mescalina se extrage din cactusul Lophophora williamsii din America Centrala (cunoscut sub numele de Peyotl). Se prezinta ca un lichid uleios, iar derivatul sau, sulfatul de mescalina, este o substanta solida. Provoaca imagini deformate, intens colorate, la inchiderea ochilor, sunetele sunt percepute colorat. Da o stare de euforie, forta, lipsa de foame si sete, dezorientare temporo-spatiala, halucinatii. Consumul este pe cale orala, sub forma injectabila este morala. Antreneaza o puternica dependenta psihica.

Psilocybina este una dintre cele mai cunoscute ciuperci halucinogene, face parte din familia Agaricacee, creste in Mexic si a fost denumita de catre azteci „Carnea Zeilor”, fiind folosita e catre acestia in ritualurile lor magico-religioase. Consumul este pe cale orala. Antreneaza o puternica dependenta psihica.

LSD este un produs de sinteza si se prezinta sub forma lichida, pudra alba prelucrata in tablete sau capsule, sau imprimata pe hartie cu desene si culori diferite. Se consuma pe cale orala sau injectat, producand o puternica dependenta psihica.

Ecstasy este un drog sintetic care actioneaza simultan ca stimulent si halucinogen. In forma pura are aspect de praf alb cristalin, dar se gaseste si sub forma de tablete, capsule colorate care au imprimate pe ele diferite figuri – delfini, tauri, caini, elefanti, trifor etc. – fiecare avand o anumita intensitate si producand o altfel de senzatie. Se consuma pe cale orala. Este un drog foarte periculos, deoarece provoaca o sete puternica si senzatia de „gura uscata” si in acelasi timp retine apa in organism, ducand la „umflarea” celulelor putand provoca astfel moartea.

Efecte cautate/dorite:

  • Sensibilitate accentuata la toate simturile (hiperestezie), euforie, halucinatii, iluzii senzoriale (mai frecvent vizuale), distorsiuni temporale, senzatii de plutire si amorteala asociate uneori cu viziuni vii si senzatia de detasare de corp, cresterea rezistentei la efort fizic.

Efecte nocive:

  • Intoxicatia acuta: greata, varsaturi, dureri de stomac, tahicardie, hipertensiune arteriala, transpiratie, coma cu convulsii, cu mare pericol pentru viata consumatorului;
  • Pe termen mediu si lung – sentimente de depersonalizare cu angoase si agitatii extreme, anxietate, depresie, comportament paranoid, tulburari ale somnului, halucinatii terifiante, dezorientare spatio-temporala, tulburari ale vederii, confuzie mentala, reactii de panica cu auto sau heteroagresivitate, tentative de automutilare, de suicid, stari de agitatie cu trecere spre acte extrem de violente.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Anxietate, transpiratie, insomnie, tulburari digestive, disconfort general.

In cazul toxicomaniei cu substante halucinogene se intalneste recurenta simptomelor halucinator-delirante, dupa o perioada de abstinenta (flash back). Acest lucru este favorizat de stres, oboseala sau intoxicatie cu marijuana. Ele dureaza cateva secunde, pana la minute. Unii consumatori se bucura de aceste trairi, iar altii se sperie.

Anticolinergice

Sunt preparate farmaceutice ce au la baza alcaloizi ai plantei Atropa belladona (numita popular matraguna) – Atropina, Scopolamina si Hiosciamina.

Ele trebuie utilizate numai la recomandarea medicului sub supraveghere medicala. Ca efecte principale in organism produc relaxarea musculaturii netede la nivel de tub digestiv, vezica urinara, muschii circulari ai irisului, scad secretia salivara si gastrica, iar la nivelul ochiului produc midriaza (dilatarea pupilei) si cresc tensiunea intraoculara.

Efecte dorite:

  • Efecte psihoactive deosebit de puternice: atimulare psihomotorie, halucinatii.

Efecte nocive:

  • Efectele toxice pot aparea prin supradoze sau accidental, prin consumarea fructelor de matraguna (mai ales de catre copii, care le confunda cu ciresele salbatice). In functie de cantitatea ingerata pot apare diferite efecte:
  • Usoare: uscaciunea gurii, tulburari de vedere, somnolenta, constipatie, retentie de urina, midriaza, incoordonare motorie, palpitatii;
  • De intensitate mare: hipertensiune, neliniste, agitatie, delir, convulsii, coma.

Sevrajul se manifestă prin:

  • Anxietate, insomnie, disconfort general.
error: Content is protected !!