TDC – relaxare, echilibrare emoțională și toleranță la stres

TDC – relaxare, echilibrare emoțională și toleranță la stres

Dialectica presupune privirea la două lucruri contradictorii și încercarea de a rezolva conflictele celor două. În cazul terapiei dialectic comportamentale cele două teme sunt acceptarea și schimbarea. Este o terapie bazată pe probe și se adresează în special persoanelor care suferă de tulburarea de comportament borderline, însă poate fi folosită cu succes și în alte situații. Este o terapie foarte utilă în tratamentul pentru adicții și are un rol important în tratarea  tulburărilor recurente sau pentru înlăturarea comportamentului compulsiv, precum mâncatul excesiv sau autoagresiunea. Nu oferim tratamentul clar și comprehensiv la Castle Craig, deoarece în mod normal acesta se face la terminarea tratamentului rezidențial și durează un an sau mai mult. Oferim în schimb o terapie dialectic comportamentală pentru programe de tratament rezidențiale între 6-18 săptămâni. Acoperim astfel trei dintre cele patru module găsite într-un tratament TDC care sunt: relaxare, echilibrare emoțională și toleranță la stres. Până în prezent am introdus TDC sub formă de relaxare în grupurile săptămânale pentru a le oferi pacienților noțiuni introductive pentru practica relaxării. Pacienții pot fi transferați din acest grup către un altul extins – acesta este mai restrâns și se adresează persoanelor care au nevoie de continuarea acestui tip de terapie. Carolina Czepil, psiholog consilier la Castle Craig explică: ” TDC este o terapie psihoeducațională și formează deprinderi noi. Se știe că relaxarea este foarte benefică pentru orice tulburare psihică, așa încât am practicat tehnici de relaxare experimentală ani de zile. Astfel, am adus în grupul de relaxare tehnica TDC și am obținut o terapie de relaxare psihoeducațională și experimentală. TDC este diferit față de alte tratamente deoarece te învață abilitțăi noi iar terapeutul TDC are un rol de învățator în reechilibrarea emoțiilor.”

Carolina Czepil a participat la training suplimentar și, alături de Dr. Glynis Read PhD, a contribuit la aducerea TDC în programul de recuperare Castle Craig.

Terapeuții Castle Craig se specializează în această tehnică în cadrul Asociației Terapiilor Psihologice (APT). Carolina adaugă: “Unele elemente ale TDC au fost în permanență utilizate în grupurile de terapie din cadrul Castle Craig. În plus, programul nostru de terapie rezidențial extins s-a focalizat pe abilități și aptitutini pe care le putem oferi pacienților pentru a-și echilibra emoțiile. Acest concept de echilibrare emoțională a fost prezent încă de acum câțiva ani, dar nu l-am abordat până în prezent cu un program construit din exerciții practice și un substrat teoretic.” Glynis Read, Coordonator de Tratament, explică: “Privind la viitor, TDC ar putea avea un rol din ce în ce mai mare în tratarea dependențelor, în funcție de câți pacienți vor avea nevoie de acest tip de tratament. Este un tratament potrivit pentru cei ce suferă de Tulburarea Comportamentală Borderline sau pentru cei ce nu au control emoțional – persoane cu aptitudini sociale scăzute. Afecțiunile aceastea sunt prezente la un număr mare de persoane, însă ne dorim să păstrăm focusul pe tratarea adicțiilor. Dorim să construim acest model de TDC pentru grupurile de terapie din cadrul Castle Craig, iar pacienții vor beneficia de această tehnică atât timp cât vor rămâne în cadrul centrului pentru tratarea adicțiilor”.


error: Content is protected !!