Terapia adicțiilor prin exerciții de respirație

Terapia adicțiilor prin exerciții de respirație

Respirația este o funcție vitală a organismului uman, fără de care viața este imposibilă. Prin intermediul respirației se realizează schimbul de gaze între organism și mediu, asigurând aportul necesar de oxigen și eliminând dioxidul de carbon.
Împiedicarea respirației normale influențează negativ sistemul nervos vegetativ și implicit activitatea inimii, a funcției circulatorii și a sistemului nervos central.

Funcția respirației poate fi influențată, sau mai bine zis educată, prin exerciții specifice. Acestea vizează îmbunatățirea funcției respiratorii, prevenirea, corectarea și tratarea unor afecțiuni ale aparatului respirator în special și ale organismului în general.

Mecanica respiratorie se realizează în 2 faze: inspirația și expirația. Inspirația se realizează prin mărirea volumului cutiei toracice în cele 3 diametre și permite aerului oxigenat să pătrundă în plămâni și de acolo pe cale sanguină în tot organismul. Expirația se realizează prin relaxarea musculaturii intercostale, cutia toracică revine la normal, iar aerul neoxigenat este eliminat din plămâni.

Insuficiența respiratorie poate fi generată fie de o slabă ventilație, prin reducerea mișcărilor cutiei toracice, ca urmare a deformării acesteia, fie datorită unor stări afectiv-emoționale cum ar fi: frica, furia, inhalarea involuntară sau voluntară a unor substanțe chimice.

Adicţiile de orice natură influențează negativ funcția respiratorie și implicit, oxigenarea întregului organism. Consumatorii de alcool sau droguri fac mișcări puține și reduse ca intensitate, funcția respiratorie este încetinită, de asemenea și circulația sanguină. Jocurile de noroc de toate categoriile produc o stare de stres, necesită poziție imobilă, mișcări foarte puține ale brațelor și, de cele mai multe ori, respirația este blocată sau accelerată (superficială).

Prin gimnastica respiratorie, kinetoterapia înlătură aceste neajunsuri și chiar mai mult, poate reface musculatura atrofiată din cauza lipsei de mișcare. De asemenea postura (poziția corpului) poate fi corectată prin mijloacele de care dispune kinetoterapia.

Cu alte cuvinte, a respira înseamnă a trăi și deci a gândi, a acționa, a realiza tot ceea ce are sens pentru viață.

Lili Molnar – Kinetoterapeut


Vreau să știu

error: Content is protected !!