Terapia prin muzică

Terapia prin muzică

Category : Presa

OMS: 40% dintre tinerii din Romania beau regulat de la 11 ani. Terapia revoluționară care i-ar putea vindeca.
Terapia prin muzica este tot mai des folosita și de psihologii de la noi, care îi tratează pe adolescenții cu depresii sau dependențe severe.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 40% dintre tinerii din România încep să bea regulat de la 11 ani, iar la 15 ani mulți devin alcoolici sau consumatori de droguri. În unele centre de recuperare, dincolo de tratamentele clasice, muzica îi ajută pe terapeuți să-i aducă pe pacienți pe drumul cel bun.
Sunetul de tobe nu este din sala de repetiții a unei trupe, ci de la un curs de meloterapie la un centru de reabilitare din Constanța, unde pacienții sunt minori, toți dependenți de alcool, dar și de droguri. Muzica impune o stare de liniște benefică în toate formele de terapie, spun specialiștii. De aceea e folosită pentru a trata depresii, dependența de droguri și alcool, abuzuri fizice și emoționale.
Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, Facultatea de Medicina “Carol Davila” București: “Muzica, dacă e condusă de un psiholog foarte bun poate trata anxietățile, poate trata chiar stările depresive. Pornind de la ideea ca muzica poate să concureze drogul, trebuie să punem o muzică pe care subiectul să o accepte, să îi placă foarte mult și în felul acesta cu ajutorul ei să scadă tentația către drog.
Potrivit unui raport OMS realizat la începutul acestui an, 40% dintre tinerii din Romania sunt dependenți de alcool de la vârsta de 11 ani.
Adrian are 16 ani și consumă alcool și droguri de mai bine de 3 ani. Recuperarea nu este ușoară.

Reporter: “Când ai pus ultima data alcool în gură?”
Adrian, pacient: “Să fiu sincer? Ieri! Am fost la meci și am zis o berică, hai.”
Adrian ar fi fost în clasa a 11-a dacă în viața lui nu ar fi intervenit alcoolul și drogurile.
Adrian, pacient: “Iarbă, fumam cât puteam, mergeam la mama, furam bani.”

Adrian ar fi fost în clasa a 11-a dacă în viața lui nu ar fi intervenit alcoolul și drogurile.
Adrian, pacient: “Iarbă, fumam cât puteam, mergeam la mama, furam bani.”
În afară de terapia prin muzică, tinerii desenează, fac sport, yoga și discută ore în șir cu psihologii.
Aceștia spun că dincolo de anturaj, motivele care îi determină pe adolescenți să consume alcool și să se drogheze sunt lipsa de atenție a celor din jur, faptul că relația cu părinții nu mai funcționează sau gradul excesiv de protecție în care au fost crescuți.
Gabriela Rus, psihoterapeut: “Situații în care a fost răsfățul foarte mare și atunci când a intrat în lumea reală s-au simțit înșelați. Lumea nu este așa cum se așteptau ei.”
Potrivit specialiștilor, cele mai bune efecte pentru terapia prin muzica le au compozițiile simfonice. În timp ce muzica în stil baroc, Bach sau Handel, este benefică în timpul proceselor de învățare și memorare, tomografiile au arătat că Mozart atinge recordul absolut: 100% din neuronii scoarței cerebrale sunt activați.

http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/40-din-tinerii-din-romania-sunt-dependenti-de-droguri-sau-alcool-terapia-revolutionara-care-i-ar-putea-vindeca.html


error: Content is protected !!