Psihoterapia de grup pentru apropiații persoanelor dependente are aceleași beneficii ale întâlnirilor în cadrul grupurilor de suport. Acești apropiați pot fi: familia, rudele, prietenii, colegii de munca. Ședințele vor fi coordonate de psihoterapeuții centrului.
Întâlnirile au loc în fiecare miercuri, în intervalul 17-19 și este bine să vă anunțați participarea, sunând la secretariatul Centrului.
Familiile și dependența
Dependența nu afectează doar o singură persoană; toată familia suferă. Este o dovadă considerabilă faptul că dependența deranjează viețile și comportamentele tuturor membrilor familiei și ale persoanelor dragi.
- Dependenții de alcool și de droguri sunt de 7 ori mai predispuși la divorț;
- Partenerii alcoolicilor își iau liber un timp considerabil în comparație cu familiile unde alcoolul nu este prezent;
- Abuzul de alcool și droguri este puternic implicat în multe cazuri de violență domestică și maltratarea copiilor.
Dacă ești într-o relație strânsă cu un dependent, ești predispus la sentimente de anxietate, teamă, tristețe, confuzie, timiditate și paranoia. Este posibil să plângi, să ai insomnii sau să pierzi zile de lucru. Se poate să se schimbe percepția despre vinovăție, nesiguranță și resentimente. Dependența tinde să țină în suspans familia – aceasta nu se întâmplă peste noapte. Într-o zi vei realiza că viața a devenit un lung coșmar.
Una din perioadele adicției este negarea, atât pentru dependent cât și pentru familie. Negarea minimizează problemele, explică acțiuni și dă vina pe altcineva sau altceva. Nu este nicio îndoială că dependentul va încerca în nenumărate moduri să nege adicția, ascunzându-se, mințind, prefăcându-se, ascunzând alcoolul sau drogurile sau certându-se. Brusc, viața ta este controlată de adicția cuiva. Intenția ta este să ascunzi sau să negi problema, mai departe izolându-te de familie și de ajutorul de care ai nevoie.
Implicarea familiei în tratament
Centrul Equitas recomandă implicarea familiei și persoanelor apropiate în tratament. Familia și partenerii vor fi invitate să ia parte la ședințe de terapie individuală. De asemenea există un program regulat de psihoterapie de grup pentru familie.
Programul familial
Ședințele de psihoterapie de grup pentru familie sunt dedicate educației, ghidării și suportului.
- Educație: despre detaliile dependenței, comportamentele de auto învingere și despre cum funcționează recuperarea;
- Ghidare: oferă strategii pentru combaterea problemelor;
- Suport: asistarea la trecerea peste codependență și comportamentele care determină dependența.
În timpul terapiei vei începe să realizezi – în timp ce vorbești cu membri ai altor familii – că nu ești singur. Vei începe să realizezi că nu ai provocat tu boala din cauza cărei suferă cei dragi. Poți începe să accepți că recuperarea este responsabilitatea persoanei dependente. Poți începe să înțelegi că, în ciuda eforturilor tale, nu poți vindeca sau controla dependența.
În esență vei începe să înțelegi că nu ai cauzat tu problema, tu nu poți controla problema și cu siguranță nu poți vindeca problema. Cu toate acestea, vei învăța că poți face față problemei.
“…încet, încet, am văzut cum își revine și odată cu el am văzut cum își revine și familia…”
“… la început nu ne dăm seama, ni se pare că sunt adolescenți, că ies afară…”