Vigorexia

Vigorexia

Vigorexia, cunoscută și sub numele de complexul Adonis sau TDM (tulburare dismorfică musculară), este o tulburare psihologică ce se caracterizează printr-o nemulțumire constantă în legătură cu aspectul corpului și obsesia pentru mușchi foarte dezvoltați. Această tulburare îi afectează în principal pe bărbați.
Oamenii de știință cred că vigorexia este una dintre cele mai noi patologii emoționale stimulate de cultură. Ea a apărut într-o societate din ce în ce mai competitivă, unde cultul imaginii este din ce în ce mai stimulat, fiind o tulburare generată, de obicei, din influențele socioculturale și media.
Pot exista mai multe motive pentru care un individ dezvoltă vigorexia, totuși, se știe că cauzele sale sunt strâns legate de viziunea proprie a persoanei asupra lui însuși. Există o serie de cercetători care consideră că vigorexia ar putea fi o tulburare genetică sau poate fi chiar provocată de un dezechilibru chimic în creier.
Alte studii arată că experiențele de viață pot fi, de asemenea, un factor declanșator al vigorexiei. Aceste studii au arătat că tulburarea poate fi mai frecventă la persoanele care au fost persecutate, abuzate sau maltratate atunci când erau copii, neadaptarea în societate sau dorința de a ieși în evidență. În unele cazuri de vigorexie au fost semnalate boli în trecutul medical, cum ar fi meningita sau encefalita.
Simptome
Deși sunt într-o formă fizică bună, cu o masă musculară bine dezvoltată, persoanele consideră că trupul lor nu are aspectul dorit, că este prea mic sau prea slab, astfel încât ajung să le fie rușine de trupurile lor.
De obicei, persoanele încep să aibă o preocupare excesivă pentru a-și crește masa musculară, adoptă o dietă restrictivă și elimină consumul de grăsimi. Ele exagerează cu consumul de alimente bogate în proteine cu scopul de a-și crește masa musculară și, deseori, pot folosi steroizi anabolizanți.
Chiar dacă sunt persoane puternice, cu mușchii foarte bine dezvoltați, se percep ca fiind slabi și sunt mereu nemulțumiți de rezultate. De aceea, vigorexia este considerată ca fiind un tip de tulburare obsesiv-compulsivă și are nevoie de tratament.
Alte simptome:
 dureri musculare persistente,
 iritabilitate,
 oboseală extremă, până la epuizare,
 insomnie,
 depresie,
 performanță sexuală scăzută,
 sentimente de inferioritate, etc.
În timp, vigorexia poate avea consecințe dăunătoare organismului, cum ar fi insuficiența renală sau hepatică, probleme de circulație a sângelui și depresie. Dacă există și un abuz de substanțe anabolice, se pot instala bolile cardiovasculare și atrofierea țesutului testicular.
Tratamentul pentru vigorexie
Tratamentul cel mai adecvat în caz de vigorexie este psihoterapia (cognitiv-comportamentală în special), obiectivul fiind ca individul să se accepte în forma existentă, creșterea stimei de sine, modificarea comportamentală, modificarea percepției imaginii de sine, înțelegerea riscurilor şi a beneficiilor care însoțesc această afecțiune. Se recomandă, de asemenea, un regim alimentar echilibrat, ghidat de un nutriționist.
Unul din cazurile cu care ne-am confruntat în cadrul Centrului Equitas:
– bărbat, 32 de ani, lucrează într-o instituție publică,
– frecventează zilnic sala de sport,
– consumă substanțe care îi modifică forma fizică – suplimente, tratamente hormonale (injecții cu testosteron),
– are probleme în activitatea de zi cu zi și în realizarea atribuțiilor din viața personală,
– programul unei zile se desfășoară în funcție de programul de sală, nu există alte priorități și nici excepții,
– plecatul în concediu este o problemă, în sensul că întâi își caută o sală de sport și abia apoi locul de cazare și itinerarul excursiilor,
– are probleme emoționale, întrucât trece prin stări de nervozitate, agitație, nemulțumire, iritabilitate,
– are anxietăți în strânsă legătură cu controlul –“unde mă duc”, “ce fac”, “ce mănânc”, “ce scuze folosesc”, “ce spun familiei” etc.
Toate aceste aspecte prezentate mai sus au fost supravegheate de profesioniștii din cadrul Centrului Equitas, cu sprijinul necondiționat al familiei în fiecare etapă, obiectivul principal fiind schimbarea comportamentală a clientului, recuperarea sănătății și reconstruirea stimei de sine.


Vreau să știu

error: Content is protected !!