CANABIS (MARIJUANA)
Informații generale
Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv, care modifică Sistemul Nervos Central cunoscut ca marijuana, iarbă, ”dope”. Numită și cânepa indiană (Cannabis Sativa), e o plantă al cărui produs activ, utilizat pentru efectele lui psihoterapeutice, este tetrahidrocanabinol-ul (THC), conținutul acestuia variind în funcție de produs.
La hașiș, rășina extrasă din plantă poate depăși 40% de THC. Hașisul se administreaza pe cale orala, se fumeaza sau se prizeaza.
În marijuana amestecul de frunze și flori conține numai pînă la 15% THC.
Din plămâni este absorbit în sânge, care îl transportă în diferite părți ale organismului. Fiind lipofilic („iubește” grăsimile), se concentrează în membranele celulare și în țesuturile bogate în grăsimi, în creier și în glandele sexuale și adrenale.
O țigară tipică de marijuana are în jur de 10 mg de THC, din care 1 până la 5 mg vor pătrunde în sânge.
Consumatorul de canabis, în funcție de cantitatea inhalată, trece prin patru faze:
- Faza de excitație euforică: veselie, ilaritate, flux ideatic bogat, logoree, euforie.
- Faza confuzională: în care apar iluzii, halucinații, confuzie, individul „se contemplă”.
- Faza de extaz: caracterizată prin stări onirice, stări psihotice.
- Faza de somn: de durată variabilă, nereconfortantă.
Efecte dorite:
- Senzația de bunastăre și de relaxare, euforie și dezinhibiție, logoree, destindere, stimulare imaginativă și ideatică, hiperactivitate emoțională și senzorială.
Efecte nocive:
- Intoxicația acută: tahicardie, excitație, accelerarea pulsului, anxietate, distorsiune spațială și temporală, tulburări de judecată, diminuarea autocontrolului.
- Pe termen mediu și lung – inerție psihomotorie, pasivitate, infertilitate masculină și feminină, afectarea nou-născutului mamelor consumatoare, leziuni ale sistemului respirator, scăderea libidoului, modificări de somn și de memorie, lipsa concentrării, depresie, iritabilitate, apatie, plictiseală, pierderea motivației pentru o activitate sau alta, lipsa oricărui scop, evitarea celorlalți, eșec profesional și social.
La fumătorii de marijuana există riscul intoxicarii cu pesticide și ierbicide.
Antrenează o puternică dependență psihică.
Sevrajul se manifestă prin :
Anxietate, transpirație, pierderea apetitului, insomnie, hiperaciditate, disconfort general și o poftă imensă de drog. Persoanele dependente de canabis, care incearcă să întrerupă consumul, mai pot manifesta simptome de iritabilitate, agresivitate, scădere sau creștere în greutate, tulburări de digestie, crampe, stări de rău dupa mese, agitație, depresie. Toate aceste simptome îngreunează abstinența.
Simptomele pot dura mai multe zile. Dorința de drog poate dura mai multe luni, dar este mai accentuată în prima lună.
Forme ale consumului:
- fumat (în forma pură sau amestec cu tutun);
- inhalat (fumul este inhalat profund);
- ingerare (produse de cofetărie, ceaiuri sau alte băuturi).
Forme de prezentare și comercializare:
Canabisul este folosit in principal sub 3 forme:
- Iarba de canabis, marijuana:
- baghete Thai (Thailanda);
- baghete Malwawii (Africa de Sud);
- Buddha sticks (S-E Asiei).
- Rășina de canabis (batoane maro-negre)
- rășina libaneză (pulbere maro-aurie, turte;
- rășina marocană (calup de la auriu până la verde-maroniu, turte inscripționate);
- rășina pakistaneză și afgană (plăci de culoare maronie sau neagră cu inscripții aurii);
- rășina turcească (pulbere maro deschis).
- Uleiul de canabis (lichid vâscos, închis la culoare).
Marijuana este produsul rezultat din uscarea florilor și a frunzelor plantei de canabis. Este produsul cel mai puțin puternic și de obicei se fumează. Hașisul este obținut din rășină. Este uscat, presat și fumat, consumat ca atare sau adăugat în mâncare.
Uleiul de hașiș, cel mai puternic dintre produsele pe baza de canabis, apare sub forma unui ulei dens obținut din hașiș. Canabisul se fumează în general, dar poate fi și ingerat sau adaugat în prăjituri (”hash cookies”).
Canabisul este cunoscut sub numele de: marijuana, iarbă, pot, dope, Mary Jane, hooch, weed, hash, brew, cones, smoke, mull, buddha, ganja, hydro, yarndi, heads, shit si green. Țigările care conțin canabis sunt numite joint-uri sau “reefers”.
Conform studiilor, canabisul afectează negativ capacitatea de învățare și memoria, iar daunele persistă mult timp după ce efectele drogului dispar. La adolescenții care consumă canabis, acestea pot persista câțiva ani, iar consecințele asupra creierului aflat în dezvoltare sunt și mai grave.
Potrivit unor studii recente, consumul de canabis favorizează instalarea bolilor respiratorii apărute ca urmare a fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar. De asemenea, consumul este asociat cu scăderea libido-ului și a fertilității și cu o forma agresivă de cancer testicular la consumatorii tineri.
Dozele ridicate de canabis pot cauza stări de panică sau psihoză. Unele persoane au reacții psihotice violente (gânduri și senzații distorsionate, paranoia) sau suferă de atacuri de panică atunci când sunt sub influența drogului.
Adolescenții care încep consumul de canabis înainte de 16 ani sunt predispuși la schizofrenie.
Unele studii și rapoarte arată că utilizarea canabisului la vârste fragede poate avea următoarele efecte: Pierderi mari de memorie; depresie; slăbirea sistemului imunitar; stări de vomă puternice; paranoia.
Deşi consumul de marijuana este primejdios la orice vârstă, tinerii sunt mai afectaţi, căci pentru ei impactul produs asupra învăţării este major şi pentru că determină ratarea relaţiilor interpersonale vitale şi alegerea unui stil de viaţă potrivit pentru dezvoltarea lor ca oameni. Marijuana inhibă maturizarea.
Acest drog este considerat ca şi alcoolul o ’’poartă de intrare’’ pentru alte droguri şi mai puternice. Studiile arată că la studenţii care fumează marijuana riscul de a consuma cocaină este de 85 de ori mai mare decât la colegii neconsumatori.
Marijuana este periculoasă pentru tineri nu numai ca poartă de intrare pentru alte droguri ci prin însăţi efectele sale asupra sănătăţii fizice şi psihice. Astfel tinerii sunt mai des victimele accidentelor de automobil produse de impactul drogului asupra judecăţii şi simţurilor. Sexul ocazional, determinat de afectarea judecăţii sau a efectului dezinhibitor al marijuanei îi face pe tineri vulnerabili nu numai la posibilitaea de a avea un copil nedorit şi cu probleme de sănătate, dar şi la riscul unor boli mortale transmise sexual, ca SIDA sau hepatita C.
Programul în 12 pași combinat cu terapiile comportamentale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și stimulente motivaționale s-au dovedit a fi eficiente în tratarea dependenței de canabis.
Pentru a afla mai multe despre cum tratatam dependența de canabis la Centrul EQUITAS, vă rugăm să vizitați pagina dedicată terapiei.
REFERINȚE
Drugabuse.gov
Medicalnewstoday.com
Wikipedia.org