Tulburările alimentare

Tulburările alimentare

Tulburările alimentare asociate cu dependența de control sunt mâncatul compulsiv, anorexia și vigorexia. Aceste două modalități de a manca sunt în strânsă legătura cu dorința de a diminua emoții intense și greu de suportat.

Mâncatul compulsiv este frecvent desfășurat pentru a umple un gol sufletesc sau pentru a diminua stări de  tristețe, neliniște, nesiguranță, singurătate. Persoanele consuma compulsiv alimente pentru: stimulare, plăcere, confort, evadare, singurătate, sărbătorire, anestezie la nivel emoțional, etc. Mănâncă când sunt furioase, invidioase, geloase, au resentimente, teamă, vinovăție, durere, etc.

Doar că problemele reale care cauzează aceste emoții nu se rezolvă așa. Acest comportament, de mâncat compulsiv, frecvent dulciuri, chiar funcționează. În absența unor modalități de rezolvare a problemelor și de gestionare a emoțiilor, persoana rămâne dependentă de mâncat pentru a face față.

Anorexia este frecvent asociată cu controlul relațiilor și al viitorului, prin felul în care arată. Unele persoane consideră că fiind slabe vor fi mai atrăgătoare, vor avea șansa să aleagă parteneri și vor avea avantaje în profesie.

De asemeni, controlul greutății, se asociază cu creșterea încrederii în sine și de aici probleme asociate cu scăderea încrederii și creșterea vinovăției dacă persoanele se întorc la un program normal de alimentație și dacă cresc în greutate.

În spatele anorexiei poate sta o frică de viitor, iar anorexia este, simbolic, o modalitate de a refuza creșterea și a evita să se confrunte cu maturizarea.

Este important de înțeles rolul emoțiilor, inabilităților în menținerea acestor comportamente și instalarea dependenței.

Aceasta dependență este o boală la fel ca celelalte dependențe și nu este semn de slăbiciune sau de lipsă de voință.

Aceste persoane nu sunt consumatori normali de alimente.


Vreau să știu

error: Content is protected !!