GRUPUL DE PREVENIRE A RECĂDERILOR
Obiectivul acestui grup de terapie este de a ajuta clienții să dobândească abilitățile necesare pentru a menține abstinența pe termen lung.
În cadrul grupurilor sunt întocmite planuri personalizate de prevenire a recăderilor (inclusiv pentru perioada post-terapie) pentru fiecare client în parte care includ recomandări și metode de strategii de urmat în scopul sprijinirii pacientului în procesul de recuperare.
Clienții sunt sprijiniți să identifice eventualii factori declanșatori ai recăderilor, fiind luate în considerare toate provocările din trecut sau prezent cu care s-a confruntat sau se confruntă clientul.
Este de la sine înțeles că procesul de recuperare nu se încheie odată cu finalizarea programului ci necesită un efort continuu pentru restul vieții.
Din nefericire, consumul abuziv de substanțe, jocurile de noroc sau alte tipuri de dependențe modifică modul de funcționare a creierului ducând la crearea de circuite neuronale, atitudini și modele comportamentale negative adânc înrădăcinate, din acest motiv în programul de recuperare se acționează pentru “reprogramarea” creierului persoanelor dependente, schimbarea acestor modele/tipare de gândire și ruperea ciclului comportamentelor addictive.
Clienții sunt vulnerabili în fața factorilor declanșatori chiar și după încheierea programului, de aceea în cadrul acestor grupuri, ei sunt pregătiți pentru a evita recăderile, accentul fiind pus pe următoarele:
- Acceptarea dependenței ca boală – dependenții nu pot controla consumul de alcool sau droguri, jocurile de noroc, mâncatul compulsiv, etc.
- Să fie onești cu ei înșiși – ascunderea sentimentelor, invocarea de scuze pentru a justifica consumul sau comportamentul impiedică recuperarea.
- Evitarea negării – negarea este un sistem mental complex, care se concentrează pe efectele pozitive imediate ale consumului substanțe, jocurilor de noroc, mâncatului compulsiv, etc., ignorând efectele negative pe termen lung ale dependenței.
- Atenție sporită în ceea ce privește poftele necontrolabile– utilizarea instrumentelor dobândite în cadrul programului pentru a le face față.
- Depășirea stărilor de spirit negative – utilizarea metodelor învățate în cadrul programului prin care să facă față sentimentelor de vină, rușine, frustrare, furie, compătimire, anxietate și depresie – toate aceste stări putând fi factori declanșatori ai recăderii.
- Evitarea autoizolării– clienții sunt conștientizați cu privire la importanța continuării “pasului 12” din program, precum și cu privire la importanța participării la întâlnirile Alcoolici Anonimi/Narcotici Anonimi/Jucători Anonimi, sentimentul de singurătate fiind un puternic factor declanșator al recăderii.
- Menținerea sentimentului de stimă de sine– să se simtă bine în propria piele, în lipsa alcoolului și a drogurilor.
- Evitarea contextelor riscante– clienții tebuie să fie conștienți și să treacă în revistă orice situație în care și-ar putea testa limitele cu privire la consum (locuri și persoane care pot deveni factori delcanșatori).
- Recunoască dependentele multiple – un declanșator al recăderii este adesea folosirea unui drog „sigur’’, prescris, care poate reactiva ciclul dependenței, de exemplu calmante sau somnifere.
- Gestionarea sevrajului de lungă durată– sevrajul la anumite droguri (de exemplu benzodiazepinele) poate reprezenta un proces indelungat. Uneori, creierul are nevoie de o perioadă de până la un an pentru a reveni la funcționarea fiziologică normală.