Trăind cu un dependent- Povestea lui Rose

Trăind cu un dependent- Povestea lui Rose

Mă simțeam exclusă din viața lui și era ca și cum trăiam vieți separate;
Văd dependența ca în căutare de ceva care lipsește: încercarea de a face ceva pentru ce lipsește din viața ta;
Nu m-am gândit niciodată la dezintoxicare pentru partenerul meu; El nu credea că este o problemă și nu era ˮașa de răuˮ precum alții pe care îi știam;
Pentru a afla cum dependența unei persoane poate avea impact asupra vieților celor care trăiesc cu ei (dependenții), am vorbit cu Rose. Are acum 30 de ani și a trăit cu un dependent de cannabis. Până azi, fostul prieten al lui Rose nu a primit tratament. Citește mai jos ce a spus ea despre dependență și cum a fost afectată relația lor:

Secretul

Am început să realizez treptat că el avea o problemă. Întotdeauna am crezut că lui îi place să fie un pic ˮnebunˮ sau că era sensibil, până când l-am prins că trăgea pe nas cocaină singur în baie la una dintre petrecerile date acasă. Nu știam că a cumpărat acea cocaină. Secretul lui a pornit semnalele de alarmă . Am luat lucrurile asupra mea dar uram exclusivitatea; poate distanța și poate despărți oamenii.
Am aflat deasemenea că lua ˮchestiiˮ la 8 a.m., înainte să înceapă munca. Asta m-a înfuriat- el punea în pericol jumătate din veniturile noastre.

Neglijarea

Avea somnul bizar și avea nevoia să doarmă mai mult. Să cumpere mâncare nu era o prioritate pentru el. Am fost pe cont propriu o bună parte din timpul zilei și am terminat prin a avea grijă de gospodărie. A devenit din ce în ce mai apatic la lucrurile de zi cu zi și în legătură cu viața în general. Avea o personalitate dependentă. Nu știu dacă asta este înnăscută sau semnifică o slăbiciune generală de caracter – când am fost frustrată am crezut aceasta din urmă.
Mă simțeam exclusă din viața lui și era ca și cum trăiam vieți separate. Simțeam că nu îi eram suficientă și eram supărată că relația noastră era ceva ce el avea nevoie pentru a scăpa. În cele din urmă am trăit cu resentimente și simțeam că trebuie să am grijă de tot de una singură. M-am mutat 200 de mile pentru a fi cu acest bărbat și el nu putea avea grijă de cele mai simple lucruri, să contribuie la construirea unui cămin sigur și fericit.
Casa noastră era un dezastru deprimant. Obișnuiam să plâng când intram pe ușă. Nu puteam să invit niciodată oameni și am trăit mai mult izolată și l-am urât pentru acest lucru. Mi-am pierdut libidoul și am început să mănânc pentru a mă simți comfortabil. Câteodată, mă încuiam în baie pentru a avea spațiu doar pentru mine fără a fi nevoie să îmi fac griji asupra vieții.

Dependența înseamnă “încercarea de a compensa ceva ce lipsește în viața ta”

Unele vicii sunt mai acceptabile social și trec ușor neobservabile. S-ar putea să dureze un timp să identifici un alcoolic în mijlocul unui mediu de consum de alcool compulsiv.
Câteodată am mâncat prea mult, și nu puteam spune nu mâncării. Cred că sunt câteva elemente ale dependenței în aceasta dar nu cred că îi afectează pe alții la același nivel. Mâncarea, pentru mine, înseamnă să mă simt comfortabil. Poate drogurile sunt despre a renunța la responsabilitate? Personal îmi place să beau și obișnuiam să iubesc Es. Am suferit de anxietate socială și îmi plăcea să fiu liberă și să mă simt ca o persoană diferită.

ˮNiciodată nu l-am convins să caute ajutorˮ

Nu știu foarte multe despre tratament. Experiența mea este limitată la dovezile anecdotice ale întâlnirilor AA (Alcoolicii Anonimi) și scena de dezintoxicare de la Trainspotting. Nu m-am gândit niciodată la reabilitare pentru partenerul meu. El nu credea că este o problemă și nu era ˮașa de răuˮ precum alții pe care îi știam. Știam deasemenea că nu l-aș convinge niciodată să caute ajutor. Am fost să ne întâlnim cu un consilier de cuplu și asta a fost suficient de greu. El a mers, dar ura lucrul acesta și eu sfârșeam în lacrimi în drumul spre casă după fiecare ședință.
Știu că suferă de depresie în aceste zile. Nu crede că are vreun rost pentru tot ceea ce în general oamenii se luptă: familie, carieră, dragoste, securitate.

Alexandria Barley, terapeut specialist la Castle Craig spune:
ˮPovestea lui Rose este foarte comună în dependențe. Trebuie mai întâi înțeles că dependența este o boală; niciun dependent nu alege sau își dorește să devină dependent. Totuși, asta nu înseamnă să spunem că poate fi acceptat comportamentul lor din pricina faptului că ei au o boală. Există tratament dar nu există leac. Aș dori să clarific că pentru un dependent leacul ar fi să ia droguri sau să bea în mediul social; totuși, odată diagnosticat cu dependență/ alcoolism trebuie să fie total abstinent plus o schimbare de comportament, care este parte a procesului de tratare. Dependentul trebuie să înceapă să-și asume responsabilitatea pentru dependența lor, și dacă aleg să se facă bine, tratamentul este accesibil.
Fostul prieten al lui Rose a fost lipsit de putere odată ce a a luat contact cu starea și mintea alterate chimic. Asta înseamnă că indiferent ce plănuia pentru viitorul lui, nu ajungea la îndeplinire.
Singurul său scop ar fi să folosească droguri, și pe cât de aspru pare. lui nu i-ar fi păsat de Rose, de bunăstarea ei, de finațele lor, hrană, slujbă, prieteni și familie. El ar fi izolat-o și ar fi îndepărtat-o pe Rose pentru a putea folosi cocaina. Și-ar fi pierdut busola morală. El poate deveni deasemenea depresiv.
Ca și dependenții, non-dependenții dezvoltă simptome similare cu cele ale dependentului, prin izolarea acestora deoarece sunt jenați de partenrul lor și devin preocupați de comportamentul dependentului. Își pierd încrederea de sine și câteodată simt că fac ceva rău sau într-adevăr o iau razna în lupta cu controlul dependenței. Dependența este înșelătoare, minte, manipulează și este egocentrică. Acest lucru are un impact asupra relațiilor, și singurul lucru pe care îl iubesc este drogul, dar nu recunosc că nu dețin controlul și că sunt luați prizioneri de droguri.
După părerea mea,să vedem un consilier în relații de cuplu ar fi fost prea devreme atâta timp cât dependentul are nevoie să-și înfrunte dependența și să lucreze la asta în primă instanță. Dependentul trebuie să vrea să se facă bine pentru el și prin aceasta relațiilor lor vor avea numai de câștigat. Este adesea cazul când dependentul vine la Castle Craig datorită unei relații, adesea să ˮîși recupereze familiaˮ sau să demonstreze că ei nu sunt răi. Acest lucru nu este problematic așa cum este numit ˮlupta cu rezistențaˮpână când dependentul poate vedea că merită și descoperă că vrea să își schimbe viața, să se elibereze de închisoarea drogurilor și să își găsească libertateaˮ
.


error: Content is protected !!