MODELUL MINNESOTA

La Centrul EQUITAS folosim strategiile de recuperare dezvoltate prin Modelul Minnesota.

Modelul Minnesota a fost numit astfel după statul american Minnesota unde a fost implementat pentru prima dată, în anii 1950. Modelul s-a dezvoltat de-a lungul timpului, integrând grupurile de suport de tip Alcoolici Anonimi în programele de psihoterapie și dezintoxicare susținute deja în clinicile Hazelden și Pioneer House.

Modelul a fost un real succes, fiind adoptat treptat de clinici pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Astăzi el reprezintă un standard pentru tratarea dependențelor de orice tip.

Inițial, aplicat pentru persoanele alcoolice, modelul a fost preluat și în tratamentul dependenței de droguri și ulterior și pentru tratarea dependențelor comportamentale precum dependența de jocuri de noroc sau mâncatul compulsiv.

Modelul s-a dovedit eficient pentru toate aceste tipuri de dependență, având la bază două principii esențiale: 1) dependența este o boală cronică, cu consecințe grave asupra organismului și sistemelor mentale; 2) scopul tratamentului este abstinența.

Ca în cazul oricărei boli cronice, recuperarea pentru dependență este un proces îndelungat și nu se termină odată cu parcurgerea programului terapeutic. Pacientul trebuie să își însușească o serie de principii și să învețe să folosească mecanisme de control și de gestionare a tentațiilor către consum, care îl vor ajuta să rămână abstinent.

Programul Alcoolici Anonimi (AA) a fost format pentru prima dată în 1935 de către Bill Wilson (cunoscut ca Bill W.), cu scopul de a crea un grup de susținere pentru alcoolici. Bill W, și el în plina lupta cu dependenta de alcool, simțea nevoia să vorbească cu alți oameni care înțelegeau prin ce trece un alcoolic. El a realizat că cea mai bună modalitate de a se lăsa de alcool era să îi ajute și pe alții să devină abstinenți.

Pentru a crea sprijin reciproc și motivație în vederea recuperării, în timpul întâlnirilor de Alcoolici Anonimi, persoanele participante care doresc acest lucru, își împărtășesc experiențele și prezintă progresul personal în abstinență. Toate acestea reprezintă mai mult decât o simpla ședință de terapie, reprezintă un grup constant de susținere.

Fiecare dependent are un sponsor ales dintre persoanele veterane în recuperare. Aceasta îl susține și îi este aproape atunci când dependentul simte nevoia incontrolabilă de a consuma din nou substanțe sau de a relua comportamentul compulsiv, ca jocurile de noroc.

Cei 12 Pași (link) au conținut spiritual, fiecare dependent fiind încurajat să își definească ”Forța Superioară” menită să îl ghideze și să îl inspire în tot procesul de recuperare.

Pașii sunt meniți să motiveze persoana și să îi ofere un traseu cu etape de parcurs pentru transformarea vechiului sistem de valori și al modului de viață, afectate de dependență. Fiecare pas ajută persoana dependentă în procesul de autocunoaștere și de redobândire a responsabilității asupra acțiunilor proprii.

error: Content is protected !!