TERAPIILE DE GRUP

Terapia de grup este o formă de psihoterapie în care 8-12 persoane se întâlnesc sub îndrumarea unui lider de grup, de obicei un psihoterapeut cu experiență, pentru a discuta probleme comune tuturor participanților (ex: alcoolism, dependențe de droguri, dependențe de jocuri de noroc sau anxietate ).

Prin terapia de grup, participantul dobândește sentimentul de acceptare și realizează că nu este singurul care trece printr-o situație dificilă. Toți participanții din grupul de terapie împărtășesc experiențe, de multe ori similare. Terapia de grup are ca obiectiv principal dezvoltarea personală și găsirea unor soluții pentru problemele membrilor grupului.

Prin participarea la Terapiile de grup, clienții trec peste sentimentul de marginalizare, înțeleg că nu sunt singurii care au această boală, învață să comunice, să socializeze, să nu mai țină ascunse sentimentele legate de consum, învață lecții importante din experiența celorlalți participanți la grup.

Clienții lucrează împreună, empatizează unii cu ceilalți, se susțin unii pe alții, se confruntă pe anumite subiecte, observă și aplică în propriul comportament schimbările pozitive intervenite pe parcursul terapiei în cazul altor participanți la grup sau evită situațiile în care unii dintre aceștia s-au expus, ajungând să aibă o alunecare sau o recădere.

Terapia de grup îți oferă ocazia de a împărtăși experiențele proprii despre dependență, de a învăța din experiențele altora, de a depăși sentimentele de rușine și vină, de a acționa în vederea educării propriului comportament de consum, de a te simți susținut în procesul de schimbare, dar mai ales de a se pregăti pentru a menține abstinența pe termen lung.

Terapia de grup propune o abordare dinamică bazată pe respect, comunicare asertivă, transparență, și suport emoțional, în care obiectivul principal este confruntarea aspectelor psiho-sociale ale consumului de substanțe.

Prin participare la terapiile de grup, clienții noștri conștientizează problemele specifice ce ar putea împiedica recuperarea completă; identifică comportamentele distructive care pot sta la baza recăderilor; dezvoltă și exersează abilități care să-i ajut să-și mențină abstinența pe termen lung.

 

Terapiile de grup se adresează persoanelor cu comportamente adictive, cu tulburări sau boli psihice, ori pentru familiile acestora. Posibilitatea de a participa la grupuri de suport poate influența favorabil evoluția personală și poate optimiza climatul familial.

Grupul terapeutic sau grupul de suport se bazează pe participarea voluntară a unui număr restrâns de persoane, sub coordonarea psihologilor sau a terapeuților, pentru a discuta despre probleme sau dificultăți pe care le experimentează și care le afectează calitatea vieții: dependențe, co-dependențe, dificultăți de conștientizare și de exprimare a emoțiilor, nevoia de înțelegere și de depășire a unor traume și descoperirea sinelui autentic, optimizarea performanțelor individuale etc.

În cadrul grupului de terapie, participanții se transpun în situații de viață reale, în care pot exprima și analiza emoții și trăiri din viața de zi cu zi și pot identifica eventualele cauze ale acestora. Astfel, se pot înțelege pe sine, dar şi relațiile cu ceilalți și pot găsi soluții la problemele lor.

În Centrul EQUITAS ședințele de grup durează aproximativ două ore, timpul fiind structurat astfel:

  • prezentarea participanților și introducerea noilor veniți;
  • descrierea situațiilor care i-au determinat să adere la grup;
  • împărtășirea experiențelor personale pe o problematică specifică (la zi) indicată de către mediatorul discuției;
  • autoadministrarea unor inventare sau chestionare de interese, valori sau motivații;
  • manifestări în situații de limita etc;
  • discuții structurate pe tema propusă, pe rezultatele obținute la evaluare si identificarea soluțiilor viabile
  • identificarea și accentuarea pe „mesajul zilei”, așa cum a fost perceput el, de către fiecare participant la grup.

Este eliberator să poți face parte dintr-un grup de persoane care se confruntă cu provocări asemănătoare cu ale tale, care simt ceea ce simți și tu și care te pot înțelege și accepta fără să te judece. Încurajat de ceilalți și de experiențele lor, participantul la grupul terapeutic câștigă mai multă încredere în sine și în capacitatea sa de a se folosi în viața cotidiană, de ceea ce a învățat.

Terapiile de grup sunt susținute de psihoterapeuți o dată pe zi, timp de 5 zile pe săptămână.

error: Content is protected !!