Adicțiile și perioada sărbătorilor

Este acea perioadă a anului, din nou – mâncare bună, desert, familie și prieteni. O perioadă frumoasa, nu-i așa? Însă pentru persoanele dependente, sărbătorile pot fi foarte stresante. Cea mai tensionată perioadă a anului, de regulă. Cele mai multe dintre întâlnirile cu familia și prietenii, cu multă voie bună, implică consumul de alcool, ceea ce poate declanșa dependentului o dorință puternică de a bea sau de a consuma substanțe pentru a dobândi starea de bine.

            Multe dintre persoanele care se luptă cu adicțiile, în perioada sărbătorilor experimentează stări de anxietate, tristețe, regrete și depresie. Apelul la alcool sau la alte comportamente adictive este rezultatul unor probleme emoționale, ce nu au fost conștientizate încă, înțelese și vindecate. De cele mai multe ori, aceste probleme se dezvoltă în perioada copilăriei sau a adolescenței, cu „sprijinul” chiar al acestor persoane (familie, prieteni) cu care ne întâlnim și cu care interacționăm de sărbători.

            Există însă, o serie de modalități care pot ajuta persoana dependentă în efortul său de control al impulsurilor, astfel încât, ele să se poată bucura într-un mod cumpătat de perioada sărbătorilor:

  1. Amintește-ți unde te afli pe drumul recuperării din adicție și ce fel de experiențe dorești să ai în noul an. Dacă ești doar la început, așteaptă-te la câteva dificultăți (le vom numi „alunecări”) și nu-ți face singur rău, gândindu-te la trecut. Dacă ai observat că ai o problemă și ți-ai propus ca anul 2019 să fie anul revenirii tale, atunci îți vei dedica energia și dragostea pentru a începe recuperarea. Sentimentele de rușine și de vinovăție vor fi depășite pe rând, pe măsură ce tu avansezi pe drumul terapeutic pe care ai ales să pășești. Trecutul este în urmă, viitorul nu se știe ce-ți poate oferi, iar tu controlezi doar prezentul.
  2. Ocupă-te în primul rând, de nevoile tale. Îngrijirea de sine presupune faptul că ești conștient de propriile tale nevoi și că ești suficient de matur și de înțelept încât să ții cont de ele, fără ca aceasta să însemne egoism. Ce anume îți aduce pacea interioară ? Citind o carte lângă sobă, plimbându-te în natură, sau gătind rețete noi de mâncare? Atunci când te ocupi de tine, te vei simți mai bine și vei avea mai multă răbdare cu cei din jur.
  3. Evită evenimentele și contextele riscante. Sărbătorile sunt o perioadă a tradițiilor. Uneori, tradiția presupune sa faci și lucruri ce-ti displac, să fii cu oameni pe care poate nu-i agreezi, în anumite locuri în care nu-ți dorești să fii sau în situații care nu-ți dau un sentiment plăcut.

De câte ori ți-ai spus că “trebuie” să faci toate aceste lucruri?

Cum ar fi ca de data aceasta, să alegi să nu le faci?

Cum ar fi ca de data aceasta, să refuzi într-un mod respectuos să participi și în schimb, să faci ceva ce-ți poate oferi un sentiment plăcut, o stare de bine?

Atunci când acest lucru nu este posibil, pune anumite limite care te vor ajuta să eviți unele conversații sau situații. De exemplu, poți să-ți faci o strategie de a ieși din situațiile neplăcute atunci când nu te simți confortabil. Fă o plimbare, mergi într-un loc liniștit și calmează-te, roagă-te.

  1. Cere ajutorul unei persoane potrivite. De ce anume ai nevoie în perioada sărbătorilor? Cine crezi că te poate ajuta? Dacă nu ceri ajutor, pierzi șansa de a primi iubirea și generozitatea celor ce pot să îți ofere aceasta. Deci, învață să ceri ajutor cu încredere, gândindu-te că îl vei primi.
  2. Încearcă să sărbătorești fără alcool. Dacă intenționezi să găsești o metodă de a te ajuta și de a-i ajuta pe cei dependenți de alcool sau de alte substanțe în această perioadă de sărbători, atunci încearcă să vorbești despre posibilele situații care declanșează nevoia de consum și să găsești o modalitate de a preveni alunecările.

Gândește-te la o petrecere fără alcool la tine acasă, în loc să mergi la un eveniment cu multe persoane, unde clar se va consuma alcool. Și dacă ai invitați care se află la rândul lor în perioada de recuperare, gândește-te să servești băuturi fără alcool, de care se poate bucura toată lumea.
Acest lucru te poate ajuta la combaterea etichetei pe care o are „socializarea la un pahar”, pe care o practică toată lumea, în general.

  1. Intră-ți în formă. Acest lucru poate fi dificil de realizat pentru cei care obișnuiesc să bea, sau folosesc substanțe, zilnic. Sportul poate să nu se afle pe lista ta de priorități.
    Cu toate acestea, te poți bucura de beneficiile exercițiului fizic, în special în perioada de recuperare în care te afli. Începe cu o plimbare, o alergare ușoară, mersul pe bicicletă. Dacă vei face câte puțin în fiecare zi, vei avea mai multă forță și putere, pentru a te reface.
  2. Găsește modalități pentru a-i ajuta pe alții. Nu poți da din ceea ce nu ai. Dar ajutând alte persoane, experimentezi realitatea și constați că ai mai mult decât ai crezut. Sărbătorile sunt o perioadă bună pentru voluntariat. Bisericile au nevoie de ajutor pentru prepararea mâncărurilor și pentru servirea lor în timpul sărbătorilor. Găsește o biserică, sau mergi într-un loc unde știi că se strânge mâncare pentru săraci și întreabă dacă au nevoie de ajutor. Poate fi o experiență ce te va împlini și va aduce zâmbete pe buzele altora – este nevoie de tine, iar contribuția ta este valoroasă.
  3. Gândește-te la viitorul tău. Sună prea frumos ca să fie și adevărat dar… poți vizualiza și dobândi ceea ce la prima vedere, pare a fi imposibil. A vizualiza și înfăptui lucrurile pe care ți le dorești în viață este foarte posibil. Principalele căi pentru a face acest lucru, sunt: afirmațiile, intențiile exprimate și crearea în plan mintal a „scenariilor ideale” pentru viitor.

By Joe Koelzer

https://blogs.psychcentral.com/addiction-mental-health/2018/12/addiction-and-the-holidays/?fbclid=IwAR0-gMG2e-hRHq9fa0zYMT1V90QIIR6yBmU4phKD3savbQcEfHW5Ej0eAu0

You May Have Missed

error: Content is protected !!